dr._lukas píše:Tak pokud vím, při zakládání smlouvy jsem odkliknul, že současně žádám o státní podporu, pokud by došlo k jejímu nevyplácení je to zásadní změna a byla by slušnost nabídnout možnost ukončení smlouvy bez jakéhokoliv sankcí

Zní to logicky, je to logické, ale dopadnout to může jinak. Zdůrazňuji: může, ale nemusí.
- Dosavadní vyjádření byla spíš ze strany NERVu a dalo by se z nich soudit že změna státní odpory nebude retroaktivní.
- Ale když nebude změna retroaktivní, budou náklady na podporu klesat hodně pomalu. Dočasně mohou i vzrůst (viz rok 2004).
- Racionální je proto zrušit státní podporu i pro stávající smlouvy. A aby to tak nebolelo, dát klientům možnost smlouvu ukončit bez ztráty státní podpory. Souhlasím, že by to bylo přiměřené.
- Ale když se zruší státní podpora a klienti budou moci odejít, stavebním spořitelnám během chvilky odtečou všechny vklady. Mají sice silné matky které je mohou podržet, ale toto by již byl skutečně problém. Bavíme se o 300 mld. Kč.
- Takže z toho nakonec (rozumně) vychází jen změna pro nové smlouvy, byť za cenu pomalejší úspory.
Toto je ovšem jen teorie. V politických jednáních a v parlamentu se mohou objevit zcela nečekané nápady. Nezapomínejme, že každý rozumí stavební spoření, protože "to měl soused". A určitě se najdou poslanci s profesionálními znalostmi stavebního spoření, protože měli nebo dokonce mají smlouvu o stavebním spoření.
-- 10. 1. 2023 17:03 --CZ4R píše:dá se někde u ČSOB (bývalá liška) zjistit případný úrok pro hypotéku? SS jsem založil před 2 lety, ale úrokovou sazbu jsem nikde v klientském portálu na případnou hypo nenašel.
Úrokovou sazbu úvěru ze stavebního spoření najdete přímo ve smlouvě. Jestli jste uzavíral smlouvu před dvěma lety, bude to asi 3,6 % - viz
přehled úrokových sazeb úvěrů ze stavebního spoření (na konci).
Špatná zpráva je, že Liška má hodně vysoké splátky těchto úvěrů (výši splátky najdete také ve smlouvě)
Jen pozor v případě že jste měnil cílovou částku - pak by došlo ke změně smlouvy.