Modrá pyramida hrozí ukončením bonusových smluv

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Keen 7. 4. 2015 21:41

V Oznámení v zásadě opakují argumenty z minulé kampaně:
1) došlo k naspoření cílové částky;
2) přespoření není přípustné;
3) MPSS nesouhlasí s dalším navýšením cílové částky a
4) došlo k dosažení účelu Smlouvy.
Tentokrát ale výrazně přitvrdili a opravdu znemožnili pokračování ve spoření.
Jsme vyzváni k zaslání čísla účtu, na který nám zůstatek spoření odešlou.
Pokud nezareagujeme, pošlou poštovní poukázku a jestli ani tu si nevyzvedneme, nechají vklad ležet u nich, bezúročně, bez státní podpory. Zároveň sdělují, že účet spoření byl uzavřen a tak další případné vklady budou vráceny.

Jejich argumenty lze poměrně jednoduše rozporovat.
1) - 4) Sami odkazují na čl. 9, odst. 7, ze kterého je jasné, že "nepřípustnost" je prázdným slovem, neboť o větu dál popisují, co se v takovém případě stane: navýšení cílové čátky je penalizováno 1%, ale to je vše - lze jej tedy pokládat za automatické, nevyžadující žádný souhlas MPSS.
5) "Dosažení účelu" je opět prázdný výraz. Podmínky vysvětlení Dosažení účelu neobsahují a nemyslím si, že jde o termín definovaný zákonem.

Poslat nesouhlasný dopis bude nutné. Už jen tím, že zavřeli účet spoření, tak znemožnili, abychom splnili podmínku pokračování spoření - zasílání pravidelných příspěvků.
Zasláním doporučeného dopisu neriskuji, že by snad v budoucnu mohli argumentovat, že svou nečinností jsem popsaný stav odsouhlasil.
Otázkou je, co pak? Jestli účet opravdu uzavřeli (zjistíme jednoduše tím, že se další náš příspěvek vrátí zpět na účet), bude třeba se svých práv domáhat soudně. Tentokrát už nepůjde nereagovat a jednoduše pokračovat, protože není jak. Nepošleme tam už ani korunu, můžeme tam maximálně jen nechat doteď naspořené peníze válet za nulu.
Keen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod engy 15. 4. 2015 12:27

Tak to vypadá, že "vypovídací" akce nebyla pro všechny. Já nic nedostal, na internetu jsem taky nic nenašel. Nebylo to třeba jenom těm, co pravidelně ročně neplatili? Nebo si jenom testují výpovědi na malém vzorku.
engy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Keen 15. 4. 2015 21:23

Nevím. Mám bonusovou smlouvu z r. 2000, ročně spořím a za tu dobu jsem už přespořil přes cílovou částku. Pokud jste na tom stejně, je hodně divné, že jste oznámení nedostal. Moc se mi nechce věřit, že by si vybrali jen někoho. Už jen obhájit ukončení smlouvy budou mít těžké. Pokud se navíc ukáže, že ke klientům ve shodné situaci přistupují různě, mají problém ještě větší.
Keen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod z vinohrad 15. 4. 2015 23:13

Pěkný den všem, komu byl doručen výše uvedený dopis, nechť podá stížnost na postup spořiteny, nerespektování smluvních podmínek, České národní bance. Bližší informace a možnosti podání stížnosti najdete na webu ČNB cnbprovsechny.cnb.cz/cs/dohled/zasilani_stiznosti_do_CNB . Banka si vyhrazuje 30 dní na vyřízení stížnosti.
z vinohrad
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ronim 16. 4. 2015 07:06

V rodině máme bonusové smlouvy na ty výpověď zatím nepřišla, ale máme také smlouvu se 3% a tam jí vypovídají na základě čl.9 odst.9 který ovšem v podepsaných VOP není a na nové jsme nikdy nepřistoupili.
ronim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123pesk 27. 4. 2015 18:29

Keen píše:Vážení,
Vám, co jste vydrželi v březnu 2013, v těchto dnech přichází Oznámení o ukončení smlouvy o stavebním spoření.
Předpokládám, že pozice stavební spořitelny není silnější než byla před dvěma lety.
Na naší straně tak stále stojí článek Všeobecných obchodních podmínek o "automatickém přespoření", kdy má Modrá pyramida v případě přespoření cílové částky postupovat tak, že automaticky navýší na nezbytnou výši cílovou částku a strhne příslušný poplatek (1 %) z navýšené cílové částky.
V Oznámení jsem žádný nový argument pro výpověď nenašel.
Máme tak luxusní spoření za 3+1,5%, bez data ukončení a přesto k dispozici v případě potřeby výběru celého vkladu i se všemi úroky a státními příspěvky.
Je škoda se ho vzdát.
Hodlám odepsat spořitelně, že s jejich Oznámením nesouhlasím a ukončení smlouvy pokládám za porušení smlouvy.
Obávám se však, že tentokrát se už rozdli jít do soudních sporů a z výpovědí vycouvat až po pár prohraných a medializovaných případech.
Jak dopis od MPSS řešíte vy?

