Změna úrokové sazby ve stavebku

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Matjbc 27. 3. 2022 09:30

Dobrý den,
dataz zní: může mi stavební spořitelna v průběhu splácení úvěru (PDÚ) sama zvýšit úrokovou sazbu?
Přišel mi dopis od Modré pyramidy, že mi končí platná uroková sazba po 5letech (2,12%) a novou určili na 4,49%. Ve smlouvě pochopitelně nemám vůbec žádnou zmínku, že by původní sazba měla platit jen 5let. Dokonce je zde i výpočet kolik splátek, v jaké výši, kolik bude činit celkově zaplacená smlouva a kdy smlouva končí.
Měl jsem za to, že jedna z výhod/nevýhod u stavebka je jednotná úroková sazba po celou dobu platnosti smlouvy (PDÚ), narozdíl od hypo, kde se vždy musí sazba fixovat na určité období.

Děkuji, Rubeš
Matjbc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 27. 3. 2022 10:19

Málo informací na odpověď.
Při splácení řádného - přiděleného úvěru asi měnit úrok nemůže. Je daný ve smlouvě.
Něco jiného je překlenovací úvěr a následně jeho převedení po splnění podmínek na řádný úvěr.
Nejjednodušší cesta je, se podívat do smlouvy.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Matjbc 27. 3. 2022 11:41

Dobrý den,
děkuji za reakci.
Jak jsem již psal v původním příspěvku, jsem ve fázi PDÚ neboli řádného přiděleného úvěru (prakticky příští rok budu mít doplaceno) . Bohužel originál smlouvy se potratil někde mezi mnou a bermudským trojúhelníkem (účetní, daňový poradce, notářka), ale vycházím z dokumentu "Předsmluvní informace ke smlouvě o úvěru", který mám u sebe (o kopii smlouvy si budu muset zažádat přímo asi na pyramidě ).
Nicméně jen jsem zatím sondoval (než půjdu na pyramidu), jestli je možné, aby v průběhu PDÚ byly měněny podmínky PDÚ, což jsem myslel, že je jeden z aspektů stavebka, jako že to nelze.

Hezký den všem
Naposledy upravil Rop dne 28. 3. 2022 18:13, celkově upraveno 1
Důvod: Prosím, pokud reagujete na předchozí příspěvek, tak ťukněte na Odpovědět, namísto Citovat. Dík
Matjbc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 27. 3. 2022 11:47

A zkusit ještě webové stránky banky - stavební spořitelny ?
Možná je možná změna úrokové sazby.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod swisst 30. 3. 2022 18:08

Modrá pyramida používá fintu, jak se vyvléci z povinnosti držet pevnou úrokovou sazbu úvěru. Smlouvy má postavené tak, že úroková sazba úvěru ze stavebního spoření (PDÚ) je sice pevná, ale poměrně vysoká (5 % - 6 %). To, že jste měl sazbu 2,12 % bylo díky slevě. A tuto slevu může MPSS měnit. Blíže je to popsáno tady: https://www.stavebky.cz/preklenovaci-uv ... i-sazbami/

Modrá pyramida to nabízí od dubna 2017. Není to váš případ?
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matjbc 2. 4. 2022 23:08

Dobrý den,
v podstatě i to je možné. Takže mi nezbývá nic jiného než doufat, že to není můj případ a jen na mě něco zkoušejí :D .
Každopádně tento týden se mi od účetní (ano, našel jsem vrchol Bermudského trojúhelníku :-D ) bude vracet smlouvu, takže do ni mrknu a sjednám si schůzku s MP a uvidíme.

Zatím Vám děkuji, pánové :-)
Matjbc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 3. 4. 2022 08:00

Byla by to každopádně nevídaná sprosťárna. Celý systém SS s mizerným úročením, dlouhou fixací a přepálenými poplatky měl to pevné úročení úvěrů v podstatě jako jedinou výhodu zrovna pro takovouhle situaci, která nastane tak 1x za 30 let. Opravdu by to chtělo veškeré státní příspěvky na SS zrušit, ať tenhle nesmysl zmízí.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Matjbc 9. 4. 2022 10:29

Dobrý den,
tak jsem si prolezl smlouvu a bohužel jsem ten případ co je uveden v odkazu na článek.
Holt chybami se člověk učí :-) , takže teď už mi zbývá jen propočítat si jestli se mi v této době vyplatí doplatit ten úvěr se sazbou 4,49%p.a. nebo to rovnou doplatit celé naráz.

Všem děkuji za pomoc, Rubeš
Matjbc
Kolemjdoucí