Ahoj, potřeboval bych se poradit.
Před rokem zemřel můj otec, dědici jsme já a má nevlastní sestra. Jsme v podstatě cizí lidé. Dědické řízení je čerstvě uzavřené a vzhledem k tomu, že nebylo možné se sestrou v průběhu dědického řízení dohodnout na vypořádání bytu, připadla nám každému ideální polovina. Já chci byt prodat a sestra chce setrvat ve spoluvlastnickém vztahu a byt i nadále pronajímat. Byt je dlouhodobě pronajímán ještě z doby, kdy byl můj otec naživu. Komunikace je mezi námi problematická a to je jeden z mnoha důvodů, proč s tím nechci mít jako spoluvlastník do budoucna žádné starosti. Mám tedy v plánu navrhnout mediaci a pokud se nedobereme k dohodě, tak si budu chtít zrušit spoluvlastnictví a dožadovat se vypořádání prostřednictvím soudu. Ideálně tak, že rozhodne že dostanu na starost byt prodat a polovinu utržené částky sestře vyplatím.
V tuto chvíli se snažím se vypořádat ostatní stránky dědictví (finanční aktiva), než dojde na řadu řešení otázka vypořádání bytu. Režijní náklady bytu (inkaso) se platí z běžného účtu po otci, v tuto chvíli na něm však zbývají prostředky pro zaplacení nákladů na jediný měsíc.
Z toho vyplývá, že si musíme se sestrou domluvit schůzku v bance a tuto věc vyřešit. Problém je, že nájemné z bytu inkasuje ona v plné výši v hotovosti a mně později dává polovinu. Nyní mi už dluží cca sedm nájmů.
Údajně má nějaký bankovní účet, ale roky k němu nemá přístup ... To se za necelý rok, co řešíme pozůstalost nezměnilo, alespoň co je mi známo.
Příští měsíc tedy režijní náklady na byt přejdou plně na naše bedra, protože na účtu otce už nebude dost peněz. Já se mezitím za pomocí právníka pokusím zajistit způsob narovnání vztahu s vyplácením mé poloviny nájmu.
Nyní je otázka, jak dobře zařídit, aby mi mou polovinu nájmu platila v nějaké přípustné době a zároveň od nás odcházely režijní náklady na byt, dokud nebudu vypořádán. Asi nepřekvapí, že se mi nechce platit inkaso za byt, když mi chybí nějakých sedm nájmů.
Je to tak složitý, že se nedá řešit jedno bez druhého. Vůbec netuším jak by se to dalo nějak smysluplně nastavit. Zda založit nový účet, tam by chodil nájem (pokud to vůbec bude možné, protože nájemníky jsou Ukrajinci, kteří možná dostávají peníze na ruku). Z toho nového účtu by se strhávaly náklady na byt (inkaso). Následně by se zůstatek dělil na polovinu a odcházel na můj účet, s tím že druhou polovinu by si sestra vybírala v hotovosti nebo si nechala posílat na svůj účet, pokud by se dokopala k tomu nějaký si zprovoznit.
Napadá někoho nějaké jiné / vhodné řešení pro takto složitou situaci?