Budu tedy pracovat 10 let, abych si koupil standardní dům dnešní doby.
To mě vede k zamyšlení. Kdybych si před 200 lety někde na venkově u lesa stavěl dům na tu dobu moderní, tedy tehdejšího standardu, tzn. nějakou roubenku napůl zděnou, s kadibudkou a studnou, jak dlouho bych tento dům asi tak stavěl?
Narážím zde totiž na jistý relativismus, tehdy nebyla technika, kterou je možné zapřáhnout do výroby, tzn. ta roubenka byla standardem tehdejší doby, stejně jako je nějaký dům standardem dnešní doby. Proto není možné říct "ale tehda jsi tam těžko mohl mít záchod a sprchu, měls kadibudku a studnu" - ano měl, ale to byl prostě tehdejší standard.
Ať tak či tak, pochybuju, že bych tu roubenku stavěl 10 let!!! Tak jak je sakra možné, že dneska, s platem vyšším než má 90% pracujících v ČR (45000,- hrubého, 33000,- čistého), budu sakra pracovat na tom, abych měl dům, 10 let???
Podle teorie by přece měla dnešní ekonomika být efektivní. Tak jak je možné, že se i mě vyplatí dát výpověď v práci a stavět si dům holýma rukama?
Vemte si už jen to že 15% z ceny toho domu si bere marži firma. To dělá 600000,- . A dalších 400000,- počítám padne na platy dělníků. To je celkem 1000000,-! To budu vydělávat se svým platem, který je víc, než bere 90% lidí v ČR, 2.5 roku čistého času! To za poloviční dobu se ze mě stane tesař, zedník, dlaždič a udělám si to sám. (s trochou nadsázky)
Tak kde to žijem? Tady v ČR 50% lidí žije v postkomunistických, betonových králikárnách na sídlištích a tu kóji, protože jinak se to nedá nezvat, budou splácet až do důchodu! Člověk, co bere 45000,- si tak tak s odřenýma ušima pořídí normální dům! Tak co je to za bordel? Kam ta práce pořád mizí?
rok 2015, už to bude trochu míň než 90%, ale to je fuk...