Zájem o spolubydlení

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xmms 2. 6. 2014 22:19

Napadlo mě koupit byt v Praze a dát tam nájemníky do každého pokoje. Jak je velký zájem o spolubydlení, aby to bylo pořád obsazené, kdo s tím máte zkušenosti?
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 3. 6. 2014 05:34

Cizí lidé spolu bydlet nechtějí a ti, co se znají, si ten byt pronajmou společně.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod SocPredator 3. 6. 2014 07:23

Funguje to se studenty, ale obsazenost na 100% je stejně nejistá. V Praze se to určitě nevyplatí s novým bytem, a pokud to nebude na černo, je s tím hroznej úřad. Good Luck! ;-]
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 6. 2014 07:37

Sehnat solidní nájemce je problém a čím více jich v bytě budeš mít, tím větší problém. Třeba jen vyúčtování nákladů na teplo a vodu, když se tam budou různě střídat (protože tomu zrovna dojdou prachy, další se pohádají a nesnesou, jiný zase bude chtít nově bydlet s přítelkyní,...), nebo nebude byt celou dobu plně obsazen. Navíc studenti jsou, bohužel, velmi špatní nájemníci. Ještě nemají vyvinutou určitou úctu k majetku, takže byt ničí mnohem rychleji, než třeba manželské páry, které v něm hodlají bydlet dlouhodoběji.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod xtonda 3. 6. 2014 08:47

No hlavně je rozdíl, když si jeden nájemník hledá spolubydlícího a vybere si ho sám a když majitel nastrká do jednotlivých pokojů úplně cizí lidi.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod yowie 3. 6. 2014 08:50

Patrik: jj, sehnat slušného odpovědného nájemníka není tak jednoduché. Studenti, především pak ti mladší, většinou nejsou plně schopni se o sebe postarat a občas získávají životní zkušenosti na úkor pronajímatele.

Kdysi dávno jsem zažil mladého týpka, který dal na plynový sporák hrnec plný oleje, začal to ohřívat a šel hrát PC hry. Málem zapálil dům a *****ělo to tam ještě týden poté.... S takovými jantary aby se člověk opravdu bál, jestli jeho byt/dům ještě stojí.

Jinak také samozřejmě záleží na lokalitě a dostupnosti ač to nevypadá, tak je to hodně sezonní záležitost. Např. touto dobou se nájemník hledá hůř, než v září/říjnu.

Zase pokud je byt luxusnější a dobře dostupný, tak bude jistě dražší a dát třeba sedmičku měsíčně za pokoj... Na to zdaleka nemají všichni zájemci o bydlení.
yowie
Nadšenec