Jak na převod podílu bytu mezi partnery

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Slaisik 9. 3. 2017 08:32

Přeji hezký den,
prosím o rady, návrhy s nastalou situací. S partnerkou jsem si před 1rokem vzali byt na hypotéku, byt je napsát mezi nás jako ideální polovina pro každého. Nyní dochází k rozchodu s tím, že se celý byt přepíše na mě tzn. přítelkyně mi odprodá ideální polovinu a budu plným vlastníkem nemovitosti. Jedná se mi, jakým levným způsobem tuto transakci provést s ohledem na daň z převodu nemovisti (myslím 4%)..

Máte někdo zkušenost či doporučení?

Petr
Slaisik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 9. 3. 2017 09:01

Jednoduše, partnerka vám jí daruje a pak se můžete rozejít :-)
Měl by to být paragraf 10, bod 3c) 2. Zákona o dani z příjmu
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod marax1 9. 3. 2017 10:15

darovací daň mezi cizími lidmi je o něco větší. Partneři sice dle NOZ za určitých podmínek můžou být osobami blízkými, ale finanční úřad na váš vztah může mít jiný, svůj vlastní názor.
Ten, kdo obdrží peníze, zaplatí daň ve výši 15 % .
Banka s tím musí souhlasit, hypotéku bude splácet jedna osoba, takže banka prověří bonitu.
marax1
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Nikeid 10. 8. 2017 07:23

1. je hezký radit darování od partnerky, když tazatel uvádí, že mu ji chce "prodat", ne darovat; to se asi partnerce líbit nebude, že za to nemá nic dostat, nebo? ;)

2. tazatel se ptá na daň z převodu (resp. z nabytí), ne na daň z příjmu (ta je věcí partnerky), takže mu na otázku neodpovídáte

daň z nabytí se platí, když to bude úplatný převod, tomu není jak se vyhnout - jedině bezúplatným převodem (dar), ale z dotazu nevyplývá, že by to byla cesta

takže nabyvatel daň z nabytí, přítelkyně daň z příjmu (teoreticky může být osvobozená, je třeba se podívat jestli splňuje podmínky osvobození v § 4 zákona o daních z příjmů)

3. otázka souhlasu banky je dvojí - jedna spojená s převodem samotným - tam musí souhlasit jedině tehdy, vázne-li na nemovitosti "zákaz zcizení" .. pokud tam má banka jen zástavní právo bez tohoto zákazu, tak se nemovitost může převádět libovolně ... druhá spojená s vyvázáním partnerky z úvěrové smlouvy - tam pochopitelně musí banka souhlasit
Nikeid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod audiobullys 18. 8. 2017 09:42

Nejprve podíl zdarma darovat po roce soužití v den převodu - zkoumá finančák od sousedů jak dlouho tam ještě žila.
Platba za být nabytý hypo nemůže být v plné výši.napr. 1 mil byt nebudete ji platit 500 tisíc za kupní smlouvu.
Náklady na zaplacení jsou převody na účtu - platba za hypo + platba nájem za vodu, teplo.... Plus elektřina.
Todle přesně uvést do smlouvy o vypořádání podílového vlastnictví. Kdo kolik zaplatil za co, plus vyjet si výpisy z účtu.
V bance pak prokazujete bonitu - zástava plus prijmy- pripadete někoho z rodičů treba když nedosahujete.
Jde o to že přítelkyně vás může kdykoliv zažalovat k soudu a otevřít spor o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Pokud neproběhne touto smlouvou např. Lhůta tak 3 roky.
Takže platit za kupní smlouvu i korunu je nesmysl. Vypořádání si jen skutečně zaplacené náklady a smitec. Přítelkyně to nabyla dluhem tak žádnou protihodnotu nedostane. Počítají se jen investice na které máte doklad. Se podívejte na rozsudky soudů, co nelze prokázat tak soud zamitne.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Nikeid 18. 8. 2017 19:24

teda nevim jak ostatní, ale já z toho nepochopil ani ťuk :-D
Nikeid
Kolemjdoucí