od FinExpert.cz 19. 4. 2005 15:42
Chtěl bych poznamenat, že existují i hypotéky na 150 %. Jsem laik a řeknu to jen z vlastní zkušenosti. Ve 24 letech jsem skončil VŠ a začal pracovat za normální peníze. Začal jsem od nuly. Neměl jsem bohaté rodiče, kteří by mi dali peníze jako start do života. Bydlel jsem společně s přítelkyní v bytě 1+1 a platil 7.000 měsíčně nájem... Pak jsem začal pátrat po hypotéce a nebo stavebním spoření... Měl jsem známého (typický finační poradce), který mi navrhl, že mi pomůže z hypotékou z KB. Bál jsem se, ale že nemám žádné našetřené peníze, protože jsem teprve rok pracoval... Sehnal jsem nemovitost za 1,65 milionu. Nakonec jsem to usmlouval na 1,5 milionu, provize realitce byla 75 tis. Banka mi slibila pujcit 100 %, ale pohorel jsem na odhadu. Jejich odhadce řekl, že to má cenu 1,35 milionu. Nabídli mi ať zbytek doplatím a nebo zastavím jinou nemovitost. Doplatit jsem neměl z čeho (poslední úspory jsem si šetřil na nábytek) a zastavit nemovitost rodičů jsem také nechtěl. A pak jsem dostal nabídku na hypotéku až do výše 150 %. Takže celkově shrnuto, banka zaplatila 1,5 milionu, mam uver na 30 let, fixaci 5,45 % na 5 let...