Koncesionářské poplatky ČT a ČRo

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 22. 12. 2024 07:20

Jeste, ze nemam televizi.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Suky. 22. 12. 2024 07:53

Ale na jakýkoli přístroj, který může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, tedy například chytrý telefon, tablet nebo počítač si se zmohl, ne?

Já s nimi také bojuji. Nedávno jsem měl zablokovanou kartu, v normálním termínu si tedy platbu nestrhli, tak jsem to poslal příkazem. O týden později si to z karty stejně strhli, ale v přehledu plateb to zapřeli...
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eetk 22. 12. 2024 08:01

Jo prý se to bude platit i při vlastnictví mobilního telefonu apod. navrhla fialová vláda. :D

Samozřejmě ne poplatek za každý mobil, musí umět přehrávat video, ten poplatek bude nově i za domácnost, v které není televize, ale je PC nebo smartphone.

https://www.televizniweb.cz/2024/11/ct-vyvraci-myty-o-vyssim-poplatku-platby-za-pc-nebo-mobil-se-dotknou-jen-nekoho/

Ale jsem fakt zvědav, jak se ČT postaví k tomu PDF potvrzení o platbě 1620 Kč z rvlt.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Joolppp 22. 12. 2024 12:31

Ani bych se nedivil, kdyby to byl jen nějaký pokus o vytáhnutí prachů z lídí navíc, něco podobného už jsem někde nedávno četl. Nevím jak by se mohlo stát, aby Revolut poslal částku o přesně jeden poplatek nižší (hlavně když dokázali najít na účtu správnou částku).
Joolppp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eetk 28. 12. 2024 10:11

Dají se koncesionářské poplatky uhradit na několik let dopředu za současnou cenu, abych se tak vyhnul jejich chystanému zdražení? :hm

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-medialni-poplatky-se-zvysi-v-prvni-polovine-pristiho-roku-veri-baxa-40500555
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 28. 12. 2024 10:55

Ne.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ripper6 1. 1. 2025 17:09

"„Sáhněme si do svědomí: kdo z nás aspoň občas nesleduje na mobilu nebo počítači video, webové zpravodajství, film, který nám utekl ve vysílání."

To je divny ja o nicem takovem nevim, ze by me neco nekde uteklo ve vysilani :hm
Zadne vysilani nemam.
Diky! Asi ziju v jine realite, myslel jsem ze TV programy jako kdysi existovala Nova, Prima, CT1 nikdo uz nekouka krome duchodcu :D Netusil jsem ze v mobilu studenti a mladi lidi cestou do prace nebo ve vlaku koukaji na televizni kanaly :D
ripper6
Poslední varování

Tento příspěvek byl odstraněn.
wit.cz

Odeslat příspěvekod xmr_ 12. 2. 2025 22:10

Tyto dvě bandy parazitů už měly být dávno zprivatizovány. Jejich vyděračství je nemorální, dělají nekalou konkurenci poctivě fungujícím soukromým subjektům a tvrzení o nezávislosti je z říše pohádek.
xmr_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nikko 13. 2. 2025 03:41

astrapa píše:...ČT a ČRo jsou fakticky národní instituce v postavení obdobnému Národnímu muzeu nebo Národní galerii, Archeologickému ústavu, Filozofické fakultě v Praze apod. )...

Myslím, že většina kritiků koncesionářských poplatků si neuvědomuje, že ve skutečnosti se koncesionářské poplatky neplatí za sledování ČT nebo poslech ČRo. Jde o peníze určené na poskytování tzv. veřejné služby. Cílem veřejné služby není v prvé řadě zisk, proto ji komerční stanice nemohou poskytnout. Je to podobné jako např. u veřejných knihoven - jejich služba je pro společnost prospěšná, ale nevydělají si na sebe (a ani tu nejsou pro zisk).

Koncesionářské poplatky jsou vlastně forma daně. Stát by teoreticky mohl o koncesionářské poplatky navýšit daně a samotné koncesionářské poplatky zrušit, ale vedení státu tuto variantu odmítá. Jedná se o cca 8 mld Kč (ČT 5,7 mld, ČRo 2 mld).

Stát chce navýšit příjem z koncesionářských poplatků a to zvýšením jejich ceny a navýšením počtu platících subjektů. Koncesionáři neplatí za sledování ČT nebo ČRo, ale přispívají na veřejnou službu. Kritérium, kdo bude platící subjekt, je proto vlastně nepodstatné (tj. ve skutečnosti nehraje roli, zda v mobilu někdo sleduje ČT). Podstatné je, pod nějakou "záminkou", vybrat co nejvíc peněz.

Jinou otázkou je pak úroveň poskytované veřejné služby.
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 2. 2025 06:20

v zásadě souhlasím. Ale asi se s ČT a ČRo neshodnu na tom, co má být veřejná služba. Opravdu je nutné mít 6 kanálů televize a 12 celoplošných a 14 regionálních stanic Českého rozhlasu. Ještě více to vynikne, když se uvede počet zaměstnanců, ČT jich má přes 2 tisíce (a to spoustu lidí tam pracuje na švarcsystém, třeba mám v mém okolí kameramana, který pracuje jen pro ČT, ale není její zaměstnanec), TV Nova asi 900 a TV Prima asi 300.

Navíc i veřejnou službu je možné komercializovat, pracuji třeba ve firmě, která provozuje autobusovou dopravu. Něco na svoje riziko a něco v závazku veřejné služby. Takže určit, co považujeme za veřejnou službu a následně vysoutěžit provozovatele (tak, jako je to třeba u dopravy).

Celý systém, včetně poplatků různým autorským organizacím by potřeboval zásadní revizi. Třeba nedává smysl, aby člověk platil koncesionářský poplatek za přístroj v domácnosti a pak ještě jednou v ceně zboží a služeb za to, že ten přístroj má restaurace, hotel,.. . Televize si koupí pořad, zaplatí za něj a restaurace pak ještě obchází OSA a chce další příjmy za již jednou zaplacený program. Zkrátka maximálně zeštíhlit, dovedu si představit, že veřejnou službu by zastal i jen rozhlas, stejně v případě ohrožení většinou nejde elektřina a můžete se spolehnout tak na trazistorové rádio, s jednou stanicí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod SlavaNutella 13. 2. 2025 10:46

Plně podporuji nezměrné úsilí soudruhů EU progresivistů z ČT Praha a ČRo Praha na zvýšení poplatků, a myslím že mělo býti ještě podstatně vyšší pro všechny diváky a posluchače, kteří jsou tak nějak "naladěni na stejné vlně" (propagandy). A protože já o propagandu zájem zásadně nemám, nemám, TV a rádio zásadně roky (od Covid propagandy) nepouštím. Je pravda, že ČT Praha zaslala domácnosti jakýsi obyčejný dopis, že "neeviduje žijícího poplatníka" a že žádá nápravu. (evidentně přistupuje do státního registru osob a registru distributorů elektřiny) Pokud Strana a Vláda jednomyslně protlačí novelu o poplatcích vztahujích se i na pouhé platby za net připojení, jsem připraven, nemám žádnou Smlouvu na jméno, net, mobil placen pouze DK (pseudopředplacenky) Sláva ČT Praha! :D
SlavaNutella
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 2. 2025 16:20

nikko píše:Jde o peníze určené na poskytování tzv. veřejné služby. .

Tak jako ***** verejne zachodky a nelezu na ne, tak nekonzumuju levicackou agitku. Dekuji nemam o verejne sluzby zajem.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 13. 2. 2025 17:07

Nastesti zvysi poplatky jen o par korun, neni to tak strasne, ale je tam udajne nejaka inflacni dolozka, takze vidim nebezpeci v tom, ze uz se budou zvysovat kazdorocne automaticky.

Ten Babisuv napad se sloucenim CT a CRO do jednoho subjektu je podle me docela dobry.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanci-resi-zda-se-poplatek-za-ct-a-cro-po-letech-zvysi-o-15-a-10-korun-cynicky-podraz-a-korupce-tepe-novelu-babis-40508687
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 2. 2025 17:14

Ted nemusim platit nic, nove budu muset. Neni to o par korun.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka