Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na nějaké informace o tzv. předschválené hypotéce. Jsme teď s přítelkyní v situaci, kdy oba vyděláváme v Praze a chceme koupit byt v nějakém větším moravském městě. Příjmy máme i na Prahu slušné, mně zůstane stejná práce (pobočky firmy i na Moravě), přítelkyně si na Moravě snadno sežene obdobné místo, co má teď, máme už i nějaký základ, který by měl pomalu stačit na pokrytí 20% z ceny nemovitosti.
Ale z důvodu, že chceme, aby nám zůstala po koupení bytu, vybavení a zaplacení daně z nabytí nějaká slušná rezerva, chceme ještě chvíli počkat.
Bohužel situace je teď taková, že úrokové sazby se budou už jen zvedat a když si vezmu hypotéku třeba za čtvrt roku, můžu klidně na měsíční splátce zaplatit i o 1500 Kč víc, což už určitě něco znamená.
Zjistil jsem, že existuje možnost mít předschválenou hypotéku s tím, že se domluví i to, že budu mít dnešní úrokovou sazbu a že mám na sehnání konkrétní nemovitosti 12 měsíců.
Chci se tedy zeptat:
1) Opravdu jde úroková sazba takhle domluvit dopředu?
2) Kdy začnu hypotéku splácet? Poté, co seženu a koupím nemovitost a začnu ji čerpat?
3) Co když se, vzhledem k dnešnímu limitu hypoték do 80% ceny nemovitosti, stane, že si seženu levnější nemovitost, než jsem čekal? Ten rozdíl bance vrátím, aby mi zůstalo jen těch 80%?
4) Poradíte mi, prosím, nějaké banky, co tohle umožňují?
Předem mockrát děkuji.