Dobrý den
Porovnávám nabídky u refinancování hypotéky. Hledal jsem klíč k tomu, která nabídka je pro nás nejvýhodnější. Není to ani úroková sazba, ani RPSN, ale u každé banky vím, jaké jsou jednorázové poplatky, jaké jsou měsíční poplatky a výše splátky. U všech bank porovnávám stejnou dobu splácení a stejnou částku, takže tímto součtem a vynásobením získám informaci, jakou částku vrátím bance navíc (pro informaci, u půjčených 2,7 mil. na 23 let chce „nejvýhodnější“ banka vrátit o 588.000 Kč více a „nejméně výhodná“ banka 1.150.000 Kč).
Tímto bych ale s mými znalostmi skončil. Mám tedy svého favorita, ale nejsem si jist, co vše mám ještě sledovat.
Tuším, že dle zákona již mohu v každém roce zaplatit mimořádnou splátku, bez nějakých sankcí. Jak je to ale s umořováním dluhu? Je možné, aby některá banka měla jiný poměr splácení jistiny a splácení úroků (ať třeba za pět let, kdybych případně řešil další refinancování, nezjistil, že jsem platil pět let bance jen její úroky a novou fixaci vyjednávám s totožným dluhem)? Nebo i to je již nějak řešeno? Nebo neporadí někdo ještě na něco, co kouknout?