Problém změny trvalého pobytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ajax1 20. 9. 2009 19:56

Prosím o radu ohledně zrušení adresy trvalého pobytu.Delší dobu bydlím v podnájmu a mám samozřejmě plně vyřešenou korenpodenci s úřady a institucemi a to přímo uvedenou kontaktní adresou a službou přeposílání na České poště.Poplatky za odpad řádně platím jak v místě tr.bydliště tak v podnájmu.Nyní mi přišlo oznámení o zahájení zrušení údaje trvalého pobytu.Podotýkám, že k tomu nejsou důvodné pochybnosti,protože se jedná o zánik nájmu.
Mě se hlavně jedná fakt, že si nemám kde nahlásit místo trvalého bydliště.V podnájmu to nejde a u příbuzných také ne.Počítám, že mi bude přidělena úřední adresa schodná s adresou městského úřadu.Problém je, že tato adresa na OP nebude působit příliš důvěryhodně.To mají většinou bezdomovci a problémoví lidé ne?Plánuji si vzít hypotéku nebo úvěr ze SS a dost se bojím zamítnutí.Jinak mám dobrou platební morálku včetně bonity.
Ignorovat
výzvu městského úřadu a tak si nechat OP do konce platnosti nepovažuji za ideální řešení, protože mám povinnost ze dostavit a předložit průkaz totožnosti.(kde mi zřejmě na místě ustřihnout růžek).Má někdo podobné zkušenosti.Děkuji
ajax1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 20. 9. 2009 19:58

ajax1: proc by ti v podnajmu (spise si myslim, ze nez v podnajmu, jsi v pronajmu, tzn. najemnik, nikoliv podnajemnik) nedovolil si napsat bydliste? Vzdyt o nic nejde a nic z toho nevyplyva, je to pouze o dohode s majitelem bytu.

BTW k rodicum nebo prarodicum se napsat nemuzes?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 20. 9. 2009 20:06

S474N: protože lidi jsou taková. brácha taky byldel v řádne povoleném podnájmu a měl na to regulérní papírovou smlouvu, ale družstvo kterému dům patří podnájemníkům bydliště ze svého rozhodnutí nepovoluje, tak mu to na úřadě prahy 4 odmítli zapsat.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 20. 9. 2009 20:13

S474N: Prostě to tak občas je. Mám to stejné. Pronajímatel NECHCE, abych měl v bytě trvalé bydliště. Pochopitelně to mohu udělat i bez jeho souhlasu, stačí jen zajít na úřad s platnou nájemní smlouvou a je to. Jenže to, že tam mám zřízené trvalé bydliště dají majiteli bytu vědět a v tu ránu dostanu výpověď. Nájemní smlouva je taková, že mohu dostat 2měsíční výpověď kdykoliv a i kdyby ne, tak po roce vždy musím obnovit smlouvu a tu mi také obnovit nemusí... Takže si ve vlastním zájmu udržení jinak velmi spokojeného bydlení trvalé bydliště v novém bydlení nedělám a to tu jsem už 7 let.

Jinak není pravda, že to je bez komplikací. Sice přímo na základě trvalého bydliště, ale třeba exekutoři po těchto adresách šmejdí a jistě není nic příjemného, když ti exekutor zabuší s PČR na dveře jen díky tomu, že tam kdysi bydlel někdo, kdo má exekuci na krku.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod ajax1 20. 9. 2009 20:30

U rodičů to bohužel nejde a u majitele bytu také ne,i když to ještě zkusím se dohodnout.Já osobně ho plně chápu.Mimochodem kdybych já pronajímal byt, tak souhlas k nahlášení trvalého pobytu nedám.Snad s vyjímkou osoby mě blízké, kterou znám velmi dobře.

Jde mi i o zkušenosti s adresou městského úřadu na OP.Počítám, že pro banku nebo SS bude tento údaj zcela "jasný" a já se s hypotékou můžu rozloučit.

Divím se, že zde (ČR) neplatí něco jako "kontaktní adresa" jako je běžné cizině.Tam tento nesmysl s trvalým pobytem dávno zrušili.
ajax1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 20. 9. 2009 22:23

A co budeš kupovat? Nejlepší by bylo, kdybys měl na té samé adrese co budeš kupovat bydliště. To by nešlo??? Varianta pronajmutého bytu, nájemní smlouva, nájem na účet a ten samý byt kupuješ - jedna z těch nejlepších možnosti pro banku pro poskytnutí hypotéky.
Jinak známá si brala hypotéku - byla jim více méně nabídnuta na základě pohybů na BÚ a ČSOB vůbec nevadilo, že oba s manželem mají trvalé bydliště vedené na Magistrátu. Osobně jsem takovou hypo nedělal -vlastní zkušenost nemám.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Havers 21. 9. 2009 09:28

Ruprecht001 píše:S474N: Prostě to tak občas je. Mám to stejné. Pronajímatel NECHCE, abych měl v bytě trvalé bydliště. Pochopitelně to mohu udělat i bez jeho souhlasu, stačí jen zajít na úřad s platnou nájemní smlouvou a je to.

To opravdu není nutný (ze zákona) souhlas majitele nemovitosti? Je to opravdu tak?
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 21. 9. 2009 09:46

Ne, trvalé bydliště je jen evidenční údaj. Stačí na to nájemní smlouva.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 21. 9. 2009 09:46

Nejsem si ale jistý, zda by stačila i podnájemní smlouva - nejspíš ale také ano.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 9. 2009 11:02

stanislav.stribrny: de iure ano, de facto ne. Když přišel s podnájemní smlouvou na úřad, byl vyhozen ať si doense i souhlas majitele. argumentování tím, že porušují zákon je nezajímalo a bydliště stejně zapsat odmítli.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 21. 9. 2009 11:09

Ruprecht001 píše:Nájemní smlouva je taková, že mohu dostat 2měsíční výpověď kdykoliv a i kdyby ne, tak po roce vždy musím obnovit smlouvu a tu mi také obnovit nemusí...

To by me docela zajimalo, jak to tam mas naformulovane. To s tou dvoumesicni vypovedi kdykoliv.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 21. 9. 2009 13:34

mikicz: neveěřím, že MěÚ by takto porušoval zákon, musí tam být ještě něco jiného.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 9. 2009 15:06

stanislav.stribrny: chceš na bráchu telefon? můžeš se ho zeptat osobně. Ještě jsem mu říkal, ať drhé kolo dá v uniformě a pokud vím, ani to nepomohlo...
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 21. 9. 2009 15:33

S474N: Musel bych to hledat, ale mám tam bod, že smlouva může být vypovězena bez udání důvodu s 2 měsíční výp.lhůtou.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 21. 9. 2009 18:00

Ruprecht001: pokud se jedna o najemni vztah, tak je to dle meho proti zakonu.

S474N
Inventář

Další stránka