A ještě se vrátím k přespořování CČ, čistě teoreticky co by se tedy stalo kdybych tam poslal třeba milion? To mi pak z něho strhnou 10 tis a zároveň mi za něj dají úrok 3% + 1,5% tedy 45 tis. ročně ???? Něco mi říká že je to nesmysl při dnešních úrokových sazbách .... ale ??!!
Není to nesmysl, právě proto se stavební spořitelny snaží těcht smluv zbavit.
Pokud čtu VOP správně, tak by to skutečně mělo uvedeným způsobem fungovat - MPSS automaticky zvýší cílovou částku a inkasuje příslušný poplatek. Úrokové příjmy budou skutečně 3%+1,5% - což je po zdanění 4,5% x 0,85 = 3,852%
Nutno poznamenat, že na cílovou částku je navázána výše minimální měsíční úložky (0,5 % CČ - viz. čl. 6 odst. 1). a pokud klient spoří méně, můž to být důvodem k výpovědi (opět čl. 6). VOP nespecifikují, jak se postupuje v případě, kdy je cílová částka zvýšena v průběhu spoření, konkrétně jak se počítá ona povinnost spoření. Existuje totiž možnost vykládat VOP tak, že když dojde ke zvýšení cílové částky na 1mil Kč, tak by měl mít klient vloženo 5000Kč x počet měsíců spoření (tedy počítat vklady tak, jako by byla změněná cílová částka od samotného počátku). Byl by to sice výklad poněkud krkolomný, ale nikoli zcela vyloučený.