kolda55 píše: chtít za doklady abych věděl, že dům je opravdu OK a nebudu s muset bát nenadálého zvýšení nájmu apod. respektive chci si být jistý, že hospodaření družstva je OK.
Bez nahlédnutí do účetnictví družstva si nemůžeš být nikdy jist ničím. Jako základ bych zkusil aspoň "vymámit" z družstva jestli má nějaký úvěr / půjčku, ideálně písemně. Myslím ale, že není jejich povinnost takové potvrzení vydat. Navíc to, že dnes je družstvo OK neznamená, že za měsíc ho předseda (představenstvo) nezadluží (záleží na jejich pravomocích dle stanov).
kolda55 píše:Ještě se chci zeptat zda se nejdříve skládá v realitce rezervace a nebo se nejdříve musí vyřídit ještě něco jiného a jaký je pak následující postup (podepsání smlouvy o převodu členských práv, uložení peněz,odeslání peněz a následné nastěhování - vše bude ve smlouvě ?).
Já jsem kupoval družstevní byt od známých, takže to bylo jednoduché. Na obecním úřadě jsme za 2 x 30 Kč nechali ověřit podpisy na smlouvě o převodu členských práv, z ručky do ručky si předali prachy a bylo vyřízeno.
http://mobilforum.mobilmania.cz/moderat ... louva1.jpghttp://mobilforum.mobilmania.cz/moderat ... louva2.jpghttp://mobilforum.mobilmania.cz/moderat ... louva3.jpgkolda55 píše:Dá se člověk z družstevního bytu lehce vystěhovat ? Trošku se totiž bojím jít do této formy bydlení..Dám za něco 800 tis a přitom vlastně nemám svým způsobem byt jistý, protože není můj...
Lehce nikoliv, ale teoreticky ano. Ano, byt není tvůj a tak můžeš být teoreticky vyloučen z družstva, pokud byt užíváš v rozporu se stanovami a pokud se zákon od předrevolučních dob nezměnil tak i v případě, že ho neužíváš (tehdy šlo o jakousi pojistku proti spekulantům. Členy družstva byli i tzv. nebydlící, kteří čekali, až bude nějaký byt k dispozici - typicky až se postaví. Pokud družstvo zjistilo, že někdo byt neužívá, mohlo ho z družstva vyloučit - stačilo mu pouze vyplatit družstevní podíl, což bylo jen pár desítek tisíc).
V rozporu se stanovami může být např. podnikání, pronajímání. Samozřejmě je to pouze se svolením soudu, který ho jen tak bezdůvodně nedá a s výplatou členského podílu (ten ovšem bude nejspíš pár desítek tisíc).
Pak je tu ještě jedna možnost - může se později objevit někdo s úplně stejnou smlouvou o převodu členských práv jen s o něco dřívějším datem. K převodu totiž dochází okamžikem podpisu smlouvy, družstvu se toto dává pouze na vědomí. Pak by byla tvoje smlouva neplatná a musel bys prachy vymáhat

- Proto banky nerady půjčují na koupi družstevních bytů.
To že důchodci nechtějí převést byty do osobního vlastnictví se vůbec nedivím. První věc je právě ona jednoduchost převodu. U družstevního bytu opravdu stačí jen nechat si ověřit podpisy na obecním úřadě, nemusí se platit odhadce, neplatí se daň z převodu nemovitostí a ve smlouvě ani nemusí být uvedena částka za kolik se byt prodává. Řízení a provoz družstva je jednodušší a levnější (vlastní zkušenost - převáděli jsme družstevní byty do osobního vlastnictví).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.