Stavební spoření - AKCE (před koncem roku)

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 21. 12. 2023 09:56

Dovedu si představit, že pro někoho to může mít kvůli úvěru ještě smysl, ale pro nás zobače 8 podpor za 6 let spoření to už nemá smysl ...
29.12. jdu do Monety po 2 letech vypovědět (po 2 letech je zrušení u zánovních smluv bez poplatku), takže přijdu jen o státní podporu a po přepočtu úroku poplatky převýší, co jsem vložil) a takto oškubaný vklad po vyplacení přepošlu do nějakého DIPu, nebo prokonzumuji ... bo by mě muselo trkat, jim to tam za 1,5 % p.a. a oholenou podporu nechat :-) ... ono bych to zrušil, i kdyby podporu nechali, jen čekám jak na smilování boží na ten kouzelný páteční datum před Silvestrem :D 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod swisst 21. 12. 2023 11:09

slavo963 píše:...Mne konci smlouva 09/2025, tzn. vypoved podat k 30.10.2025 a v lednu 2026 jeste poslat 20 000, ze jo?

Když chce aby smlouva skončila v lednu 2026 (tj. chcete státní podporu za rok 2026), pak je skutečně potřeba podat výpověď v říjnu 2025. Výpovědní lhůta je 3 měsíce a začíná běžet od začátku měsíce který následuje po podání výpovědi. Viz zde: https://www.stavebky.cz/jak-ukoncit-sml ... i-vypoved/

Čistě prakticky je rozumné nenechávat výpověď na 30.10., protože rozhodující je okamžik doručení výpovědi, nikoli podání. Výpověď se obvykle sepisuje u obchodního zástupce stavební spořitelny, ale ten ji musí předat na centrálu, teprve pak je výpověď doručená. I když se mohutně digitalizuje, nějaké to zpoždění se vyskytnout může. A protože je jinak jedno jestli se výpověď podá na začátku nebo na konci měsíce, pro jistotu bych to nenechával na poslední možný den.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 21. 12. 2023 12:20

tmx643 píše:Záleží taky, o jakou SS jde a hlavně jaké budou úroky.
ČSOB imho účtuje plný roční poplatek hned v lednu. Tj. bys další 4 měsíce držel za 1,6 % kvůli 640 Kč čistého příspěvku. Takže jakmile to někde udáš o víc než 1 p.b. výhodněji, nemá smysl to prodlužovat.

CSOB mam. Jo, matematicky by to teda smysl nedalo. Uvidi se, kde budou za 2 r uroky na sporacich, mozna se to bude oplacet tam do ledna ponechat a take mozna CSOB doplati premii na dvojku, jak zde nekdo zminil...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Persbrandt 22. 12. 2023 01:13

Persbrandt píše:Ale když jsem založil SS v prosinci 2019 u RSTS, tak jak to je, i když stát ty podmínky teďka zhoršuje, tak já nemám příští rok možnost tu smlouvu bez sankcí a bez stržení připsané státní podpory předčasně vypovědět a peníze vybrat?

Tak mi z RSTS dnes podle očekávání potvrdili, že ani při snížení SP změnou zákona nemůžu běžící smlouvu o SS bez sankce a bez ztráty již připsané SP předčasně vypovědět a vybrat peníze.
Ale tvrdili mi, že mám nárok nechat si svůj stávající úrok 1,2% p.a. zvýšit od roku 2023 na 3%, pokud uzavřu (asi do konce roku, jak jsem to pochopil) jistý dodatek č. 0266 ke smlouvě o SS. Podmínkou je, aby min. zůstatek na účtu SS ke konci tohoto roku byl aspoň 100k, což bych, pokud teď vložím těch 20k, měl splnit (jak píšu, smlouvu jsem uzavíral v 12/2019 a až dosud jsem každý rok těch cca 20k vložil). Předpokládám tedy že do toho min. zůstatku 100k se započítává i stát. podpora a úroky..
Ještě jako podmínku uvádějí, že smlouvu bych s tím dodatkem směl vypovědět nejdříve 31.12.2025, to by ale neměl být problém, protože 6-letá vázací lhůta by mi končila tak jako tak až v tuto dobu.

