Předně všem děkuju za názory a postřehy.
Ne, všechno je mnohem pomalejší a komplikovanější. Dědické řízení skončilo teprve koncem února. Nevlastní sestra mi nyní dluží 60K na nájemném. Takže už to probírám s právníkem a budeme postupovat společně jak v případě zrušení spoluvlastnictví, tak i v případě podílu z nájemného, které mi náleží. Dražba je poslední možnost. Mám ověřeno, že lze opravdu v podobném případě navrhnout prodej o který bych se postaral.
vpe píše:Navrhovat muzes cokoliv, ale soudce si kreje zadek a asi nerozhodne v tvuj prospech, navrhne drazbu imho. Soudce neni zadny hodny dedecek a mysli predevsim na svoje kreslo a to, aby mu to nikdo nemohl napadnout.
To je mi docela jasný, ale načetl jsem toho v průběhu času kvanta. S právníkem je to na začátku - zatím jsme jen vyměňovali emaily. Samozřejmě to chci provést tak, abych(om) byli co nejméně finančně poškození. Pokud by soud nařídil dražbu, bylo by to rozhodnutí v neprospěch mě i mé nevlastní sestry.
Do té patové situace mě dostala nevlastní sestra, protože s ní není žádná dohoda možná. Vyplatit mě nedokáže, spoluvlastnictví jsem nechtěl a navíc díky nynějšímu dluhu na nájemném je zjevné, že to ale opravdu není schůdná cesta.
Tu situaci jsem nezavinil, vycházím z toho, že jsem v právu. Sestra navíc má od konce osmdesátých byt po našem děděčkovi. To jsem se dozvěděl až po smrti otce. Je to legální, ale tím pádem holý zadek nemá, ten byt může využívat podle svého. Místo toho omezuje i má práva na polovinu zděděného bytu.
Copak mám jinou možnost jak se bránit?
vpe píše:Vyzvals segru o to, aby vydala bezduvodne obohaceni (1/2 prijmu z najmu od doby, kdy ti nalezi uzitky) a pohrozils dle par. 142a osr (predzalobni vyzva)?
Předžalobní výzva se nyní připravuje.
vpe píše:Az pak bych resil advokata, ktery te akorat stahne o prachy, bez ohledu na vysledek. Stejne si posle svou vyzvu, aby si ji mohl nauctovat... lepsi je se dohodnout za pomoci vasila a leona

Předžalobní výzvu si nepřipravím sám.

Právníka mám na základě doporučení známé mé přítelkyně, která už pro ní nějaké právní věci řešila. V té právní kanceláři je něco jako spoluvlastník či jednatel, takže snad mohu mít plnou důvěru.
Máš-li na mysli výhružky násilím, tak koncem května mi sestra měla předat další nájemné (kolik nikdy nevím dopředu) a než se cokoliv stalo, vstoupil do toho její "přítel" (s kriminální minulostí) a vyhrožoval mi násilím. Takže tím pádem předání skončilo nezdarem. Celý vývoj jsem situace si
poznamenával, jako podklad pro právníka.
vpe píše:Hlavne abys mel jak dokazat, ze vubec nejake prijmy z najmu mela, kdyz inkasuje cash a ne bankou... Ona to pak, po 3 letech zapre

a ty zaplatis advokata a naklady za byt zaplatite napul...
Vzhledem k tomu, že mi šest polovin nájemného dala a dalších deset mi dluží, tak je to jasné. Mám u sebe původní nájemní smlouvu a dokud jsou v bytě nájemníci tak mohou dosvědčit, že jí platí nájemné.
audiobullys píše:Spoluvlastnictví můžeš zrušit u soudu, stačí poslat nevl. sestře doporučený dopis s didejkou že prodáváš za tolik a tolik. Pošli to tak 3x a dej to k soudu, je tam způsob znalec od soudu určí cenu obvyklou. A za tu prikaze na tvůj návrh odkoupení od sestry.
Já přeci nemůžu prodávat byt s nájemníky bez jejího vědomí. Stejně tak mě nezajímá cena obvyklá od znalce, protože bude stopro nižší než cena tržní.
audiobullys píše:Pokud se zvolí prodej v dražbě za 2/3 tak holt sestra ostrouha ale prostě kdo chce kam, pomozme mu tam.
Jistě, ale já udělám všechno pro to, aby to sem nedospělo. Není to v zájmu mém ani nevlastní sestry, takže pochybuju, že mohou rozhodnout právě takto, když o toto řešení nikdo nebude stát.
audiobullys píše:Rozhodně bych neplatil sipo, fond oprav a energie, když vybírá nájem ať si to platí že svého. Navíc pokud někdo vypne ele, plyn, mozna i vodu tak nájemníci rychle odejdou a sestra bude mít kulový.
To je hezký, ale tím bych nedostál svým povinnostem vyplývajících z vlastnictví poloviny bytu. Pokud nájemníci odejdou, tak to poškodí nejen ji, ale i mě. Stále mám šanci svůj podíl získat zpět, například tím, že by soud nařídil abych inkasoval nájem kompletně dokud se naše příjmy z nájemného nevyrovnají.
audiobullys píše:Začal bych být tvrdý v tom prodeji a zmínil že třeba se dojdeš zeptat na FÚ jestli ten příjem z pronájmu uvádí v daňovým přiznání. Podle toho jak ji popisuješ tak asi ne, rozumnej člověk to přizná a nedělá kraviny s neoprávněným obohacení - pulka je tvoje, tady by stačil dopis k vydání tě částky a normálně to po 8 dnech poslat na soud Epr.
Ano, i na to se mě ptal právník. Pokud bych nebyl tvrdý ve smyslu Vasila s Leonem, tak asi jiné řešení než mediace a pak soud není. Ona má jediný zájem - dostávat pasivní příjem a nic víc neřešit. Nejspíš si vůbec neuvědomuje, že se obohacuje na můj úkor. Oni si prostě myslí, že na mě udělají "bu, bu, bu", já to tak nechám a vše bude v suchu.
CZ4R píše:Zároveň platí, že vlastnictví zavazuje (v rozsahu vašeho spoluvlastnictví). Veškeré příjmy a výdaje mají být rozděleny rovným dílem mezi vás.
Přesně tak.
CZ4R píše:Nikdo nemůže být nucen k setrvání ve spoluvlastnictví. Můžete se domáhat vypořádání - soud bude zkoumat, zda může někdo z Vás byt nabýt do výlučného vlastnictví (pokud bude mít zájem/peníze), pokud to nebude možné nebo nikdo z vás nebude mít zájem, vypořádá společnou věc tak, že nařídí dražbu a výtěžek dražby (po odečtení nákladů) rozdělí mezi vás rovným dílem.
Zájem by jistě byl, ale ani jedna strana na to nemá dost prostředků. Řešení formou dražby by poškodilo nás oba, takže mám za to, že návrh na odprodej na realitním trhu a rozdělení utržené částky nemůže být soudem automaticky vyloučen.