Problém změny trvalého pobytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 21. 9. 2009 20:14

I kdyby bylo, tak smlouva je vždy jen na rok, takže je vcelku jedno, jestli tam je 2měsíční výpověď, nebo mi po roce zkrátka neprodlouží smlouvu, 2 nebo 12, to je vcelku jedno :-/ a prodloužení smlouvy rozhodně nijak vymáhat nejde.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 21. 9. 2009 20:32

Ruprecht001: samozrejme, ze pokud je smlouva na dobu urcitou, tak to nelze "poresit", ovsem dvoumesicni vypoved je rozhodne nesmysl.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 22. 9. 2009 05:17

Tak jsi mne donutil tu smluvu najít a je tam 3měsíční výpověď bez udání důvodu, mj. Také je tam možno dát výpověď pro neuhrazení 1 nájmu, neohlášené změny apod.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 22. 9. 2009 07:17

Ruprecht001: tak ty pasaze jsou neplatne :wink: Ono obecne najemni smlouva je docela bic na majitele.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 9. 2009 08:59

U nájemní smlouvy nelze "přebít" paragrafy občanského zákoníku, u podnájemní smlouvy lze změnit výpovědní lhůtu (zákonná 3 měsíce, ale lze dohodnout jinou).

Výpověď pro neuhrazení nájmu lze podat při neuhrazení 3 nájmů.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 22. 9. 2009 10:05

No podnajemni smlouva je kapitola sama pro sebe, uz jsem to zde nekolikrat psal. Staci mit domluveneho znameho, se kterym ma clovek najemni smlouvu a tomu da moznost si sehnat podnajemnika. Podnajemnik je tedy schovan pod tou hlavni najemni smlouvou a kdyz zacne delat problemy, tak se se znamym domluvis na okamzite vypovedi najemni smlouvy a tim padem zanikne i podnajemni. Bohuzel zbavit se oficialne najemnika neni vubec zadna (_x_) a pokud to bude znalej clovek, tak te muze pekne "školit" (spise skodit).

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 9. 2009 10:14

Nicméně i u podnájemní smlouvy nemůžeš podnájemníkovi jentak zavolat: "ahoj, máš zrušenou podnájemní smlouvu, do večera vypadni..."

Dobré mravy a tak...

Jednak jsi povinen zajistit tzv. přístřešek (sklad pro nábytek, ubytovna), jednak pokud bys mu jeho nábytek vystěhoval na ulici, tak jsi zodpovědný za škodu (=odcizení), vniknutí do bytu bez jeho vědomí = porušení soukromí atd. Proto se i do podnájemních smluv dávají pro tyto účely (okamžité zrušení smlouvy) rozumné lhůty - např. 7 dní na vystěhování.

U nájemní smlouvy to může být opravdu problém, protože 3 měsíční lhůta (která začíná běžet až další měsíc po doručení výpovědi, takže to může dělat až 4 měsíce) je neprůstřelná a musíš nájemníkovi zajistit náhradní bydlení.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 9. 2009 10:41

stanislav.stribrny: ale fuj. kde je napsáno, že podnájemník má nárok na náhradní ubytvání? Výpověď bez udání důvodu je u podnájmu taky možná, aspoň co pamatuju.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 9. 2009 11:49

Ne "náhradní ubytování", ale přístřešek po dobu nezbytně nutnou (je v tom rozdíl).

Zkus si představit přesně tu situaci, že vnikneš do svého bytu (který máš jako majitel či nájemce), vrazíš do ruky podnájemníkovi písemné "zrušení podnájemní smlouvy" (z titulu zrušení souhlasu majitele) a začneš na ulici stěhovat jeho věci.

