Jak nalozit s vetsim obnosem penez?

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tacochcevedetvic 28. 6. 2023 15:43

Prodavame byt a kupujeme jiny. Muj dotaz zni, kam si nechat poslat penize ziskane prodejem bytu tak, aby byly v nejakem rozumnem horizontu dostupne pro nakup dalsiho bytu (zatim ho nemame vybrany, takze je mozne, ze nekolik dni az mesicu bude castka zustavat na uctu, ale jakmile bude vybrany, budeme castku potrebovat v radu dni)? Je sporici ucet vhodny? A dostatecne bezpecny? Mame jeste jine moznosti? Diky!
tacochcevedetvic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 6. 2023 15:56

Pokud to chceš mít pojištěno, tak si založ spořící účty dle této tabulky viewtopic.php?f=316&t=302027&start=7425 a na každém nechávej max 2,35 milionu.

Teoreticky je v tomto konkrétním případě pojištěn až dvojnásobek, ale jistota je jistota.

Pojištěné a ihned dostupné. Pro daný účel nic vhodnějšího není.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod tacochcevedetvic 28. 6. 2023 17:47

PatrikChrz píše:Pokud to chceš mít pojištěno, tak si založ spořící účty dle této tabulky viewtopic.php?f=316&t=302027&start=7425 a na každém nechávej max 2,35 milionu.

Teoreticky je v tomto konkrétním případě pojištěn až dvojnásobek, ale jistota je jistota.

Pojištěné a ihned dostupné. Pro daný účel nic vhodnějšího není.

Muzu mit k tomu jeste blby dotaz (proste fakt jsem jeste podobnou castku na uctu nemela)? Do smlouvy s kupujicim napisu jedno cislo uctu a z toho to pak preposlu na dalsi sporici ucty, ze? A prevod treba 2 milionu udelam v internetovem bankovnictvi, nebo budu muset do banky? Jakoze jak moc jine to je oproti nizsim castkam? Diky
tacochcevedetvic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod passé 28. 6. 2023 17:50

Pokud chce mit penize hned dostupne, tak jedine sporici ucet, je treba se informovat nebo nastavit transakcni limity, protoze muze dojit k situaci, ze bude potrebovat prevest nekolik milionu v jednom dnu a v bance bude mit transakcni limit treba jen par desitek tisic denne.
passé
osobne

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 6. 2023 18:08

jsou dvě možnosti:
1) do smlouvy uvést více účtů a jednotlivé částky
2) uvést jen ten jeden (tady asi bych vybral nějakou velkou banku, typu ČS, KB, ČSOB, Moneta, která snad během těch pár dnů nekrachne :D ) a z něj to převést na různé spořící účty.
Co se limitů týče, záleží na bance, ale i tarifu na účtu. Tradičně dost nízké limity má ČS, naopak vysoké mám KB. A třeba FIO nemá vůbec žádné.
Pokud tam limity jsou, lze obejít podáním příkazu na přepážce banky
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 6. 2023 06:44

Jen upozorním, že prodejem nemovitosti sloužící k bydlení vzniká nárok na zvýšenou náhradu za dočasně vysoký zůstatek na dvojnásobek (tzn. cca. 4,74 milionu Kč), pokud by k úpadku banky došlo do 3 měsíců od připsání částky: https://www.garancnisystem.cz/vyse-nahrady

Dlužno dodat, že o výplatu zvýšené náhrady je třeba požádat GSFT a tyto prostředky jsou vyplaceny do 4 měsíců od rozhodného dne (místo 7 kalendářních dnů jak je to u základní výše náhrady).
fremantle
Inventář