Státní půjčka pro mladé - SFPI

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tomáš81 2. 3. 2023 11:59

Nejde, to už jsem zjišťoval. Jediná možnost je to doplatit, což nejpozději v srpnu budu muset nějak udělat. Všechny možnosti budou lepší než přejít do nové 5-leté fixace.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ninaa 2. 3. 2023 12:09

Tady je k tomu pěkný článek z ledna t.r.
https://www.kurzy.cz/zpravy/691261-bydl ... h-urocich/
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomáš81 2. 3. 2023 12:16

Ten článek mi unikl...ale vůbec nehovoří o těch pětiletých fixních cyklech. To že nyní je nesmysl do tohoto programu vstupovat je jasné, tím víc, když ani není otevřený.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 3. 2023 19:36

tomáš81 píše:Když už nic, tak alespoň bych chtěl docílit toho, že někteří zodpovědní lidé budou mít stejně neklidné spaní jako tyto rodiny.

Ale klidu na podepsani tech podminek, to bylo dost, ze?To najednou pet let nevadilo subvencovane financovani. Ted tady budes kolem sebe kopat, jediny vinik jses ty sam. Ohanet se mladou rodinou a “operativni” zmenou podminek, to je uz uplne k smichu.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod M1d4s 2. 3. 2023 21:37

@tomáš81: a co kdybys nám napsal, kolik zbývá doplatit? Taková Airbank má 4,99 % úvěr až do 1,2 mil. Kč. Pokud jste na to 2?
@octaviampi: nedělaj ze sebja křupana!
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 2. 3. 2023 23:35

To mi připomíná stejné uřvance, kteří bydlí sami ve 3+1, nezvládají energie a chodí řvát na různé demonstrace, že se o ně neumí stát postarat..:-D
Prostě je taková doba, i komerční hypotéky šly nahoru, mě z 1,89% na 6,29%..tak jsem to doplatil, udělej to stejné a budeš mít klidné spaní ;-)
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod tomáš81 3. 3. 2023 07:52

Jak jsem psal...nejsem socka a nemyslím si, že bych byl uřvanec. Prostě to nějak doplatím (cca 1,1 mio). Ne všechny rodiny to však zvládnou, zvláště ti, kterým chybí doplatit podstatně vyšší částku. A opakuji, už jen z důvodu brutálních kritérií pro získání tohoto úvěru žádná rodina nebyla z kategorie socky. Ba naopak. Kritéria byla nastavena tak, že žadatel de facto musel být minimálně z kategorie lepší střední třídy. Ze strany státu mi to OK rozhodně nepřijde. Měla to být pomoc mladým, s určitým příslibem (samozřejmě nikoliv smluvně garantovaným), že úrok bude vždy o něco málo nižší než komerční hypotéka, a po pěti letech se to zvrtlo k lichvě. Ministr pro místní rozvoj, pod kterého tento program spadá, by podle mě opravdu neměl mít právo na klidné spaní.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 3. 3. 2023 08:45

No, jednak současný ministr je asi dost nevinně v tom, jak to vymyslela předchozí, nebo možná ještě před-předchozí vláda. A druhak, podmínky přece byly jasně dané. To nebylo jako kdysi dávno, kdy mladým stát dotoval hypotéky, pokud byla sazba nad tuším 5 %. Prostě bylo řečeno, že úrok bude podle té a té sazby. Ano, asi nikdo si nedovedl představit, že bude vysoká, ale to ani u samotné inflace a proto nám tu třeba krachuje důchodový systém...

Máš štěstí, že částka je to malá, 1,1 milionu refinancuješ spotřebákem. Takže se můžeš poptat, jestli ti nabídnou nižší sazbu, než těch 7 něco procent. Úplně bych to neprotahoval, IRS jdou dost nahoru, takže půjčky rozhodně v nejbližších měsících levnější nebudou, spíš zdraží.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrusnok 3. 3. 2023 09:01

Jsem rád, že Boží mlýny melou jistě i ve střednědobém horizontu. ;-) V dobách, kdy čerpali "mladí" půjčku od SFPI za 1,12 % p.a., já musel platit komerční hypotéku za 2,49 % p.a. Teď se karta obrátila a já mám do 31. 12. 2025 1,54 % p.a. Půjčku od SFPI jsem nemohl čerpat, protože neumím "balit holky", za což jsem byl na zdejším foru adresátem nechutných posměšků.( např. od pana Tomáše Marného).
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomáš81 3. 3. 2023 09:02

Ano, současný ministr je v tom nevinně, o to víc by mohl mít snahu nějak operativně zasáhnout. Např. odklad či přerušení splátek je možný, ale pouze na žádost ze strany žadatele (ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, úmrtí člena domácnosti...), stačilo by přidat další důvod, a to nesmyslná úroková sazba, která je vysoko nad úrovni komerčních hypoték. Nicméně tato možnost odkladu/přerušení se týká pouze splácení jistiny, nikoliv úroků. Spíše bych přemýšlel o změně metodiky výpočtu této úrokové sazby. Na druhou stranu...co je psáno, to je dáno, jak tady všichni píšou. A tečka. Díky za komentáře.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 3. 3. 2023 09:26

Jaká nesmyslná sazba? V principu byla správná snaha dávat menší úrok než budou nabízet tržní subjekty tím, že bude nějakým způsobem odrážet krátkodobé depozitní sazby.

Ty navrhované operativní zásahy by pouze komplikovaly už tak přebujelou státní administrativu. Ohýbat uměle situaci ku svému prospěchu a dělat tím systém složitější, to je cesta do pekla. Řešením je refinancovat jak zde bylo už několikrát doporučeno, nebo doplatit, nebo holt platit nějakou dobu mírně nad sazbu konkurenčních nabídek. Tečka.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod tonygum 3. 3. 2023 09:48

tak pujcka jen kopiruje realitu, to ze realita byla pred x lety y je jinaci, ano mohlo to byt 1,12 ale ne nyni.

se koukni jak se vypocitava jejich cena penez, ihned to pochopis proc nedostanes 1 ani 2 ani 3 procenta co bys cekal.

Takhle sluzba byla delana jak mala pomoc nekomu v jistych pripadech na normalni 2% inflacni dobu, na tenhle vykyv nebyla pripravena.
tonygum
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomáš81 3. 3. 2023 09:57

Jen ještě reálná ilustrace dle kalkulačky na měšci
Před pěti lety měl tento Program pro mladé tyto podmínky níže; a názorně na mém příkladu:
- výše úvěru 1 500 000 Kč
- úroková sazba 1,12 %
- délka splácení 20 let (nebylo možné si zvolit jinou dobu splácení)
- měsíční splátka 6 979 Kč
- celkem zaplatíte 1 674 963 Kč
Nyní po pěti letech splácení:
- výše úvěru 1 120 000 Kč
- úroková sazba 7,43 %
- délka splácení 15 let
- měsíční splátka 10 338 Kč Kč
- celkem zaplatíte 1 860 846 Kč (!!!) plus samozřejmě ještě to, co jsem již za těch pět let zaplatil
Takže pět let jsem splácel, abych nyní dlužil ještě více než na začátku :)

Ano, směšné částky...ale toto je definice státní pomoci pro mladé rodiny.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 3. 3. 2023 10:11

To už by stačilo, ne? To už je manipulace. Většina přispěvatelům se tu snažila pomoct a celkem slušně vysvětlit, že všechno je v pořádku, nikdo nic neporušil a holt došlo k situaci na trhu, která je aktuálně mírně nevýhodná, a za 5 let třeba zase bude výhodnější.

Ale manipulovat tu s námi, že dlužíš víc než na začátku? Jistina je nižší o podstatných 380 tis. To, že úroky vyrostly a aktuálně celková dlužná částka dělá víc, je aktuální stav trhu, který se za 5 let může zlepšit nebo zhoršit. Tímhle trapným výpočtem dnes dluží i všichni hypotékáři víc než před 5 lety.

Doporučuji si stěžovat na jiných typech fór, kde budou mít větší pochopení pro tyhle názory...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomáš81 3. 3. 2023 10:18

saabik: Všichni ostatní hypotékáři nejsou ve smlouvě se státem v programu Bydlení pro mladé, který fungoval dle samotného zaměření tohoto programu jako POMOC, nikoliv jako klacek pod nohy.
tomáš81
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka