Modrá pyramida hrozí ukončením bonusových smluv

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod filip893 11. 7. 2014 20:23

swisst:
Jseš jeden z vyvolených, co má takovéto VOP se kterými si MPSS neví rady a jediné co za ty roky vymyslela je požadavek na dodržení pravidelné úložky ve výši 0,5% z CČ měsíčně. V dalších verzích VOP je za větou:

Přespořování cílové částky není přípustné

hned věta, která umožňuje MPSS takovou smlouvu z důvodu přespoření vypovědět.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod 2Snoop2 12. 7. 2014 10:30

123pesk: Díky, takhle jsem si to myslel.

swisst: Jak píše filip893. Jedná se o VOP z 2003, kde už je jiná textace a přespoření je již nepřípustné.
Díky za odkaz, prostuduji.

Ještě mě napadl související další dotaz.
Aktivuji podporu na starší smlouvě a na novou nic nevložím, abych ji udržel pod CČ. Na starší nyní musím vložit nedoplatek dle jejich dopisu ve výši cca 40.000,-. Budu mít na základě této platby již nárok na státní podporu za tento rok? Nebo se jedná o nedoplatek úložek za minulá období a musím tedy vložit 40 tkč + 20tkč?
2Snoop2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 12. 7. 2014 11:06

Stát nezajímá, zda plníš podmínky MPSSS ohledně pravidelné úložky. Toho zajímá jen, kolik za daný rok bylo na smlouvě připsáno. A nemusí to být jen tvé vklady, stačí i připsané úroky. Tedy pokud na smlouvě připíšeš alespoň 20k Kč, tak v příštím roce ti stát vyplatí plnou podporu. To co dělá MPSS je, že tě nutí spořit daleko více, než kolik je nutné pro státní podporu, finančně tě vykrvácet a dobrovolně smlouvu ukončit.
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod swisst 12. 7. 2014 20:29

2Snoop2 píše:...Aktivuji podporu na starší smlouvě a na novou nic nevložím, abych ji udržel pod CČ. Na starší nyní musím vložit nedoplatek dle jejich dopisu ve výši cca 40.000,-. Budu mít na základě této platby již nárok na státní podporu za tento rok? Nebo se jedná o nedoplatek úložek za minulá období a musím tedy vložit 40 tkč + 20tkč?

Pokud budete na "starou" smlouvu nárokovat státní podporu a vložíte tam letos 40.000 Kč, máte nárok na státní podporu již za letošní rok, takže v příštím roce se vám připíše záloha 2000 Kč.

Jediné mínus spočívá v tom, že pokud byla smlouva dříve bez státní podpory, nepřevádí se vám částka nad 20.000 Kč do dalšího roku. Kdyby byla smlouva od počátku s podporou, získal byste plnou státní podporu letos i za rok 2015 (a připsána by byla 2016).
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yndezit 13. 7. 2014 10:15

swisst píše:
Kód: Vybrat vše
Přespořením cílové částky se rozumí stav, kdy zůstatek na účtu účastníka je vyšší než sjednaná cílová částka. Přespořování cílové částky není přípustné, v takovém případě účastník výslovně souhlasí s tím, že přespořenou částku zaokrouhlenou na celé tisíce Kč nahoru stavební spořitelna považuje automaticky za novou cílovou částku a rozdíl úhrady (viz odstavec 1) vzniklý navýšením cílové částky stavební spořitelna zúčtuje k tíži účtu účastníka. Pokud účastník dodatečně vyjádří nesouhlas s tímto postupem, má stavební spořitelna právo smlouvu vypovědět.

Obě smlouvy by tedy neměly být z titulu přespoření vypověditelné (pokud o to nebudete sám usilovat a neodmítnete automatické zvýšení cílové částky ;-) ).

K tomu mám dotaz - kolik si MPSS strhne za to automatické navýšení cílové částky? Smlouvu mám z roku 1996, předpookládám že je tam tedy stejné ustanovení. Co se pamatuji, býval poplatek 1% z cílové částky? Když mám tedy naspořenou už plnou cílovou částku 300000,- a pošlu tam dalších jimi požadovaných každý měsíc 1500,-, tak to dělá (301 500 - 300 000)*0,01 = 15,- korun ?
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod filip893 13. 7. 2014 10:29

Ano přesně tak. Proto MPSS dělá vše co může, aby smlouvy zrušila.
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod swisst 13. 7. 2014 20:27

yndezit píše:...Když mám tedy naspořenou už plnou cílovou částku 300000,- a pošlu tam dalších jimi požadovaných každý měsíc 1500,-, tak to dělá (301 500 - 300 000)*0,01 = 15,- korun ?

Tak jest.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 13. 7. 2014 23:09

PROTO VZNIKLA REKLAMA AIRBANK, KDY V ZÁBĚRU JE .....ČNÍ BANKA.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zemlýna 1. 8. 2014 01:34

Dobrý den,

mám smlouvu z roku 2000 s CČ 550 tis. a přišel mi dopis ohledně nedoplatku 99 tis. z čehož vyplívá, že jsem neposílal 0,5% z CČ 3 roky ! Jak to, že mě na to upozorňují po takové době a ne dříve? Před několika lety mi poradce řekl, že již nemusím spořit a smlouvu jen nechat doběhnout, tak tomu nerozumím. Navíc ani těch 99 tis. mi výpočtově nesedí, protože jsem na smlouvu vložil 323 488,- a smlouva trvá 157 měsíců, tedy bych měl celkem vložit 445 500,- rozdíl je tedy 122 tis. a ne 99,- ... Máte s tím prosím už někdo zkušenost proč tomu tak je? Děkuji
To, že se potřebují takovýchto smluv zbavit a že dělají vše pro to mi je jasné, ale proč mě tedy neupozornili dříve a proč mě říkali, že již nemusím spořit?
Když jim pošlu těch 99 tis. budu mít přespořeno, mají v tomto případě právo smlouvu vypovědět? Výše v diskuzi jsem se dočetl, že ne, ale raději se ptám přímo k mému případu.
Ještě jednou moc děkuji za reakci.
PS: cca před rokem a půl mi chtěli smlouvu vypovědět z jinéhu důvodu, ale JEN DÍKY TÉTO DISKUZI mě nakonec nenapálili...

Lukáš
zemlýna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swisst 1. 8. 2014 09:53

...Navíc ani těch 99 tis. mi výpočtově nesedí, protože jsem na smlouvu vložil 323 488,- a smlouva trvá 157 měsíců, tedy bych měl celkem vložit 445 500,- rozdíl je tedy 122 tis. a ne 99,- ...
...
Když jim pošlu těch 99 tis. budu mít přespořeno, mají v tomto případě právo smlouvu vypovědět? Výše v diskuzi jsem se dočetl, že ne, ale raději se ptám přímo k mému případu.

Spořitelna nemá povinnost hlídat platby klienta. Pokud klient neplatí, spořitelna může (ale nemusí) klienta upozornit a když klient nedoplatí, může spořitelna smlouvu vypovědět.

Na smlouvu by mělo být vloženo 157 x 2500 = 392.500 Kč (bez úroků a státní podpory)

Pokud dobře čtu VOP z roku 1997, mělo by být v pořádku vložit požadovanou částku. Pokud tím dojde k překročení cílové částky, MPSS zvýší cílovou částku a naúčtuje si poplatek za zvýšení.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vladimir99 1. 8. 2014 10:16

swisst píše:Spořitelna nemá povinnost hlídat platby klienta. Pokud klient neplatí, spořitelna může (ale nemusí) klienta upozornit a když klient nedoplatí, může spořitelna smlouvu vypovědět.

Na smlouvu by mělo být vloženo 157 x 2500 = 392.500 Kč (bez úroků a státní podpory)

Pokud dobře čtu VOP z roku 1997, mělo by být v pořádku vložit požadovanou částku. Pokud tím dojde k překročení cílové částky, MPSS zvýší cílovou částku a naúčtuje si poplatek za zvýšení.

Spořitelna sice nemá povinnost klienta upozornit, ale v tom případě nemůže podle VOP z roku 1997 smlouvu vypovědět.
Vladimir99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zemlýna 2. 8. 2014 00:06

Děkuji za informace. Jen mírně opravím výpočet od swisst: měsíčně to má být 2750,- tedy 0,5% z CČ 550 tis, ale rozumím.
Zmiňoval jsem se o tom, že mi bylo řečeno, že mám již naspořeno, nyní mi došlo, že to bylo zřejmě myšleno jen pro nárok na státní podporu.

A ještě se vrátím k přespořování CČ, čistě teoreticky co by se tedy stalo kdybych tam poslal třeba milion? To mi pak z něho strhnou 10 tis a zároveň mi za něj dají úrok 3% + 1,5% tedy 45 tis. ročně ???? Něco mi říká že je to nesmysl při dnešních úrokových sazbách .... ale ??!!
Dodávám, že smlouva je z roku 2000 a obchodní podmínky z roku 1997

Lukáš
zemlýna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swisst 2. 8. 2014 14:23

A ještě se vrátím k přespořování CČ, čistě teoreticky co by se tedy stalo kdybych tam poslal třeba milion? To mi pak z něho strhnou 10 tis a zároveň mi za něj dají úrok 3% + 1,5% tedy 45 tis. ročně ???? Něco mi říká že je to nesmysl při dnešních úrokových sazbách .... ale ??!!

Není to nesmysl, právě proto se stavební spořitelny snaží těcht smluv zbavit.

Pokud čtu VOP správně, tak by to skutečně mělo uvedeným způsobem fungovat - MPSS automaticky zvýší cílovou částku a inkasuje příslušný poplatek. Úrokové příjmy budou skutečně 3%+1,5% - což je po zdanění 4,5% x 0,85 = 3,852%

Nutno poznamenat, že na cílovou částku je navázána výše minimální měsíční úložky (0,5 % CČ - viz. čl. 6 odst. 1). a pokud klient spoří méně, můž to být důvodem k výpovědi (opět čl. 6). VOP nespecifikují, jak se postupuje v případě, kdy je cílová částka zvýšena v průběhu spoření, konkrétně jak se počítá ona povinnost spoření. Existuje totiž možnost vykládat VOP tak, že když dojde ke zvýšení cílové částky na 1mil Kč, tak by měl mít klient vloženo 5000Kč x počet měsíců spoření (tedy počítat vklady tak, jako by byla změněná cílová částka od samotného počátku). Byl by to sice výklad poněkud krkolomný, ale nikoli zcela vyloučený.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zemlýna 4. 8. 2014 01:55

Ano ano, to je správná úvaha, mohl by to být další argument pro MPSS jak se snažit smlouvy ukončit. Každopádně by to MPSS musela určitým způsobem jasně specifikovat, jinak nebude klient vědět na kolik měsíců dopředu vlastně vložil mimořádný vklad.
Nicméně pokud si může takto dovolit někdo finančně přespořovat, výsledek je stále těch 3,852% (v minulém příspěvku jsem opoměl daň - díky za upozornění) zisku což je pro dnešní dobu luxus.
Byl by tu fajn příspěvek od někoho, kdo takto již nějakou dobu přespořuje ať víme jak to funguje v reálu...

Lukáš
zemlýna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod z vinohrad 5. 8. 2014 14:57

Již delší dobu, vždy začátkem roku vkládám na účet stavebního spoření částku, která je vyšší než dvanáctinásobek požadované měsíční platby, určené z cílové částky.
Spořitelna vklady přijímá a poslední rok již cílovou částku nenavyšuje, tím pádem ani nestrhává 1% poplatek za navýšení.
Stavební spoření tak v praxi funguje jako lépe úročený termínovaný vklad (3,0%+1,5% bonifikace) s výpovědní lhůtou 3 měsíce. Dle všech dostupných zpráv lze očekávat výplatu již do 14 dnů po případné výpovědi stavebního spoření, pozdější výplaty jsou pro spořitelnu nevýhodné, jsou pro ni drahé.
Shodně s jinými vklady je spoření pojištěno Fondem pojištění vkladů do výše 100.000 Euro – v současnosti do výše cca 2.750.000 Kč, což platí na součet vkladů všech případných smluv u jedné spořitelny.
Máte-li podepsánu smlouvu s všeobecnými obchodními podmínkami do roku 1997, pak spořitelna nemá právo spoření vypovědět, pokud spoříte alespoň určenou minimální měsíční částku, nejste v prodlení, nebo ji máte na určité období předplacenou, jako v mém případě.
S tímto vědomím je nutné ignorovat jakékoli zdánlivě výhodné nabídky, které spořitelna periodicky nabízí.
z vinohrad
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka