od fremantle 14. 10. 2016 12:55
Já jsem si asi tak 3 roky zpět sjednával stavebko v úvěrovém tarifu s trochu vyšší cílovou částkou, než je obvyklé při spořicích tarifech (plánuji na něj čerpat úvěr a byla aspoň akce na poplatek za uzavření 0,5 % CČ, což taky nebylo moc obvyklé při úvěrových tarifech a/nebo vyšších cílovkách), bylo to ještě se sazbou 1 % p.a. na vkladech a když jsem si počítal efektivní zhodnocení se zohledněním státních podpor očistěné o poplatky za uzavření a vedení a srážkové dani při ideální úložce odpovídající přidělení cílovky do konce vázací lhůty 6 let, tak to vycházelo kolem 1,5 % p.a. ... Pravda toho jsem zcela jistě nedosáhl, protože ještě první dva roky mi byla vyplácena státní podpora ze starší ukončené smlouvy na běžný účet a taky jsem vklady neměl vůbec rovnoměrné, ale stejně je diferenciál vůči sazby z hypotečního úvěru téměř nepatrný (1,8 % p.a., po zohlednění daňové úlevy tedy 1,53 % p.a.), že by pro mě nemělo prakticky žádný smysl umořovat všechno v nemovitosti.
Z toho celého asi jen tolik, že v dnešní době, kdy lze hypotéku uzavřít s fixací na 7 let prakticky bez rozdílu sazeb vůči 5 leté fixaci se IMHO nevyplatí umořovat více, než je nutné a i v případě vyšších úložek na stavebko, než je nejefektivnější (těch 20 tisíc Kč ročně). Za mě tedy "levných" dluhů se mi nepřijde rozumné mermocí zbavovat. Navíc těch 6 let je tak šíleně dlouhá doba, že pokud si někdo umane v průběhu těch let si něco kupovat (třeba něco spotřebního typicky vůz, ale třeba i financovat rozumný podnikatelský záměr), tak je určitě mít do čeho šáhnout, než si pořizovat mnohem dražší spotřební financování.
Jinak mám taky ještě druhý úvěr ze stavebka, i když vyšší sazbou 2,95 % p.a., ale taky nepovažuji za rozumné se ho zbavovat, i kdybych mohl - v absolutní hodnotě mě ty půjčené peníze stojí nyní cca. 200 Kč za měsíc a to člověk vyhodí i za mnohem horší věci (jistě, pokud mi peníze jen leží na spořicím účtu, to mi náklady nepokryje, ale za pár let jsem se naučil, že nejdražší jsou náklady na ušlé příležitosti - a ono se občas něco reálně i objeví, co ty náklady pokryje)...