prispevek na bydleni

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bernier 15. 9. 2015 09:19

dobry den, zadam vas o radu o prispevek na bydleni - nasi situaci zkusim vysvetlit:

stehujeme se s pritelkyni do bytu, do najmu a radi bychom si zazadali o prispevek na bydleni..jenze kdyz jsem se dival na podminky,tak je podminka trvaleho bydliste v miste bytu..ja budu jediny vydelavajici,pritelkyne studuje..jelikoz ale se stehujem do najmu, moc se mi nechce menit trvale bydliste,protoze v pripade zmeny bydleni bych to musel delat zase..avsak pritelkyne v tom bytovem dome uz asi 10 let bydli o patro dole,tzn. ze se bude stehovat jen do jineho bytu (narozdil ode me,ja bydlel jinde) a tudiz ma trvale bydliste tam,kde ten byt je..
jde,aby si pozadala o prispevek na bydleni,ikdyz nevydelava a je studentem?abych si nemusel menit trvale bydliste..predpokladam,ze najemni smlouva by musela byt napsana na ni a ne na me?

dekuji
bernier
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 9. 2015 12:02

Pokud studuje, jsou rodiče povinni ji živit. Teoreticky může žádat o nějaké příspěvky, ale do příjmů se budou počítat peníze, co ji dávají rodiče.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 9. 2015 12:45

Před 6 lety, kdy jsem přechodně skončil pár dní na pracáku mi řekla paní na úřadě:
"Na jakékoli příspěvky jste málo opalený.."
:oops:
anonymni

Odeslat příspěvekod bernier 15. 9. 2015 14:52

PatrikChrz píše:Pokud studuje, jsou rodiče povinni ji živit. Teoreticky může žádat o nějaké příspěvky, ale do příjmů se budou počítat peníze, co ji dávají rodiče.

je tedy nezbytne,abych si zmenil ja jako pracujici trvale bydliste a zazadal ja osobne,nebo jde to udelat nejak skrze jeji trvale bydliste?
bernier
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 9. 2015 15:26

Pritelkyne nemuze vydelavat? Nebo ty nemuzes vydelavat vic?
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod bernier 15. 9. 2015 17:48

ja jsem zamestnanec nemocnice - mam tabulkovy plat (vydelavat vic nemuzu) a pritelkyne studuje vysokou,tzn. ze ma status studenta,takze do prace jako takove nechodi
bernier
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 15. 9. 2015 18:44

Není to tak, že bys vlastně měl živit přítelkyni ty, pokud spolu žijete ve společné domácnosti?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 9. 2015 18:45

Druhá práce, přesčasy, jiná práce? Postavení studenta nezakazuje práci, podnikání nebo brigády. Případně si najít bydlení na které mám? Tohle se moc nenosí, lepší natáhnout ruk a státe dej :'(

Jinak je samozřejmě lepší, když se tam přihlásíte oba. Dávka je podle počtu lidí, takže vysajete víc.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod bernier 16. 9. 2015 08:24

to si ze me delas pr.el nebo co? pokud si tak vzdelany,aby si se mohl zaregistrovat na nejake forum a odepisovat na prispevky,tak urcite zvladnes si precist hlavni otazku tohoto tematu a odepisovat prave na ni a ne tve radoby chytre a seriozni odpovedi,na ktere se prave nikdo neptal (OT btw)..

za prve sem se neptal,jestli vubec muzu nebo nemuzu zadat o nejaky prispevek,to nech laskave na me

za druhe jsem se pouze ptal JAK bych to mohl udelat aniz bych menil trvale bydliste

za treti se nepidim po tom,jak ze statu vysat co nejvice penez

za ctvrte kdyz netusis jak spravne odpovidat na zadane otazky,neodpovida se

dekuji za pochopeni, tema radeji uzaviram, protoze s pseudomoralistama tu se hadat urcite nechcu
bernier
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 16. 9. 2015 08:54

Miluju kockoty, co chtěj něco poradit, a když jim někdo poradí podle nejlepšího vědomí a svědomí, tak začnou plivat a kopat... Takže běž do *****, blbe, pokud nedokážeš uživit sebe a přítelkyni bez daní ostatních (podobně jako cikáni), tak si radši sežeň Anču Dlanču. Ostatně ta přítelkyně by to s tebou rozhodně vyhrála.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Lexx 16. 9. 2015 09:04

:D (jen si sem dám příspěvek, aby se mi téma zobrazoval v kategorii "Vaše příspěvky", možná tu bude ještě zábava)
Lexx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xtonda 16. 9. 2015 09:05

A co tak použít Google:
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni
https://portal.gov.cz/portal/obcan/situ ... /3893.html
http://www.penize.cz/prispevek-na-bydleni

Pokud máš nějaké nejasnosti ohledně atypičnosti situace jako že ona je studentka bez příjmů (rodiče mají vyživovací povinnost a je otázka jestli to třeba nemá přednost), tak ti závaznou odpověď může dát pouze ten úřad co bude dávku přiznávat.

Jestli by byl příspěvek větší pokud by žádala ona sama coby studentka bez příjmů nebo když budete žádat spolu je otázka, to by se muselo spočítat, navíc žadatel bez příjmů by mohl být podezřelý, žít ze vzduchu se nedá, pokud tam budeš bydlet, tak asi budeš jako další osoba hlášen u majitele/SVJ/družstva a zatajit to by mohl být podvod.

Já zastávám názor, že když někdo má podle státem nastavených pravidel na dávku nárok aniž by nějak podváděl či přikrášloval situaci, tak by byl hlupák kdyby si ji nevzal, jak se říká hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. Pokud s tvým příjmem a její případnou podporou od rodičů na dávku dosáhnete tak si ji vemte.

Ty děláš v nemocnici, což je celospolečensky prospěšné, ona se připravuje na budoucí povolání, což je na kvalitní škole taky fulltime zápřah. Čili brigádu nebo další práci bych viděl až jako poslední možnost pokud dávku nedostanete nebo ani s ní nevyjdete.

Vem výši tvého a jejího příjmu, výši nákladů na bydlení a lokalitu a podle té tabulky na webu MPSV nebo jedné z mnoha kalkulaček na webu spočítej jestli máte nárok, pokud ano jděte se poradit na úřad jak je to s jejím studentstvím a jestli by nebylo lepší abys změnil bydliště a žádost byla na tebe a případně ať ona coby osoba s trvalým bydlištěm v daném bytě tu žádost prostě podá. Nemáte tím co zkazit/ztratit.

Ber to tak, že když si ty peníze nevezmeš, tak je stát promrhá jinak.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod bernier 16. 9. 2015 09:21

Tomáš Marný píše:Miluju kockoty, co chtěj něco poradit, a když jim někdo poradí podle nejlepšího vědomí a svědomí, tak začnou plivat a kopat... Takže běž do *****, blbe, pokud nedokážeš uživit sebe a přítelkyni bez daní ostatních (podobně jako cikáni), tak si radši sežeň Anču Dlanču. Ostatně ta přítelkyně by to s tebou rozhodně vyhrála.

asi s ancou dlancou mas bohate zkusenosti, ale ja ji nepotrebuji, ne diky..a to oslovovani,to asi znas take moc dobre, na sobe, ze, kdyz me tim castujes, hm..
definuj me potom lidi, kteri maji horlivou tendenci odpovidat na nejaky prispevek a odepisou s takovou vervou, ze DOKONCE zapomenou v celem textu odpovedet na hlavni pointu celeho tematu? zajimave..krom toho,ze vis,ze sebe nedokazu uzivit, taky nevis, co jsem vcera zral, ze jsem mel dnes na hajzliku takovou sr.cku? :)

edit: samozrejme vsichni diskutujici jsou si vedomi pravidel a mimojine "psat vzdy k veci" nebo dalsi odrazky, urcite do puntiku znaji..:D

xtonda: dekuji za vecnou odpoved..ja se chtel nejdrive ujistit tady na foru (coz se mi z vetsi casti evidentne nevyplatilo) s cim na urad muzu jit a o co bych teoreticky mohl svuj pozadavek oprit..par stranek jsem si prosel,taky jsem se dival na vydanou prirucku nejakym uradem (jmeno si ted nepamatuji)..ze vseho nejhorsi pro me je,ze bych si musel menit trvale bydliste a litat po uradech,na co cas mit moc nebudu,jelikoz jsem v najmu no,ostatne tohle byl hlavni duvod tohoto tematu (nekteri si bohuzel asi nevsimli)..
bernier
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xtonda 16. 9. 2015 09:34

Máš tam dvě relativně specifické věci - status studentky partnerky a varianty s tím trvalým bydlištěm, není moc pravděpodobné aby tady někdo měl zkušenost s tím samým. Takže skutečně to vidím na dotaz na ten úřad buď nějak online jestli to umožňují nebo tam prostě zajít.

A to trvalé bydliště máš kde, respektive má ti tam kdo přebírat poštu a informovat tě o zásilkách na poště? Pokud ne, tak bych si to radši změnil, i když je to pakárna.

-- 16. 9. 2015 10:36 --

Dej pak vědět jak to dopadlo
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod bernier 16. 9. 2015 09:39

ano, na nynejsim bydlisti mam moznost si odebirat postu apod, prave proto se mi nechce menit :) diky za odpovedi, tema se muze uzamcit
bernier
Kolemjdoucí

Další stránka