od Ninaa 21. 9. 2023 13:05
Mám čerstvou přímou zkušenost s natáčením ČT v našem bytovém domě. Natáčeli tu někdy na podzim min.roku 1x, letos na jaře 1x a v létě 1x (nějaký film nebo seriál).
Už od půl sedmé ráno před náš dům, do jinak tiché ulice, najelo několik vozů. Na protějším chodníku před parkem si u jednoho natáčení postavili velký stan, druhé natáčení jsem neviděla, u toho posledního ten velký stan postavili na našem poměrně velkém dvoře ve vnitrobloku - buď si někdo z ulice stěžoval nebo nechtěli platit poplatek za zábor veřejného prostranství, to nevím.
Od těch půl sedmé ráno brebentili pod okny, při otevřeném okně je fakt nešlo přeslechnout.
Po sedmé ráno intenzita brebentění prudce zesílila, bylo jich tam totiž už celé hejno.
Nepočítala jsem je, ale byl tam jak velký vůz ČT, tak osobní automobily, jak z ČT, tak tam přijely další neoznačené vozy. Evidentně externí spolupracovníci, protože osazenstvo vozů brebentilo s nimi a odjížděli všichni víceméně najednou (mezi 11 a 12 hod). Dva měli například reflexní vesty a odháněli z naší ulice auta, která chtěla v naší jednosměrné ulicí na chvíli zaparkovat - přes den, když jsou lidi v práci, tak se tu vždycky volné místo k parkování najde. Co a kdy dělali jednotlivci v brebentícím hejnu na chodníku, to nevím, protože jsem pracovala z domova a proto jsem je nemohla sledovat detailně a pořád.
Vím, že natáčeli příjezd auta a výstup z auta před domem, poté jak dvojice odemyká a stoupá po schodech do patra. Z jednoho bytu pak natočili pohled z okna ven. A asi natočili i nějaké scény, jak šli jakoby z bytu po schodech ven a odjezd od domu. Nemohla jsem se jim tam plést, takže nevím, kolik klapek natočili. Podle povelů, které se rozléhaly před domem a v domě vím, že samotné natáčení trvalo asi hodinu.
Od domu odjeli těsně před polednem.
A protože jsem vždy pracovala a pracuji v soukromém sektoru, tak jsem se v práci při obědě o natáčení zmínila - že podle mého názoru musí být výroba v ČT neskutečně drahá, když tam pobývali od časného rána celé dopoledne, zadarmo to ti lidé samozřejmě nedělají.
Jeden kolega z provozu mi sdělil svoji zkušenost z natáčení soukromou televizí v jejich domě už před lety.
Natáčeli možná hodně podobné scény - příjezd před dům,vstup do domu a po schodech do bytu, pohledy z okna a sestup po schodech a odjezd.
Žádný stan nestavěli a ihned po příjezdu k domu se pustili do práce. Provedli přípravu, odtočili scény, složili fidlátka a odfrčeli, celé to prý mohlo trvat 2 hodiny.
A já tedy vidím sakra rozdíl! Opravdu by mě zajímal rozpočet a náklady na výrobu srovnatelného filmu, kolik to stoji ČT (tedy koncesionáře) a kolik to stojí v soukromé televizi, kde se efektivita práce a nákladovost výroby hlídá, protože si musí vydělat na sebe a majitelé chtějí zisk, jako charitu to nedělají.
Stavění stanu (přičemž dvojice, kterou snímali, byla moderně oblečená, žádné speciální historické kostýmy ani paruky neměli) a délka přípravy na natáčení a natáčení samotné u veřejnoprávní ČT, placené z koncesionářských poplatků od obyvatel a firem, trvalo minimálně 5 hodin VERSUS natáčení podobných scén soukromou televizí 2 hodiny. Žádný stan nestavěli, pouze si připravili techniku a natočili, co potřeboval. Počet lidí musel být výrazně menší, auta tam byly prý 3, z toho v jednom byli ti, co hráli (rovněž v normálním oblečení) a žádné schůzování na chodníku před domem se nekonalo.
Pokud nový šéf bude ČT vést s podobnou (ne)efektivitou produkce a výroby, potom prostě žádné zvýšení koncesionářských poplatků nebude stačit.