Ahoj,
obracím se na Vás se situaci, se kterou si nevíme vůbec rady a kvůli které jsem se už téměř rok pořádně nevyspal.
Bydlíme v městské zástavbě, řadovém domě, pozemky jsou tu vcelku malé a zástavba dost zahuštěná. Soused vloni začal stavět na svém pozemku budovu, údajně provozovnu kadeřnictví a to na místě původních malých hospodářských budov. Sousedovi jsme poskytli podpis se souhlasem, protože proč ne, ať tam stojí něco pěkného a funkčního.
Stavebníci zde nejdřív postavili přízemí a pak začala budova růst do výšky. O tom, že budova má být patrová nám nebylo řečeno a ani ve snu by nás toto nenapadlo. Budova se navíc dalším drobným přístavkem téměř přilepila na náš pozemek - zde je snad ani ne 1 metr průchod.
Jak to momentálně vypadá je nejlépe patrné z fotky:
https://imgway.cz/v/Moj.jpg
Foceno z našeho střešního okna, střecha vlevo je naše, náš malý pozemek ohraničen zdí s krbem v rohu. Jedná se o "vnitroblok", který není vidět z ulice.
Přišli jsme o prakticky všechno soukromí na dvorku, stavba náš pozemek stíní (je směrem od nás přesně na jih) a zároveň máme obavy z částečného znehodnocení naší stavby, kterou hodláme v horizontu několika málo let prodat.
V prosinci jsem kontaktoval místní stavební úřad. Podle všeho na stavbu nemají povolení, od prosince jim údajně byl vysloven jakýsi příkaz zastavit práce na stavbě, kterého nedbají. Vím, že u nich na kontrole paní ze stavebního úřadu nedávno byla a dostali pokáráno na všech frontách. Ze situace to vypadá, že opatření stavebního úřadu a pravidla jsou jim jedno a pokračují s dokončováním stavby.
Víme, že mohou dostat pokutu, dostat přikázáno stavbu/patro strhnout, ale co my bychom teď měli dělat? Mám obavy, že jen vyčkávat, že to za nás vyřeší (= nařídí strhnout patro) městský stavební úřad je při jejich celkové proaktivitě asi naivní.
Kontaktovat krajský stavební úřad, najít nějakého právníka a řešit to u soudu?
Děkujeme moc za jakoukoliv věcnou radu,
Ondřej