SVJ - dálkové odečty vody a tepla

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 15. 1. 2025 14:39

Rop píše:Pokud se ti mění nájemník a máš to rozúčtovat na více období, tak je to "bezvadná sranda".
Bude z toho plynout povinnost udělat vyúčtování za každý měsíc? Nejde jen o to, aby měl nájemník každý měsíc přehled o změně (což může být splněno i bez vyúčtování)?
elinor píše:ale od toho 1.1.27 musí mít spotřebitelé min. 1x měs. náhled na aktualizované spotřeby teplé vody a tepla. Hledáme cestu, jak o zlevnit.
Pokud má obyvatel bytu vodoměr a měřič tepla v bytě, tak je tím tato povinnost zajištěna, ne? (může se jít podívat na měřák)
Nebo se někde přímo píše, že musí mít k dispozici k náhledu nějaký dokument?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elinor 15. 1. 2025 17:03

Právě, že se píše v zákoně č. 67/2013 Sb., a to v 8a). Dokonce SVJ nemá pravomoc, že by si odhlasovalo, že se to dělat nebude, protože to většina (skoro nikdo) nechce.

Edit: jak ten paragraf čtu, tak mě napadá to obejít tak, že shromáždění rozhodne, že doručovat bude ve společné místnosti 1 (2) určené dny v měsíci a kdo si nevyzvedne v listinné podobě (úplně si představuji takovou tu výplatní pásku ve tvaru nudle, jak se stříhaly proužky - řádky, pro jednotlivé zaměstnance - ale to už si skoro nikdo nepamatuje), má smůlu, bude se mít za doručené. Pochybuji, že by tam byl nával.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 15. 1. 2025 21:17

Rendy00 píše:Bude z toho plynout povinnost udělat vyúčtování za každý měsíc? Nejde jen o to, aby měl nájemník každý měsíc přehled o změně (což může být splněno i bez vyúčtování)?
Zúčtovací období se nemění. Je to jen informování.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pulmann 15. 1. 2025 21:40

Dle mého názoru to je zbytečná zákonná povinnost.
Každý měsíc se dělá dálkový odečet vodoměrů.
Každý měsíc sice zjistím, kolik jsem spotřeboval vody, ale nezjistím kolik jsem za tu vodu zaplatil. Protože na konci období se dělá redukce dle rozdílů hlavního vodoměru a podružných vodoměrů.
A cenu tepla v průběhu už vůbec nejde vyčíslit.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 1. 2025 00:12

Rop píše:Zúčtovací období se nemění. Je to jen informování.

Je to jen buzerace. Číslo pro číslo, pro naprostou většinu naprosto zbytečné.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 1. 2025 16:16

Kdo to vubec vymyslel? EU?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod elinor 16. 1. 2025 16:34

Samozřejmě, že EU, našla jsem zde, ale nevím, zda je to poslední aktualizace: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2018/2002/oj
Ale prošla jsem si to a mám pocit, že transpozice do Českého práva je zase přísnější, než to navrhuje EU - nikde jsem nenašla, že se odečty mají dělat měsíčně, nebo že SVJ nemůže odhlasovat, že to dělat nebude, resp. že neexistuje možnost údaje nedoručit, tak jak si to vykládá český zákon.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 16. 1. 2025 18:45

From 1 January 2022, where remotely readable meters or heat cost allocators have been installed, billing or consumption information based on actual consumption or heat cost allocator readings shall be provided to final users at least monthly. It may also be made available via the internet and be updated as frequently as allowed by the measurement devices and systems used. Heating and cooling may be exempted from that requirement outside the heating/cooling seasons.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 1. 2025 06:17

Tedy povinnost mesicniho informovani ma byt dana pouze tam, kde maji instalovana dalkove odecitatelna meridla.

A je tam nekde take dana povinnost dodatecne instalace dalkove odecitatelnych meridel pro ty, co je dosud nemaji?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 17. 1. 2025 07:11

Article 9c
Remote reading requirement
1. For the purposes of Articles 9a and 9b, meters and heat cost allocators installed after 25 October 2020 shall be remotely readable devices. The conditions of technical feasibility and cost effectiveness set out in Article 9b(1) shall continue to apply.
2. Meters and heat cost allocators which are not remotely readable but which have already been installed shall be rendered remotely readable or replaced with remotely readable devices by 1 January 2027, save where the Member State in question shows that this is not cost-efficient.’;
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod elinor 17. 1. 2025 08:59

Rop: máte pravdu, projevily se moje chabé jazykové znalosti. Je tam měsíční frekvence.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 17. 1. 2025 09:05

Moje jazykové znalosti nejsou o moc lepší. Naštěstí si to můžeme přečíst i v nějakém méně nesmyslném jazyce - https://www.zakonyprolidi.cz/pravoeu/do ... 32018L2002
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod elinor 17. 1. 2025 09:33

To je pravda, mohla jsem to číst v češtině. Stejně si myslím, že ty měsíční odečty jsou zbytečné, když se jednoduše můžete podívat do stupačky nebo na topení.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rendy00 17. 1. 2025 10:12

67/2013 Sb., § 8a

... Neujedná-li poskytovatel služeb s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě jinak, nebo nerozhodne-li jinak družstvo, nebo společenství, poskytuje se informace o zjištěné spotřebě tepla za období kalendářního měsíce a poskytovatel služeb ji doručuje příjemci služeb do konce následujícího kalendářního měsíce. ....

Tady se přece píše, že to lze ujednat jinak....
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elinor 17. 1. 2025 10:59

Ale může tu lhůtu měsíc jen zkrátit, ne prodloužit nebo úplně zrušit.
elinor
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka