Koncesionářské poplatky ČT a ČRo

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 20:50

@aaaa: Proč by mělo jít o naléhavý zájem? Jako že účinnost 1.5. vs 1.7.? Musíš umět rozlišit stávající vládu vs. novou vládu a stávající rok 2025 vs. budoucí rok 2026.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 17. 5. 2025 21:44

Původní návrh byl s nabytím účinnosti 1. 1. 2025. Jenom k tomu tak dlouho blábolili, až museli udělat legislativně technickou změnu s nabytím účinnosti od 1. 5. 2025.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 5. 2025 07:18

Milos píše:@aaaa: Proč by mělo jít o naléhavý zájem? Jako že účinnost 1.5. vs 1.7.? Musíš umět rozlišit stávající vládu vs. novou vládu a stávající rok 2025 vs. budoucí rok 2026.

No zakon o Sbirce zakonu stanovuje, ze nove zakony nabyvaji ucinnosti vzdy 1.1. nebo 1.7. daneho roku, tedy jeden s techto datumu nasledujicich po vyhlaseni zakona ve Sbirce zakonu, jine (drivejsi) datum ucinnosti zakona je mozne jen pri nalehavem obecnim zajmu ve zvlast vyjimecnych pripadech, fialova vlada tedy ten nalehavy obecni zajem a zvlast vyjimecny pripad musela mit, kdyz nedokazala s ucinnosti zakona ty 2 mesice pockat. Asi je jasne, ze si tim zaplatila tesne pred parlamentnimi volbami loajalitu novinaru CT a CRO z penez skoro vsech obcanu CR. Nebo v cem jinem vy ostatni spatrujete ten nalehavy obecny zajem a zvlast vyjimecny pripad? Proc zakon c. 119/2025 Sb., ktery byl vyhlasen ve Sbirce zakonu (= nabyl platnosti) dne 28.4.2025, musel mermomoci nabyt ucinnosti jiz 1.5.2025 a nemohla jeho ucinnost pockat do 1.7.2025?
:D

§ 9 zák.č. 222/2016 Sb.

Platnost a účinnost právního předpisu vyhlašovaného ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv

(1) Právní předpis vyhlašovaný ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv nabývá platnosti jeho vyhlášením podle § 10.

(2) Není-li dále stanoveno jinak, nabývá právní předpis vyhlašovaný ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv účinnosti k 1. lednu nebo k 1. červenci kalendářního roku.

(3) Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze ve zvlášť výjimečných případech stanovit dřívější den nabytí účinnosti ...
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod ripper6 28. 5. 2025 22:01

dr._lukas píše:Edit: radši jsem se přihlásil, i když s tímto faktickým zdaněním internetu naprosto nesouhlasím..ale hrdinství za ty pokuty nestojí :-(

:D Skoda, skoda...
Platit se to nemusi, jen lidi to nevedi 8-S
Tady je vysvetleni

-Čestné prohlášení zůstalo, a to je problém
-Jde například o databáze odběratelů elektrické energie,
-Domácnosti, které koncese neplatí, ale odebírají elektřinu, pak dopisem upozorní na povinnost platit za televizi a rozhlas.
-Neplatiči dostanou znovu výzvu, ale to je tak všechno
bude jen na nich, zda přiznají, že mají některé z chytrých zařízení nově definovaných zákonem jako přijímač.

-databáze uživatelů internetu od jednotlivých poskytovatelů, ale tento návrh neprošel
Nejen že nemají přístup k databázi klientů poskytovatelů internetu, ale nemůžou vstupovat do domácností kvůli kontrole Čestné prohlášení o tom, že nevlastní televizní nebo rozhlasový přijímač, tak může podepsat i domácnost, která je ve skutečnosti má, a vyvázat se tak z povinnosti platby poplatků

Přiznání k povinnosti platit poplatek je dobrovolné

„Teoretická kontrola připojení k internetu v tomto ohledu nic nemění, protože předmětem televizního poplatku je vlastnictví nebo držení zařízení, nikoliv samotné připojení k internetu,“ vysvětluje Konečný.

zdroj:
https://televizniweb.mediar.cz/2025/05/ ... e-vyhnout/
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 5. 2025 22:20

Ja uz jsem to chtel davno prestat platit, ale kdyz ma clovek na baraku televizni antenu, na motorovem vozidle antenu k autoradiu, tak proste oni nemuseji vstupovat do obydli, aby neco zjistili, zjisti to pohledem z ulice v miste bydliste. Postaci, kdyz v miste bydliste neplaticu budou chvili sledovat, fotogtafovat a maji dukazu dost.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drummond 28. 5. 2025 22:43

Naštěstí žiji v domácnosti s paní drummondovou, která již ve svém bytě platí, tak se mě tato opičárna netýká, byť je elektřina, internet apod psaný na mě. Klauzule, že jeden plátce na domácnost bez ohledu na počet vlastněných nemovitostí mi řeší tento nesmysl.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod ripper6 28. 5. 2025 23:05

aaaa: tak mas moznost, proste to odmontuj :D Realne tam ale nikdo stat nebude a ani fotit, je to vetsinou nebavi a spis ti vytisknou radeji dopis, ktery je zaslan odnekud, nez by nekdo vyrazel do terenu. Za ty roky jsi jim uhradil 10 000czk, takze kdybys usetril na pokutu, mas to temer stejne.
Sice ted prispecha ROP nebo nekdo, jak je mozne douctovat penale, zpetne poplatky ale hadam ze na prokazovani odkdy to mas by uz nemeli silu a nebo ani cas.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod malda 29. 5. 2025 02:10

Ahoj, netusite prosim, jestli musim jako OSVC, ktera dosud koncesionarske poplatky neplatila a a nebude platit i nadale (pocet zamestnancu = 0) hlasit tento pocet zamestnancu? Chtel jsem to overit u CT, ale nedari se mi tam dovolat. Nerad bych pak dostal nejake penale za to, ze jsem to nenahlasil.

Dale by me zajimalo, jak chodi pripadne vyzvy? Pokud je to podle odberatelu elektriny, na jake adresy to posilaji (trvala adresa odberatele, korespondencni adresa odberatele, misto odberu) a jakym zpusobem (obycejna posta, doporucene)? Prihlasil jsem koncesionarske poplatky na manzelku (vlastnik nemovitosti) v miste, kde bydlime / mame domacnost. Pak mam na sebe jeste jeden (neobydleny) byt, kde mam odber elektriny na sebe pres 10 let, ale nikdy a nikam zadna vyzva neprisla. Obcas se stane, ze tam delsi dobu nejsem, tak bych chtel eliminovat tu moznost, ze tam prijde vyzva do schranky a ja bych nestihl do 30 dnu reagovat.

Diky,
M
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 5. 2025 15:58

Asi musis jako OSVC zalozit u CT a CRO ucty poplatnika a tam nahlasit pocty zamestnancu.

https://poplatek.rozhlas.cz/pravnicke-osoby-a-osvc-9460384
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 29. 5. 2025 16:02

Je třeba si uvědomit, kde nastala změna:

Znění do 30. 4. 2025
I. Přijímač
Rozhlasový přijímač = zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů
Televizní přijímač = zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů

II. Poplatník
a) fyzická osoba vlastnící či užívající rozhlasový či televizní přijímač
b) právnická osoba vlastnící či užívající rozhlasový či televizní přijímač
c) osoba, která je provozovatelem vozidla, ve kterém je rozhlasový či televizní přijímač

III. Základ poplatků
1. fyzická osoba
a) platí z jednoho rozhlasového přijímače a z jednoho televizního přijímače, i když jich vlastní či užívá více
b) neplatí nic, pokud žije ve společné domácnosti s osobou dle písm. a).
2. fyzická osoba, která je podnikatelem - z každého rozhlasového a televizního přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním
3. právnická osoba - z každého rozhlasového a televizního přijímače

IV. Evidence poplatníků
Registrovat se musí poplatník (viz bod II), který platí (nebo i neplatí) poplatek ze základu:
1. fyzická osoba
a) dle bodu III. 1 a)
b) dle bodu III. 2
2. právnická osoba dle bodu III. 3

Znění od 1. 5. 2025
I. Přijímač
Rozhlasový přijímač = zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, bez ohledu na způsob příjmu
Televizní přijímač = zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, bez ohledu na způsob příjmu

II. Poplatník
a) fyzická osoba vlastnící či užívající rozhlasový či televizní přijímač
b) právnická osoba vlastnící či užívající rozhlasový či televizní přijímač

III. Základ poplatků
1. fyzická osoba
a) platí z jednoho rozhlasového přijímače a z jednoho televizního přijímače, i když jich vlastní či užívá více
b) neplatí nic, pokud žije ve společné domácnosti s osobou dle písm. a).
2. právnická osoba nebo fyzická osoba, která je podnikatelem
a) platí dle počtu zaměstnanců - pokud je zaměstnanců méně než 24, tak se poplatky neplatí,
b) platí dle počtu přístrojů v pronajímaných dopravních prostředcích.

IV. Evidence poplatníků
Registrovat se musí poplatník (viz bod II), který platí (nebo i neplatí) poplatek ze základu:
1. fyzická osoba
a) dle bodu III. 1 a)
b) dle bodu III. 2 a) nebo dle bodu III. 2. b)
2. právnická osoba dle bodu III. 2 a) nebo dle bodu III. 2. b)

V. Lhůta pro registraci:
1. osoba, která byla poplatníkem do 30. 4. 2025 - 2 měsíce
2. osoba, která nebyla poplatníkem do 30. 4. 2025 - 15 dnů

Příklad Říha:
Říha vlastní jednu televizi, rádio, mobilní telefon, počítač.
Mobilní telefon a počítač používá k podnikání. Nemá zaměstnance.

Do 30. 4. 2025:
1. Říha byl poplatníkem, protože vlastnil televizi a rádio
2. Říha neplatil poplatek jako fyzická osoba (nepodnikající), protože ten platila manželka
3. Mobilní telefon a počítač nebyly rozhlasovým a televizním přístrojem, proto neplatil poplatek jako fyzická osoba podnikající.
4. Říha neplatil žádné poplatky.
5. Říha se už za starého znění zákona měl registrovat (protože je poplatník podléhající registraci).

Od 1. 5. 2025
1. Říha je poplatníkem, protože vlastnil televizi, rádio, mobilní telefon, počítač
2. Říha neplatil poplatek jako fyzická osoba (nepodnikající), protože ten platí manželka
3. Říha nemá zaměstnance, proto neplatí poplatky jako fyzická osoba podnikající
4. Říha neplatí žádné poplatky
5. Říha se pořád musí registrovat (protože je poplatník podléhající registraci).

Souhrnně,
kdo se neregistruje -
a) fyzické osoby bydlící ve společné domácnosti s registrovaným poplatníkem,
b) fyzické a právnické osoby, které nevlastní žádný rozhlasový a televizní přijímač
kdo neplatí poplatek -
b) fyzické a právnické osoby, které nevlastní žádný rozhlasový a televizní přijímač,
c) právnické a podnikající fyzické osoby, které mají méně než 25 zaměstnanců a nepronajímají dopravní prostředek, ve kterém je rozhlasový či televizní přijímač

Do svého textu jsem nezahrnul osvobození od poplatků, protože to se opravdu týká malého množství subjektů - osvobození dle § 4 odst. 1 se neregistrují - ostatní osvobození se registrovat musí.

A na závěr napíšu, že jsem se nikdy neregistroval a dělat to nehodlám, byť riskuji sankci ve výši 5 000 + 10 000 Kč.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod malda 30. 5. 2025 14:25

Ahoj, díky za shrnutí.

Souhrnně,
kdo se neregistruje -

- čili jako fyzická osoba nepodnikající se neregistruji a na případnou výzvu reaguji oznámením VS poplatníka ze společné domácnosti (tedy manželky)
b) fyzické a právnické osoby, které nevlastní žádný rozhlasový a televizní přijímač

- tady je předpokládám myšleno fyzické podnikající osoby - tak jako tak přijímač jako fyzická osoba podnikající dle starého i aktuálního znění nevlastním a aktuálně nemám zaměstnance, registrovaný jsem nebyl a nic se pro mě tedy nemění

A tedy co jsem předtím neviděl na webu ČT ve FAQ (nepřeklikl jsem si na firmy), sami tam píšou:
Nejsem zatím evidován jako OSVČ nebo firma a ani nesplňuji podmínky pro přihlášení, mám Vám něco oznamovat?

Ne, nemusíte nám nic sdělovat. Pouze v případě, že obdržíte z České televize výzvu k placení TV poplatku, máte povinnost odpovědět do 30 dnů.

Opět tedy pouze v případě výzvy dokládám prohlášením, že mám 0 zaměstnanců.

Jen tedy pořád nevím, jak je to s tou případnou výzvou, když mám elektřinu na sebe v neobydleném bytě (u dodavatele jsou 3 různé adresy - moje trvalá, moje korespondenční adresa / kde reálně bydlím a adresa odběrného místa). V nějakém náhodném příspěvku jsem našel, že dodavatelé elektřiny předávají trvalou adresu, no tam bych se o výzvě dozvěděl snad včas.
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 5. 2025 16:04

To čtete úplně blbě.

Zákon nerozděluje fyzické osoby a podnikající fyzické osoby jako poplatníky.

Pokud jako fyzická osoba vlastníš rozhlasový nebo televizní přijímač (je jedno, zda pro podnikání nebo soukromě), tak jsi poplatník. A musíš se registrovat, pokud:
a) nebydlíš v domácnosti s jiným poplatníkem, který je přihlášen
b) podnikáš.

ČT a ČRo si vykládá zákon hodně špatně - ostatně to je trvalý stav.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod malda 30. 5. 2025 22:04

Už asi chápu. Snad. Registroval jsem naši domácnost u ČT i ČRo od 1.5.2025 na manželku kvůli počítači, telefonu a tabletům ("přijímače"), které máme doma. A kdybych tedy chtěl mít správně pokryté i podnikání, musel bych se dle zákona teď registrovat (i když platit nemám). Jenže protože to platí i pro podnikatele od 1.5.2025 (někde čtu od 1.7.2025 - proč?), tak jsem lhůtu 15 dní pro registraci prošvihl (protože změna je pro mě se změnou zákona od 1.5.2025) a vystavil bych se riziku 2x1000 Kč penále. No, asi v tomhle případě bude lepší doufat, že si zákon ČT i ČRo budou vykládat pořád stejně a budu čekat na případnou výzvu.
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 31. 5. 2025 10:21

Pokud jsi nevlastnil nic s tunerem do 30. 4. 2025, tak jsi nebyl poplatník.

Od 1. 5. 2025 vlastníš rozhlasový a televizní přijímač (alespoň v SJM), tak jsi poplatník. Jako FO nepodnikající se neregistruješ - jako PFO už zřejmě ano. Platilo to tak vždycky, ale tu registraci neplatících podnikatelů nikdy nikdo nevyžadoval (v minulosti se měl registrovat podnikatel, který vlastnil přístroj, ale nepoužíval ho k podnikání).
Rop
Administrátor

Předchozí stránka