Mluvím o situaci, kdy podnájemník nenarušuje občanské soužití, platí nájem včas a nepoškozuje byt a zrušení smlouvy jsi mu předem neoznámil ("překvapil jsi ho"). V takovém případě tě může zažalovat za náhradu škody (která mu vznikne okamžitým neplánovaným stěhováním) a velice pravděpodobně vyhraje ("dobré mravy"). Proto je nutné dát podnájemníkovi i v případě okamžitého zrušení podnájemní smlouvy rozumný čas na vystěhování (uvádí se 7-10 dní).

Nežijeme přece v právní džungli.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 9. 2009 12:06

Aha, tak chyba! Podle tohoto výkladu: http://obcanske.juristic.cz/544604/ musí být výpovědní lhůta i v podnájemní smlouvě 3 měsíce! Žil jsem v domnění, že individuálně se lze ve smlouvě dohodnout na jiné lhůtě.

Není-li ujednáno jinak, lze podnájem vypovědět bez uvedení důvodu. Ve smlouvě mohou být výpovědní důvodu jak ze strany pronajímatele, tak ze strany nájemce vymezeny výčtem, pak se od nich nemůže ani jedna ze stran odchýlit. Při výpovědi však musí být vždy dodržena minimální výpovědní lhůta, která činí 3 měsíce tak, aby skončila ke konci kalendářního měsíce.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 9. 2009 12:41

Oddíl šestý: Podnájem bytu (části bytu)
§ 719
(1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez určení doby jen s písemným souhlasem pronajímatele. Není-li splněna tato podmínka, je smlouva neplatná. Porušení této povinnosti se považuje za porušení povinnosti nájemce podle § 711 odst. 2 písm. b). Smlouva o podnájmu musí mít písemnou formu. Nebylo-li dohodnuto jinak, platí, že podnájem lze vypovědět bez uvedení důvodů ve lhůtě podle § 710 odst. 2.
(2) Podnájem sjednaný bez určení doby skončí nejpozději se zánikem nájmu. Byl-li podnájem sjednán na určitou dobu, skončí také uplynutím této doby.
(3) Po skončení podnájmu nemá podnájemce právo na náhradní podnájem.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 9. 2009 14:58

Vždyť ano a § 710 odst. 2 obsahuje právě 3 měsíční lhůtu, já se právě domníval, že u podnájemní smlouvy lze sjednat i jinou lhůtu (klidně 6 měsíců nebo 3 dny), ale nelze - platí občanský zákoník.

A co se týče náhradního podnájmu - to je pravda, nájemce není povinen toto zajišťovat, já ale píšu o přístřešku.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 22. 9. 2009 16:26

Pristresek je i most, ze? :mrgreen:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 9. 2009 19:01

stanislav.stribrny: ale ten přístřešek tam nikde nařízený NENÍ... najdi zákon, který nařizuje zajistit podnájemníkovi přístřeší. Já takový zákon neznám.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod ajax1 9. 10. 2009 10:51

Tak celé to má velmi zajímavé pokračování.Uvedu to sem spíše pro pobavení aneb poznal jsem úřední byrokracii.Adresu trvalého bydliště mám změněnou v místě mé dřívější kontaktní adresy.Vše proběhlo zcela bez problému včetně souhlasu majitele.Vše až na jednání s oddělením evidence obyvatel v místě mého předchozího trvalého bydliště.
Paní úřednici se vůbec nelíbila má změna adresy, protože momentálně probíhá správní řízení o zrušení mého minulého trvalého pobytu.Dokonce mi tvrdila, že je možné zneplatnění mé současné nové adresy, jenom proto aby znova platila stará a oni ji mohli zrušit!! :shock: Na rozhodnutí má 3 týdny- ať si počkám.Podle mého laického názoru je to celé absurdní.Já mám ohlašovací povinnosti na úřadech(registr vozidel,VZP...)nemůžu čekat a vůbec nebudu si měnit adresu trvalého pobytu 3x po sobě.Všechny zákonné povinnosti jsem splnil a změna je plně platná a akceptovaná na evidenci obyvatel.
ajax1
Kolemjdoucí

Předchozí stránka