prispevek na bydleni

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod da--ve 31. 10. 2015 07:48

A u bratru?
da--ve
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brzdil987 6. 11. 2015 23:39

Kolik bere sanitar ?
brzdil987
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dargen 7. 11. 2015 09:03

Nevím.
dargen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 11. 11. 2015 14:43

Nevim..zjistim ;-)
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Topes 8. 12. 2015 09:02

Dobrý den,

chtěl bych si pronajmout v Praze byt a zajímá mě, jak je to s příspěvkem na bydlení. Četl jsem, že v bytě musím mít trvalé bydliště což bych samozřejmě udělal ale pak mě zajímá, jak to je co se týká platu. Beru oficiálně 10 tisíc hrubého, tudíž nárok na příspěvek podle zákona mám.
Nicméně pokud budu mít nájemní smlouvu na cca 10 tisíc a k tomu další 2 tisíce budu platit za energie, tak je jasný že z daného platu bych na to neměl. Nebudou se tedy na úřadě ptát, že jak je možný že vydělám méně peněz, než stojí nájem ? Jde mi o to, aby v tom nebyl nějakej problém a prostě jsem ten příspěvek na bydlení dostal a tím srazil cenu nájmu se vším všudy na cca 7500 nebo kolik jsem to tehdy počítal.
Huawei ascend G620s
Topes
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Markil 8. 12. 2015 15:38

Jestli to chápu správně, tak na ten příspěvek má nárok někdo, kdo má malý plat a vysoké náklady na bydlení. To že máš plat menší, než platíš nájem je asi divný, hlavně pokud to bude dlouhodobě, ale jde o státní úřad a ten se řídí zákony. Takže podle mě se tě sice můžou zeptat, ale to je tak vše. Pokud doložíš příjmy a náklady, tak ti ten příspěvek spočtou a dají. Jiná otázka je, jestli jim nebudeš podezřelý (hlavně časem) a nenapadne je provést kontrolu, zda nezatajuješ nějaké příjmy nebo nefalšuješ náklady. Nevím, ale, jak je to pravděpodobný ani jak to probíhá.
Bereš-li 10 000 oficiálně a zbytek ti zaměstnavatel dává na ruku, tak to ti moc neporadím, jak je pravděpodobné či nepravděpodobné, že na to přijdou. Nechci teď polemizovat, zda je to morální, neznám tvou situaci a vím, že někdy to je těžké. Navíc to je spíš podvod některých zaměstnavatelů a zaměstnanec to neovlivní, když ho postaví před hotovou věc stylem ber nebo jdi. Na druhou stranu bych čekal, že tomuhle se možná neubrání někdo na malém městě či vesnici, kde je o práci nouze, ale v Praze je spousta jiných možností a já bych si hledal jinou práci, bez těchto praktik... Další možnost je si do toho bytu sehnat nějakého slušného spolubydlícího, pokud tam jsi sám, a o náklady se podělit...
Podotýkám, že to je jen má úvaha, jak ten úřad funguje ve skutečnosti, to netuším. Musí však postupovat dle zákona, takže si myslím, že příspěvek, pokud ti to vychází, dostaneš. Zbytek je už jiná věc a tvoje volba.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod msimcard 8. 12. 2015 15:54

Úřad může navrhnout, aby jsi si sehnal levnější variantu bydlení(menší byt atd.) Nebo může i poskytnout bydlení v obecních bytech za určitých podmínek.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Markil 8. 12. 2015 16:04

V tom výpočtu příspěvku na bydlení se ale počítá s maximálními normativními náklady a přes ty nikomu nic nedají a vyšší náklady neuznají, takže ať už by měl skutečné náklady 20 tisíc nebo 50 tisíc (schválně přeháním), tak by mu stejně dali úplně stejný příspěvek spočtený z těch tabulkových max. nákladů a jeho příjmů. Proto nevěřím, že by řešili, že se má přestěhovat jinam... Jak ale říkám, v praxi nevím. Ale i kdyby. Nevím sice, kolik se v Praze aktuálně pohybují nájmy, ale o moc levnější by asi nenašel. A že by mu dali obecní byt? To by možná pro něj mohla být spíš výhra, ale kde by ty byty brali? :-D
Naposledy upravil Markil dne 8. 12. 2015 16:20, celkově upraveno 2
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 8. 12. 2015 16:10

Mám-li vycházet ze své praxe (pronajímám byty a dva nájemníci jsou na sociálce, ukazují mi, co jim sociálka posílá za papíry) - úřad má nějaké tabulky, podle kterých určuje místně obvyklé nájemné, což je kombinace nařízení vlády a vlastního šetření mezi lokálními realitkami (bohužel tato čísla jsou zkreslená chybným výpočtem, kdy realitky jako nájemné považují čistý zisk, kdežto já do nájemného dávám i svoje náklady, čili já mám nájemné třeba 7000 Kč, realitka 4500 Kč, ale úřad práce vychází z údaje od realitky). Čili mí nájemníci jsou paradoxně krácení na příspěvku na bydlení, ačkoli já postupuji v souladu se zákonem, že si náklady dávám do nájmu, kdežto realitky tyto náklady nájemníkům účtují zvlášť jako službu, což je ale v rozporu se zákonem. Zajímal bych se tedy, jaké místně obvyklé nájemné příslušný úřad práce používá.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Markil 8. 12. 2015 16:20

Příspěvek na bydlení je vcelku transparentní věc, kterou bere asi i dost rodin s dětmi. Ty tabulky jsou na netu a co si pamatuju, tak jsou jen pro Prahu jako celek jedna částka, a pak podle velikosti obce. Nic, jiného neexistuje a každý si to může spočítat (byť je to složitější výpočet).

To, co se hromadně zneužívá (a kde možná přichází v úvahu ten institut hledání si levnějšího bydlení), je doplatek na bydlení. To je ale úplně jiná věc, kterou využívají nejrůznější individua a zneužívají majitelé ubytoven. Kdysi jsem o tom něco četl, kousek od práce je totiž taková jedna pochybná ubytovna a její nájemníci přepadávali ve městě důchodce, tak jsme se o to zajímali... Tam za ně ty tisíce nájmu za postel platila sociálka a právě přes tento příspěvěk. Údajně je to na zvážení úředníka, ale když mu není schopen sehnat něco levnějšího, tak to museli platit. Teď se to už nějak omezilo, ale to už přesně nevím... Každopádně tuhle dávku dostanou asi opravdu jen nemakačenkové bez příjmu a majetku, což nebude případ tvých nájemníků, ti mají smůlu :-D
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 8. 12. 2015 16:52

astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod xtonda 8. 12. 2015 17:16

astrapa píše:Mám-li vycházet ze své praxe (pronajímám byty a dva nájemníci jsou na sociálce, ukazují mi, co jim sociálka posílá za papíry) - úřad má nějaké tabulky, podle kterých určuje místně obvyklé nájemné, což je kombinace nařízení vlády a vlastního šetření mezi lokálními realitkami (bohužel tato čísla jsou zkreslená chybným výpočtem, kdy realitky jako nájemné považují čistý zisk, kdežto já do nájemného dávám i svoje náklady, čili já mám nájemné třeba 7000 Kč, realitka 4500 Kč, ale úřad práce vychází z údaje od realitky). Čili mí nájemníci jsou paradoxně krácení na příspěvku na bydlení, ačkoli já postupuji v souladu se zákonem, že si náklady dávám do nájmu, kdežto realitky tyto náklady nájemníkům účtují zvlášť jako službu, což je ale v rozporu se zákonem. Zajímal bych se tedy, jaké místně obvyklé nájemné příslušný úřad práce používá.

Na tohle, že se zohledňují nějaké místně obvyklé nájemné si přišel kde? Podle toho odkazu na MPSV se zohledňuje velikost města a počet osob a podle toho jsou stanoveny normativní náklady, o nějakém místně obvyklém nájmu, který by si ÚP zjišťoval, se tam nepíše.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 8. 12. 2015 17:50

Moc jsem to nezkoumal. Ale mám před sebou jedno rozhodnutí o snížení a teď cituji: "V souladu s nařízením vlády č. 453/2013 Sb. ... a na základě průzkumu bytového fondu města ... a místních realitních kanceláří bylo stanoveno nájemné u středních tržních bytů o velikosti od ... do ... ve výši ... Kč za m2, které je v místě a čase obvyklé." A úřad započte třeba jen 60 % ze smluvního nájemného. Nemluvě o dalších nesmyslech, které po nájemníkovi chtějí - např. evidenční list, ačkoli zákon tento pojem vůbec nezná, podle zákona je třeba jen rozklíčovat jednotlivé položky služeb, uvést částky, zúčtovací období, plochu bytu, počet osob, což je všechno v nájemní smlouvě. Ale slepice z úřadu chtějí papír, na kterém je napsáno E V I D E N Č N Í L I S T. Další problém bývá s proplacením elektřiny a plynu, úřad vyžaduje, aby byly psané na nájemníka, jinak je neproplácí. Nemluvě o nesmyslném požadavku, že musí mít nájemník v bytě trvalé bydliště (což ovšem chce zákon) a že podnájemník nemá na sociálku nárok, čili chudáci, co si pronajmou družstevní byt, mají smůlu.

Realitky to dělají tak, že dají do inzerátu nájem+inkaso. "Nájem" považují za svůj zisk, který dají celý do kapsy. "Inkasem" myslí vše, co se k bytu platí (tj. co platí majitel bytu - příspěvek na správu domu, odměny funkcionářům, odměna správci atd., zálohy na sloužby). To je ale podle zákona špatně, nájemníkovi nelze účtovat jakékoli jiné platby, než nájemné a ceny služeb souvisejících s bytem. Každopádně tímto RK výrazně zkreslují tržní nájemné (snižují ho), na což doplácíme my slušní pronajímatelé a slušní nájemníci :( Jak mám vysvětlit nájemníkovi, že nájem opravdu nemůže být 2000,- když jenom 2200,- jsou poplatky hrazené SVJ. Přitom samozřejmě celková platba je stejná. Akorát pak od sociálky nedostane proplaceny celé služby, protože poplatky SVJ není služba. Na což realitka nájemníka neupozorní.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Markil 8. 12. 2015 18:23

ono je otázka, jestli jde jen o ten příspěvek na bydlení, nebo berou i nějakou jinou dávku, kde by se pak zohledňovalo to místní nájemné... ty dávky se jmenují dost podobně a málokdo normální se v tom orientuje, jen ti ubytovatelé z ubytoven, co si na tom založili živnost to mají zmáknutý :-D

To co píšeš, by asi spíš odpovídalo té zneužívané dávce "doplatek na bydlení". Aspoň podle tohoto, co jsem v rychlosti našel (víc se mi hledat nechce):
"Doplatek na bydlení bude nově ubytovnám poskytován na prostor, nikoliv na počet lidí žijících v jednom bytě. A bude také stanovena maximální výše nájemného podle částky v daném místě obvyklé,“ shrnuje hlavní novinky mluvčí ministerstva Petr Habáň.
Zdroj: http://www.penize.cz/davky-v-hmotne-nou ... i-kohoutky
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 8. 12. 2015 18:47

Doplatek z bydlení byl vloni zrušen, ne? Respektive sloučen s tím příspěvkem na bydlení. Já vím, že těch dávek bylo víc, ale panoval v nich zmatek a tak je poslučovali a teď už je snad jen příspěvek na dítě a příspěvek na bydlení.
astrapa
Přeborník

Předchozí stránka