Hypotéka se 100% zaplacením za nemovitost a ručení nemovitos

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod FinExpert.cz 19. 4. 2005 15:42

Dobry den,

chtel bych se zeptat zde v plenu, cvo si myslite o hypotekach, kde nemusite mit hotovost, ale rovnou zacnete splacet hypoteku. Bydlim v pronajmu a nebavi me stale cpat majiteli do chrtanu penize.

Jsou jeste tyhle produkty vubec nabizeny? Co si o tom myslite...

Diky
FinExpert.cz
VIP uživatel

Chtěl bych poznamenat, že existují i hypotéky na 150 %. Jsem laik a řeknu to jen z vlastní zkušenosti. Ve 24 letech jsem skončil VŠ a začal pracovat za normální peníze. Začal jsem od nuly. Neměl jsem bohaté rodiče, kteří by mi dali peníze jako start do života. Bydlel jsem společně s přítelkyní v bytě 1+1 a platil 7.000 měsíčně nájem... Pak jsem začal pátrat po hypotéce a nebo stavebním spoření... Měl jsem známého (typický finační poradce), který mi navrhl, že mi pomůže z hypotékou z KB. Bál jsem se, ale že nemám žádné našetřené peníze, protože jsem teprve rok pracoval... Sehnal jsem nemovitost za 1,65 milionu. Nakonec jsem to usmlouval na 1,5 milionu, provize realitce byla 75 tis. Banka mi slibila pujcit 100 %, ale pohorel jsem na odhadu. Jejich odhadce řekl, že to má cenu 1,35 milionu. Nabídli mi ať zbytek doplatím a nebo zastavím jinou nemovitost. Doplatit jsem neměl z čeho (poslední úspory jsem si šetřil na nábytek) a zastavit nemovitost rodičů jsem také nechtěl. A pak jsem dostal nabídku na hypotéku až do výše 150 %. Takže celkově shrnuto, banka zaplatila 1,5 milionu, mam uver na 30 let, fixaci 5,45 % na 5 let...
FinExpert.cz
VIP uživatel

Nechci nikomu dělat reklamu, ale mám 100 procentní hyotéku u KB a získal jsem ji celkem bez problému. Kupoval jsem menší rodiný domek s kolaudací v roce 1997. V realitce ho prodávali nejdřív za 1250 tis a postupně ho slevňovali až na 890 tis. Šel jsem do komerčky a řekl, že chci 100 procentní hypotéku. Přišel jejich odhadce a řekl, že tuto nemovitost na internetu v realitce sledoval a že těch cca 900 tis je reálná cena a, že mi je půjčí. Pak mi nabídli buď 4,2 procenta p.a. klasickou hypotéku (70 procent odhadu), nebo 5,2 procenta p.a. na 100 procentní hypotéku (vše při pětileté fixaci). Mám u KB účet, penzijní připojištění i stavební spoření, takže je možné, že to mělo nějaký vliv na nabídku. Já jsem nakonec vzal tu 100 procentní hypotéku. Peníze dostala realitka zhruba do 20 dní od první návštěvy banky. Vše se událo v květnu 2003. Naproti tomu vyřízení úvěru ze stavebního spoření (500 tis.) u stejné banky trvalo přes veškeré urgence 2 a půl měsíce a málem jsem byt, který jsem chtěl koupit nedostal (a propadla by mi 100 tis. záloha), takže jeden dům a dva různé přístupy.
FinExpert.cz
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FinExpert.cz 19. 4. 2005 15:43

pane Petře, ale ono to tak je. U 100% hypotéky nepotřebujete žádnou akontaci (to není leasing na první splátku), půjčí Vám maxmálně do výše toho, čím jste schopen ručit. A toto dělají jen vybrané banky a ne moc často, ale dělají.

Větší praxe je, když chcete milion a máte ručení 1,6milionu. To banka jde ihned do hypotéky. Obráceně nikdy. Ale skutečně je vše založeno na ručení.

Pokud chcete stavět novostavbu, tak máte pozemek třeba za 150 tisíc. Banka Vám nabídne 50/50 tedy půl napůl s Vámi, potom navýšíme a nebo začneme, ale půjčíme Vám jen 50 a až je prostavíte, třeba v základech, dáme dalších 100. Hodnota pozemku už bude včetně základů, tedy ne 150 ale třeba 300 a tím navyšujete hodnotu ručení. Banka si vždy bude hlídat rozdíl plusu pro sebe.

A těch 100% třeba na koupi Vám půjčí, ale čím ručíte? Nemovitostí, životkou, ručitelem? To je tvrdě individuální v každé bance. Nelze dát na toto paušál.
FinExpert.cz
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FinExpert.cz 19. 4. 2005 15:43

Tridacu, nepsal jsem, že 100% hypotéky nefungují, ale měl jsem na mysli to, že hodně lidí to pochopí tak, že dojde např. do realitní kanceláře a chce např. koupit nemovitost za 2 milióny korun a řekne si ha - vezmu si tedy 100% hypotéku a nemusím mít žádnou akontaci. Stačí, když mě banka prověří a shledá mě jako bonitního klienta. To je přece špatně ne ?

Člověk by měl přece uvažovat o své budoucnosti, svých prioritách, přáních v nějakých časových horizontech a pak zauvažovat nad tím jak si ta daná přání v čase splnit za co nejlepších podmínek.

Samosřejmě, pokud mám dostatečné příjmy můžu si část peněz půjčit jinde a za jiných podmínek...nicméně ...bude to dražší. Další varianta je postupně braná hypotéka v závislosti na výstavbě dané stavby.. ale to je dost drahé, bere to čas, peníze i nervy, že ?
FinExpert.cz
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FinExpert.cz 19. 4. 2005 15:44

Nesouhlas s Petrem. 100% Hypotéky fungují a vůbec ne špatně. Půjčí finance do 100% odhadu, né kupní ceny samozřejmě, také by musel být někdo velkým bláznem kdyby kupoval třeba barák a odhad byl 2 miliony a on to kupoval za tři??????? To bych toho blázna chtěl vidět. Většinou je to obráceně. Toto považuji za zlodějinu a ne za prodej.

A reakce na Pavel 16.8. Ale ono to tak funguje. Je zelená louka, pozemek cca 500.000,-, banka mi půjčí 300.000,- na základy a základovou desku, trošku i třeba započetí přízemí a hned přijede banka, ohodnotí prostavěné a automaticky to navýší třeba na milion a pokud je třeba zbytek střechy tak to navýší na dokončení třeba 300.000 a po celou dobu ten klient splácí třeba 6-8 tisíc měsíčně. Ručí tím co měl na začátku, pozemek a pak v průběhu vždy tím co už prostavěl. A takto to funguje a je to zcela běžný postup. Stavba sice vyjde dosti dráž než koupit například nemovitost hotovou a provést rekonstrukci, ale jste v novém. Každému co mu vyhovuje.

V současnosti je na trhu tolik možností investic, že si stačí vybrat. Lze profinancovat stavbu i nemovitost úvěrovými produkty a nebo provést nákup leasingem nemovitosti. Asi nejdražší řešení, ale nejméně papírů a nejrychlejší forma profinancování.
FinExpert.cz
VIP uživatel

100 % hypotéka je jen reklamní trik. Nejde o 100 % hypotéku na kupní (prodejní cenu nemovitosti), ale 100 % odhadní ceny což je maximum, které Vám banka dá. Jedná se však o velmi drahé peníze. Vždy je dobré vytvořit si určitý základ.

Specifikovat postup ve vašem případě lze jen se znalostí celé problematiky podrobně a sestavením vhodného finančního plánu.
FinExpert.cz
VIP uživatel

Nerozumim, jak to mslite?

Jako, ze si vezmu hypoteku na pozemek (napr. 500 000,-) a ty splacim.

Pak si vezmu hypo na hrubou stavbu???
FinExpert.cz
VIP uživatel

určitě nabízeny jsou, vždy je dobré mít něco svého, ale lze 100% investovat, tedy dostat od banky, ale v tomto případě počítejte s ručením cca 160% a s dobrým příjmem. Lze proinvestovávat či lépe řečeno čerpat postupně, tedy stavět na zelené louce a postupně hypotéku navyšovat. Ale to je již spíše problematika přímého konkrétního případu.
FinExpert.cz
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Adam006 13. 5. 2005 11:26

Dobrý den, jmenuji se Petr, je mi 24 let a právě jsem rozhodl o koupi bytu do osobního vlastnictví, v mém věku bohužel úspory na nule, rodiče nic, žádné dědictví atd prostě nemám nic. Snad jen to, že jsem státní zaměstnanec čistý měsíční příjem kolem 18.000,- Potřeboval bych někde vzít o něch 750.000,- kč. V současné době jsem ve fázi, kdy jsem prošel několik bank a všude mi bylo sděleno, že v mém případě nebude problém sjednat hypotéku. Problém je ale v tom, že vše budu táhnout sám a tak se nezajímám ani tak o to na kolik mě celý úvěr přijde ale kolik budu platit měsíčně. Počítám s délkou 20 let což vychází všude kolem 5. tis. měs., což je pro mě přijatelné. Banky se ale příliš nechlubí s vedlejšími vydaji jako je např. živ. přip., poj. domácnosti atd, což většina bank vyžaduje.

Prosím o radu co by bylo pro mě nejvýhodnější, kde se zadlužit, je lepší překlenovácí úvěr či hypotéka.
Adam006
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 17. 5. 2006 00:56

Adam006, zkuzte se zaměřit na variantu hypoték s odloženou splátkou jistiny a možná budete mile překvapen. A což takhle úvěr za stav. spoření. Ten by ve vašem případě byl únosný, jelikož je poskytován až na dobu 25 let a máte po celou dobu stejně vysoký úrok. Přitom zajištění je minimální a Váš příjem by měl být dostačující. Dokonce v případě meziúvěru se sniží.
Slavek69
Mírně pokročilý