Dobrý den,
jsem laik, jsem z Ostravy, jsem junior, můj příjem činí 38000,- hrubého a chtěl bych si koupit byt, sám pro sebe.
Chtěl bych jednou mít RD a proto uvažuju o bytu tak, že v něm budu 10 let. Chtěl bych co nejlepší byt si jen můžu dovolit, to je asi jasné. Našetřeno mám 300000,-
Udělal jsem takovou kalkulaci a chtěl bych po někom, kdo se v této problematice orientuje, aby mi pomohl.
Koupil bych si byt za 2000000,- Kč. Hypotéku bych si vzal 1800000,- Kč. Splátky bych měl nastavené na 360 měsíců a úrokovou sazbu bych dostal 2.4%.
Vyšlo mi, źe splátku bych měl 7000,- Kč, úrok za 360 měsíců by byl 726600,-.
Kdybych počítal, kolik by to bylo za 120 měsíců, kdy bych přibližně chtěl byt prodat, potom mi vyšlo, že umořím za tuto dobu 463300,- a úrok budu mít 379000,-.
Tento úrok vypadá hrozivý, v plrepočtu to dá v průměru 3100,- kč za měsíc. Pokud bych k tomu přičetl 4% daň státu z těch 2000000 a 3% marži RK, dá mi to dokonce 4320,- za mesic.
JENŽE vypadá to, že je tu takové jendo ale. Pokud od Přeplatků odečtu zhodnocení nemovitosti, vypadá to rázem celé jinak. Pokud budu počítat roční míru zhodnocení bytu 1.8% (míra inflace, nevím kolik to reálně bude, snažím se být v tomto pesimista), tak za 120 mesíců se mi byt zhodnotí o celkem 394100,-. V tom případě mi měsíčcní přeplatek vč. daně a provize RK vyjde jen na 1040,- Kč. Když to srovnám s libovolným nájmem, ve kterém většina lidí bydlí, vyjde mi, že si tento byt jednoznačně můžu se svými přijmy dovolit.
Např. spousta lidí bydlí v Ostravě v nájmu u RPG. U nich stojí v průměru 2+1 50m2 asi 5500,- Kč měsíčně + služby. Řekněme, že z té částky 2000,- by byl fond oprav a nějaké věci okolo bytu a že tedy 3500,- Kč má ze mě RPG zisk. A v tom spousta lidí bydlí. Jenže mě vychází, že i ten byt za 2000000,- mě ještě pořád vyjde znatelně lépe.
Mě jde o to, jestli v tom není ještě nějaký fígl a neměl bych se kvůli toho raději uskromnit.
Mohli byste mi to pomoct rozhodnout? Díky