Keene, zatím jsem ještě obdobný dopis nedostal, ale může se to stát každým dnem. Já bych to dle názorů na tomto fóru řešil taky nesouhlasným dopisem. Doufejme, že i všichni, kdo už mají výpověď doručenu, se k tomu postaví tímto způsobem, pokud možno nesouhlas podpořený právnicky vhodnou formulací. Čím více nás bude, tím je šance na úspěch větší.
Podle mě by tím šlo zabránit výpovědi smlouvy, ale bude to skutecně za nezměněných podmínek? Nicméně, prosím dejte na toto fórum reakci MPSS na Vaše stanovisko. Díky.
123pesk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šumpe 28. 4. 2015 12:28

Oznámení o ukončení smlouvy jsem dostala a odpověděla, že s tím nesouhlasím. Zaslaný měsíční příspěvek se mi vrátil na účet.
šumpe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod engy 28. 4. 2015 13:17

Ještě že jsem poslal vklad na celý rok už v lednu. Mě tak napadá, co to poslat složenkou. Tam nebudou mít číslo protiúčtu a já budu mít doklad o zaplacení. Ani vlastně nevím, jak se objeví platba složenkou na výpisu v normální bance.

-- 28. 4. 2015 13:53 --

šumpe píše:Oznámení o ukončení smlouvy jsem dostala a odpověděla, že s tím nesouhlasím. Zaslaný měsíční příspěvek se mi vrátil na účet.

Je nějaký popis u vrácené platby? Např. konstantní symbol 6?
engy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod šumpe 28. 4. 2015 17:14

Ano, KS 6 a neexistující účet. Každé stavební spoření má své číslo účtu. Také jsem jim v lednu poslala platbu na celý rok. V únoru jsem se přes internetovou banku podívala na účet stavebního spoření a o lednovou platbu + úroky z 2014 mi navýšili cílovou částku. Navýšili mi ji tedy 2x krátce po sobě, jednou ke konci roku 2014 a znovu někdy koncem ledna 2015, přesně nevím, navýšení cílové částky nesdělují. Když jsem zjistila druhé navýšení, začala jsem pravidelně posílat měsíční platby 0,5% z navýšené CČ, abych dodržela minimální úložky dle smlouvy.
šumpe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nevericitomas 18. 5. 2015 10:21

Tak uz mi taky dosel dopis o Oznameni o ukonceni smlouvy s temi pochybnymi argumenty. Uz mate nekdo reakci sporitelny na nesouhlas?
nevericitomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eni11 18. 5. 2015 10:43

Ano, jako odpověď nám přišel doslova opis předchozího oznámení a tvrzení, že jejich postup je zcela v souladu s VOP a tím nemohou žádosti - nesouhlasu vyhovět.
eni11
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlaju 18. 5. 2015 10:45

Už je to tady, říkal jsem si, že třeba chce jen někdo oživit tuto diskuzi, ale postup spořitelny byl zřejmě takový, že navýšili v prosinci naposled a čekali na přespoření. Ti, kteří posílali úložky, přespořili dříve, teď přišli na řadu ti, kteří přespořili až nyní, připsáním státní podpory. Mě byla ukončena 30.4. a řekl bych, že teď už dopis dostávají všichni.
Potřebovali bychom zkušenosti lidí, kteří se bránili v první vlně, ale tuším, že spořitelna se nebude přiznávat k postupu a bude oddalovat reakci na nesouhlas až bude reagovat na všechny. Reakce také nemusí být žádná, protože s uzavřením účtů je patrné, že to spořitelna myslí vážně a jediným respektovaným názorem bude názor soudu.
Obávám se také, že není ani vhodná doba na medializaci - proběhlo rušení snad u všech spořitelen a redaktoři, potažmo čtenáři, nebudou ochotní zkoumat VOP aby pochopili, že tento případ je výjimečný. To bude moci udělat až soud. Ohlas ve smyslu ostudy MP by byl tedy minimální, dokud neproběhne první vyhraný spor.
Další postup tedy budeme dál ladit, ale je vidět, že bude jen pro část odvážnější. Odhaduji, že ti, kteří budou vzdorovat jen pasivně, obdrží opravdu složenku a její nevyzvednutí spořitelnu opravdu trápit nebude.
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 5. 2015 11:21

Pokud vím, překročení cílové částky připsáním státní podpory a úroků se za přespoření nikdy nepovažovalo.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 18. 5. 2015 19:01

Tomáš Marný píše:Pokud vím, překročení cílové částky připsáním státní podpory a úroků se za přespoření nikdy nepovažovalo.

To už je minulost. Ověřeno u Wurstu.
sniper76
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka