Dotace na zatepleni

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jones2k 23. 4. 2009 14:34

Ahoj, jelikoz jsem zjistil, ze mame druzstvo neschopne se pidit po informacich ohledne dotaci, tak nejak jsem to vzal na sva bedra. Budu ale muset zacit varit z vody. Nevite nekdo, zda mam moznost zadat o dotaci na zatepleni bytoveho domu o 4 bytech? Je potreba udelat zatepleni + strecha, okna uz mame hotove ze sveho.

Vim, ze je potreba nechat zpracovat projekt (zrejme bude seznam firem zverejneny MZP, u ktere je mozne si ho nechat vypracovat) , musi to projit nejakym uradem atd...

Mate nekdo zkusenost? Poradite?
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papshop 23. 4. 2009 15:39

Projektová dokumentace být musí, veškeré záležitosti lze najít na internetu, ovšem musí se žádat /a teď nevím v případě bytových domů, ale u RD určitě/ na minimálně 2-3 možnosti z 5 nabízených možností. Tzn. např. pouze zateplit nebo pouze vyměnit okna nelze. Vždy se to musí kombinovat -je to nastaveno vpodstatě na energeticky pasivní domy. Žádosti je možné podávat i prostřednictvím bank - nyní připravují i speciální úvěry a hypotéky, aby lidé mohli pokrýt zbývající část nutnou na pořízení. Dále je nutné, aby stavbu prováděla firma, která má licenci speciálně pro tuto akci, pokud by chtěl někdo např. zateplit svépomocí nebo od firmy od souseda, tak má také smůlu. Ale chce to vydržet -informace jsou dneska téměř teplé, vše se začalo pořádně zveřejňovat teprve včera a ačkoli jsem na to již koukal, ne vše mi v hlavně zůstalo.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jones2k 24. 4. 2009 06:38

Presne to jsem myslel, o te firme jsem vedel, ze musime udelat minimalne zatepleni + strechu take. Bohuzel, infolinka je stale obsazena :(
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gomanek 20. 8. 2009 12:29

Zajímavé články o dotacích v akci nazvané zelená úsporám, tak se třeba bude hodit :-)
gomanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sekáč 20. 8. 2009 22:39

Taky řešíme zateplení, takže se o to tak trochu zajímám. Máš dvě možnosti:

1.Dotace "Panel", což je vlastně hrazení části úroků z poskytnutého úvěru ve výši 2.5, 3 nebo 4% podle stupně revitalizace, po dobu max. 15let. Viz http://www.sfrb.cz. Bursík od 1.5. výrazně zpřísnil podmínky na dotaci, takže bychom na ni se stávajícím projektem nárok neměli a dodatečné úpravy by nebyly ekonomicky únosné (silnější polystyrén, trojskla apod.). Před pár dny nakonec schválila vláda zrušení těchto přísných podmínek, takže se jede opět po staru. Je nutné si nechat vypracovat průkaz energetické náročnosti budovy a navíc ještě i energetický audit.

2. Dotace "Zelená úsporám", viz http://www.zelenausporam.cz. Na paneláky se vztahuje pouze to kompletní zateplení, musí se splnit dvě podmínky, 55kWh/m2/rok a úspora tepla 40%. Pokud už máte všechna okna vyměněna, budete mít s tou druhou podmínkou asi problémy. Pokud podmínky splníte, dostanete vyplaceno 1050.-/m2.

Tato problematika je celkem dost složitá na papírování, takže se nám o to stará člověk, který s tím má zkušenosti, má nejnovější informace (v poslední době těch změn bylo opravdu hodně, jak už jsem psal výše) a má taky kontakty. Sám bych to asi zařizovat nechtěl.

Doporučuji mrknout třebas i na http://spolecenstvi.okinfo.cz/tracker , ty dotace se tam taky řešily...
Sekáč
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vlazy 24. 6. 2010 20:16

Náhodně jsem se před nedávném z internetu dověděl o programu Zelená úsporám a možnosti získat dotaci na zateplení z tohoto programu a proto jsem se tím začal zajímat. Letos v dubnu jsem v rodinném domu měnil ve dvou pokojích a v koupelně staré dřevěné okna za plastové a také vchodové dveře do domu a zajímá mne zda bych na to mohl mít nárok na dotaci z toho programu Zelená úsporám a vše okolo toho. Práci prováděla firma která je zařazená v Seznamu odborných dodavatelů. Díval jsem se na to na http://www.zelenausporam.cz kde je těch informaci mnoho ale příliš se v tom nevyznám. Psal jsem ohledně toho dotaz na e-mail jejich zelené linky, ale odepsali mi ne příliš konkrétně a ne vše na co jsem se dotazoval a proto se s dotazy obracím i zde. Zajímá mne např.:
  • Můžu o dotaci žádat nyní kdy je práce už ukončená a nebo jsem měl žádat před zahájením práce?
  • Jsem jedním ze dvou spolumajitelelů rodinného domu. Můžu o dotaci žádat sám a nebo žádost musíme podat oba dva majitele společně?
  • Má význam žádat o dotaci když je třeba k tomu odborník na zpracování projektu? Jedná se mi o to aby poplatek za zpracování projektu nebyl větší nebo téměř rovný získané dotaci a zda je nějaká jistota, že na základě zpracovaného projektu mi bude dotace přiznána. Asi by záleželo na tom v jaké výši by mi dotaci přiznali.
  • Jak dlouho přiblížně trvá vyřízení dotace a pak vypláceni peněz?
  • Co všechno je třeba k žádosti o dotaci kromě zpracovaného projektu doložít?
  • Jak hodně je složité vyplnění žádosti o dotaci z programu Zelená úsporám pro někoho kdo se v tom vůbec nevyzná a nikdy nic podobného nevyplňoval?
Údajně bych mohl mít nárok na dotaci v oblasti A.2 (Dílčí zateplení) kde je podmínkou snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění alespoň o 20% oproti stavu před zateplením.
Budu rád když mi k tomu někdo kdo se v tom vyznáte nebo máte s tím nějaké zkušenosti něco poradíte. Já se v tom téměř vůbec nevyznám.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod S474N 24. 6. 2010 20:19

Uz mas smulu, vsechno si to mel resit predem.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod macabe 24. 6. 2010 20:29

jo muzes zadat dotace i na už provedene prace pokud je to v nejakem danem casovem rozmezi coz je vice nez rok zpet takze dotace muzes zadat ale musis mit nejakou usporu...
když můžu pomůžu ale většinou nemůžu :)
lenovo T61 WSXGA+ 3GB ram, nvidia NVS 140M, 120 GB 9-cell baterie + dock + externí monitor Dell UltraSharp 2408WFP+ TV tuner AVerTV Hybrid Ultra USB :) WIN 7 home premium
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 24. 6. 2010 20:50

A podle čeho nebo jak se ta úspora zjišťuje a stanoví?
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod S474N 24. 6. 2010 21:22

vlazy: a co si nejprve precist co a jak?
:arrow: http://www.zelenausporam.cz/sekce/504/j ... zne-zadat/
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 24. 6. 2010 21:23

vlazy: musis dojit k projektantovi, co dela posudky pro tenhle projekt a ten ti ji spocita. Na zaklade toho vypoctu pak muzes zadat o dotaci. ale bacha. dotace je jenom na systemy, ktere jsou schvalene v systemu. pokud sis koupil material v obi a praci delal sam, zadnou dotaci nemas sanci dostat.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 24. 6. 2010 21:56

mikicz píše:dotace je jenom na systemy, ktere jsou schvalene v systemu. pokud sis koupil material v obi a praci delal sam, zadnou dotaci nemas sanci dostat.
Měnil jsem staré dřevěné okna za plastové a vchodové dveře a na to by se snad tato dotace vztahovat měla. Ty okna jsem neměnil v celém domě, ale pouze ve dvou pokojích kde jsem ještě plastové okna neměl a v koupelně a tak nevím zda by to na tu dotaci stačilo. Jinak kdyby sis přečetl můj první zdejší příspěvek tak by jsi věděl, že práci prováděla firma která je zařazená v seznamu odborných dodavatelů. Samozřejmě úklid po nich jsem si musel udělat sám. Okna a dveře také dodala tato firma.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mikicz 25. 6. 2010 08:37

vlazy: pokud jsou od výrobce uvedeného na seznamu schválených, tak možná ano. Jinak na to zapoměň. A pokud nemáš zpracovaný výpošty a energetický štítek, tak ti stejně nic nedají. A pokud ho máš a úspora není tolik, kolik je minimálně požadováno, tak ti taky nic nedají. Vyměnit 3 okna určitě nevyhoví na úsporu 30%, nebo kolik to chtějí, takže smolpachol...
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 25. 6. 2010 09:54

Vidím, že zde reaguji někteří kteří se v tom asi příliš nebo vůbec nevyznají s cílem přesvědčit mne abych se na to vykašlal a o dotaci nežádal. Já se v tom taky téměř vůbec nevyznám a proto jsem se zapojil do této diskuze abych získal některé informace které mne ohledně toho zajímají. Je ale vidět, že zde jich asi nezískám. Předpokládal jsem, že mi k tomu někdo kdo s tím už má nějaké zkušeností např., že o dotaci z programu Zelená úsporám už žádal něco poradi, ale bohužel nikdo takový ze zdejších diskutujících zde asi není. Já nepředpokládám, že na tu dotaci bych v mém případě měl mít určitě nárok. Možná, že ta úspora v mém případě bude příliš malá na to abych mohl dotaci získat. Pokud ale by byla nějaká šance, že bych tuto dotaci mohl získat tak proč to nezkusít a nepožádat si o ni.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mikicz 25. 6. 2010 11:01

vlazy: znova a naposled. dotaci nedostaneš, pokud nebudeš mít výpočet úspory a energetický štítek od projektanta. Vzhledem k tomu, že jednoho takového projektanta dost dobře znám (dalo by se říct od narození, když je to můj otec) tak ti můžu důvěrně sdělit, že občas na dotaci nevyjde ani kompletní zateplení a výměna oken když například zůstane původní kotel. Takže dokud si nenecháš vypracovat ten výpočet a posudek, tak ti nikdo neřekne, jeslti ji dostaneš, nebo ne. A mimochodem ten výpočet je povinná příloha žádosti, takže bez něj to určitě nedostaneš.
mikicz
Inventář

Další stránka