Dobrý den
Na přelomu roku nám končí fixace a řeším refinancování hypotéky a to, zda se nám vůbec vyplatí. Zadal jsem dotaz do Google a zkouším hypotéční kalkulačky na webech bank, na jejichž základě si požádám o schůzku a jsem malinko zklamán.
V kalkulačkách zadám podrobně všechny údaje a obdržím nabídku. Na osobní schůzce vyplníme identické údaje a dostanu nabídku odlišnou a výrazně horší. Na můj dotaz, proč jsem dostal nabídku odlišnou a co udělat pro to, aby byla nabídka výhodnější, jsem dostal vyhýbavou odpověď, takže ve finále jen ztrácíme zbytečně čas.
Pro info: Patříme k takřka ideálnímu profilu zájemce o hypotéku. Nikdy jsme neměli žádný nesplácený úvěr, prakticky nemáme žádný stávající úvěr ani nyní. Naši novostavbu jsme financovali primárně vlastními prostředky a hypotékou jsme řešili pouze 40%, takže zástava je více než dostatečná. Stávající splátka hypotéky je ve výši cca 15% našich příjmů, takže ani v tomto problém nemáme, ale zaráží mne, že se na tyto informace ani v bankách neptají a jen se zeptají na výši stávajícího úvěru, jak dlouho chceme splácet, někde se zeptají na hodnotu nemovitosti a pak vyplivnou něco, co je třeba o 1% výše, než co nám nabídla online nabídka.
Poradíte, jak mohu postupovat? Mám zkoušet hledat nějakého finančního poradce? Mám hledat dále?