Nešel jste někdo do toho dodatku ke smlouvě č. 0266? Především by mne zajímalo, jestli se to dá uzavřít jenom na pobočce nebo i nějak na dálku, taky jestli to jde uzavřít jen do konce roku , popř. zda v tom nejsou nějaké skryté háčky. Taky nevím, jestli je jedno, zda nejdřív uzavřu dodatek, až potom vložím na SS 20k nebo naopak (i to by možná mohlo hrát roli), z RSTS mi poslali jenom takové stručné podmínky akce..
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikkeline 22. 12. 2023 03:45

na pobočce, do konce roku
ještě jsem to nesjednala, snad to stihnu
je to účet na dítě, vybírat to stejně nebudu, tak lepší 3%

ale ten dodatek nemůžu nikde najít

--------------------------------------------------------

Mně napsali:

Máte možnost na poradenském místě s poradcem konzultovat, zda by bylo možné využít Odměny za věrnost, kdy je poté ke stávající smlouvě sepsán dodatek a vyšší úroková sazba.

Podmínky akce:
1.Akce je určena klientům Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen „stavební spořitelna“), kteří mají v termínu konání akce platnou smlouvu o stavebním spoření a o zřízení účtu (dále jen „smlouva
o stavebním spoření“).

2.Smlouva o stavebním spoření musí být:
a)platná minimálně do 31. 12. 2025,
b)evidována s přílohou č. 0266, přijatou v době konání této akce klientem uzavřením dodatku ke stávající smlouvě o stavebním spoření,
c)uzavřena s tarifem s úrokovou sazbu z vkladů v rozmezí 1,00 % p.a. až 2,00 % p.a.
3.Zůstatek na účtu stavebního spoření pro získání úrokové prémie, příp. prémie musí být ke dni 31. 12. 2023 ve výši minimálně 100.000 Kč.

III.Zvýhodnění

1.Každý klient, který splní podmínky této akce stanové v části II. v bodech 1., 2. a 3., získá od stavební spořitelny úrokovou prémii. Úroková prémie odpovídá součtu ročních úrokových prémií za jednotlivé roky počínaje rokem přijetí Přílohy č. 0266. Roční úroková prémie je stanovena jako rozdíl částky odpovídající úrokům z vkladů za kalendářní rok ve výši 3,00 % p.a. a částky odpovídající úrokům z vkladů za kalendářní rok ve výši dle sjednaného tarifu u příslušné smlouvy o stavebním spoření, připsaným na účet stavebního spoření k 31. 12. daného roku.

2.Každý klient, který po přijetí Přílohy č. 0266 zvýší zůstatek na svém účtu stavebního spoření do 31.12. 2023 alespoň o 40.000 Kč, získá prémii 1.200 Kč, resp. pokud po přijetí Přílohy č. 0266 zvýší zůstatek na svém účtu stavebního spoření do 31. 12. 2023 alespoň o 100.000 Kč, získá prémii 3.000 Kč.

3.Úroková prémie, příp. prémie budou na účet stavebního spoření klienta připsány a klientovi vyplaceny za podmínek uvedených v části IV.

IV.Závěrečná ustanovení

1.Roční úrokové prémie budou připsány na účet stavebního spoření klienta vždy v lednu následujícího kalendářního roku, poslední v lednu 2026. Prémie bude na účet stavebního spoření klienta připsána v průběhu ledna 2024. Z hlediska nárokování státní podpory budou roční úrokové prémie a prémie považovány za vklad. Úroková prémie, příp. prémie budou vyplaceny společně s uspořenou částkou v souvislosti s vypořádáním účtu stavebního spoření v případě ukončení smluvního vztahu k 31. 12. 2025,nejdříve k 1. 1. 2026.

2.Pokud klient nesplní podmínku minimálního trvání smluvního vztahu, budou roční úrokové prémie a případná prémie již připsaná na účet stavebního spoření odúčtovány, neboť klientovi na ně nevznikne nárok.

3.Pokud dojde k přijetí nabídky přidělení cílové částky za účelem získání úvěru ze stavebního spoření klientem nebo při změně tarifu dané smlouvy o stavebním spoření, dojde k odúčtování ročních úrokových prémií a prémie připsané na účet stavebního spoření, neboť klientovi na ně nevznikne nárok.

4.Úroková prémie podléhá dani z příjmu fyzických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně.

5.Prémie je osvobozena od daně z příjmů při splnění podmínek § 10 Ostatní příjmy zákona o daních z příjmů č. 586/1992 Sb., odst. 3 písmeno c) bod 5, tj. pokud úhrn bezúplatných příjmů od téhož poplatníka ve zdaňovacím období nepřevýší částku 15.000 Kč.

6.Na jedno rodné číslo lze v rámci akce získat úrokovou prémii a prémii pouze jednou, tj. u jedné smlouvy o stavebním spoření.

7.Zvýhodnění vyplývající z této přílohy lze kombinovat s jiným zvýhodněním poskytovaným stavební spořitelnou na základě další přílohy ke smlouvě o stavebním spoření.

S pozdravem

Marie Horská
Raiffeisen stavební spořitelna a.s.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Persbrandt 22. 12. 2023 13:07

Mikkeline: mně poslali k podmínkám toho dodatku téměř doslova totéž
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Persbrandt 22. 12. 2023 18:08

tak jsem si na pobočce RSTS ten dodatek 0266 nechal udělat, trvalo to chvilku a prý to lze udělat i zavoláním konzultantce, kdy se smlouva podepíše přes smsku.
a hned mi navíc navrhla dvě varianty nové smlouvy (nutno uzavřít do konce roku), kde u jedné je garance dorovnání stát. podpory ze strany SS na 2000 Kč po dobu 5 nebo 6 let a garantovaný úrok 2,5% po dobu 6 let, čímž mi trochu nasadila brouka do hlavy..
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikkeline 23. 12. 2023 05:33

Taky jsem ho nechala udělat, bylo to za pár minut. Ten dodatek je interní, takže vygooglit nejde a navíc mi ho ani nedali :).
Žádné varianty smlouvy mi nikdo nenabídl, tak nemám o čem přemýšlet. Pošlu tam tedy těch 40 000 (jinak bych musela 36 000), tak bude ještě odměna, nic víc s tím neudělám.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 23. 12. 2023 23:38

Teďkom k prosinci mi skončila 6 letá povinnost držení smlouvy u MP, poslal jsem si klasicky před Vánoci na účet roční vklad ve výši 20400,-..v lednu to hodlám zopakovat a smlouvu zrušit..s 0,5% nedává absolutní smysl, s poloviční příspěvkem od státu už vůbec ne..Mám tu smlouvu rušit ještě do konce roku nebo stačí v lednu? Státní příspěvek předpokládám dorazí za letošní rok v tom příštím samostatně zvlášť, nárok na příspěvek tím lednovým vkladem očekávám až v dubnu 2025? Je to tak?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 24. 12. 2023 06:17

Je. Ale aby ten vklad dal i na poplarky, nektere SS uctuji pri ukonceni smlouvy i poplatek za prekroceni nebo mozna i nedosazeni cilove castky.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod bodyczech 24. 12. 2023 08:19

@dr._lukas: ideální bylo vypovědět už během října, měl bys peníze k dispozici dříve. Ale jinak cajk, předpoklad je správný.
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod STSCHvojkoviceBrod 29. 12. 2023 13:30

Myslíte, že mi dnes dojde platba z RB do RSTS? Odesláno asi před půl hodinou, zapomněl jsem to dát jako expresní a podruhé se mi to posílat nechce.
STSCHvojkoviceBrod
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod meme1255 29. 12. 2023 14:03

RB má garanci D+0 při zadání příkazu do 11:30. Při velkém štěstí jo, ale jinak to bylo bývalo lepší poslat třeba z ČSOB, která má D+0 až do 14h...
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ender268 15. 1. 2024 05:01

Bude mi končit stavební spoření a přemýšlím, co dál. A koukám, že se tyhle spořitelny nejspíš museli začít snažit, protože Buřinka, kde mi to končí, nyní nabízí garanci na 6 let s úrokem 2,5 %, doplacení státního příspěvku (až na ty původní 2 tis), založení bez poplatku, ale pořád chtějí 325 Kč ročně za vedení účtu.
Pokud budou padat úroky na spořákách (predikce ČNB je, že inflace během roku spadne pod 3 %), tak mi to i dál dává smysl.
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 15. 1. 2024 10:09

Stavební spoření sice ustálo kompletní anihilaci, ale stav veřejných financí mi říká, že během následujících 6 let jeho podpora ze strany státu zanikne zcela. Pokud nepotřebuješ čerpat úvěr, nedával bych do něj nic.
drummond
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka