Spoření -> úvěr -> bydlení ???

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod henry_99 26. 2. 2006 18:52

Dobrý den, měl bych dotaz, tedy několik dotazů.
Mám vizi přibližně takovou:
Zakládám si stavební spoření na cílovou částku 300000 Kč a po naspoření částky bych si rád vzal úvěr na koupi (stavbu) rodinného domku. Měsíčně spořím 1500 Kč / avšak na životní pojištění / (jsem pracující student) a počítám s tím, že se má naspořená měsíční částka bude postupen času zvyšovat. Mám představu o úvěru do maximální výše 2 - 2,5 mil. Kč.

Má smysl vůbec o tomto kroku přemýšlet, nebo mi doporučíte jinou variantu? Kolik musím mít naspořeno, dá mi banka vůbec tolik a za jakou cenu?
Moc díky za jakýkoliv příspěvek, rozšíří mi obzory :D
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 27. 2. 2006 21:58

??? Nejak tvůj dotaz nechápu, zakládáš si stavební spoření a spoříš na životní pojištění? A to stavební spoření si tedy zakládáš proč?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod henry_99 1. 3. 2006 10:31

Abych měl základ pro bydlení..
Jsme tací, jaké nás vidí ostatní, proto je tak těžké být sám sebou...
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jarmila 16. 3. 2006 09:23

Henry99 píše:Měsíčně spořím 1500 Kč / avšak na životní pojištění / (jsem pracující student) a počítám s tím, že se má naspořená měsíční částka bude postupen času zvyšovat. /quote]

Zvyšovat se bude, copak o to, ALE NEPŮJDE VYBRAT, pokud ano, se značnou ztrátou. S výhledem na pořízení bydlení je spoření do kapitálového životního pojištění naprostý nesmysl.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod henry_99 20. 3. 2006 19:27

Děkuju, uvědomuji si to teď... měl jsem trochu zmatek v pojmech... tak jinak: Jak realná šance je získat úvěr ve výši 2 000 000 se splatností 20-30-40 let ? Je to vůbec možné? Popřípadě s jakými obvyklými podmínkami? Díky moc.
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vít Doležálek 20. 3. 2006 20:14

Pokud vím, tak úvěr ze stavebního spoření je třeba splatit nejpozději do 20 let. Pokud vezmu částku 2 000 000, tak pro přidělení úvěru bude třeba naspořit cca 1 milion, jinak jedině překlenovací úvěr se sazbou cca 6%.... ale jak už bylo zmíněno, prvním krokem by mělo být zrušení nebo jiná operace se životním pojištěním, protože toto je ve Vašem případě naprosto zbytečná díra na peníze.
Vít Doležálek, FinExpert.cz
Vít Doležálek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod henry_99 21. 3. 2006 20:39

To pojištění je prostě pojistka, kdyby se nedejbože se mnou něco stalo, nechci nechat ostatní na holičkách. Teď rodiče, později ženu, děti... ukrajuje mi měsíčně 250 Kč z příjmu, to zas není tak hrozné... k tomu mám stavebko s cílovou částkou 300 000 Kč a penzijní připojištění, dohromady vše dává něco kolem 500 Kč, teď přesně nevím..
Takže jestli chápu, déle jak 20 let splácet nemohu?
Díky moc za odpovědi a připomínky.
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vít Doležálek 21. 3. 2006 21:07

Těch 250 kč na životní ještě není tak hrozné, ale co to penzijní? Pro studenta šetřícího na byt naprosto na nic. Jj, podle mě max. 20 let, na delší dobu Vám asi žádná stav. spořitelna peníze nedá...
Vít Doležálek, FinExpert.cz
Vít Doležálek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod henry_99 21. 3. 2006 21:46

Při dnešní situaci vidím penzijko jako dobrou volbu. Ona ta stovka měsíčně mě asi už nevytrhne... jasně že by se hodila, ale myslím, že platnější bude, až bude skutečně potřeba a to bude v důchodu... :o)
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jarmila 23. 3. 2006 19:34

Začínám se v tom ztrácet. Můžete upřesnit, kolik spoříte na stavební spoření, kolik na životní pojištění a kolik na penzijko? Původně jste psal, že 1.500,- na životní pojištění, ale postupně uvádíte, že je to jinak.
Díky.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod henry_99 27. 3. 2006 18:18

Změnil jsem si částku na to pojištění - nyní dávám 250 kč/měsíc, pak 100kč/měsíc na penzijko a 100 kč/měsíc stavebko.
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jozef007 28. 3. 2006 20:49

Zalozis stavebko doba splaceni 28 let.Meziuver 4,6 % Uver 4.8 %.
Pokud chces podrobnosti tak odepis!
Jozef007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 4. 2006 05:28

Henry99 píše:Změnil jsem si částku na to pojištění - nyní dávám 250 kč/měsíc, pak 100kč/měsíc na penzijko a 100 kč/měsíc stavebko.//quote]

Toto pojisteni je blbost, mel sjte si vzit ciste rizikove - pro pripad, ze se neco stane. Tady stejne nedostanete ani korunu, pokud tezce onemocnite, jen jste si upletl bic - budete platit pojisteni i pres poklesle prijmy...

100 Kc mesicne - nevim, kolik Vam je a od kdy sporite. Pokud jste zacal ve 20 letech, sporit budete 40 let, pokud Vam fond pripise 3% rocne, mate prumerny rocni vynost neco pres 8%, coz uz ujde. Rozhodne zatim nenavysujte! To radeji sporte jinym, vynosnejsim zpusobem.

100 Kc mesicne na stavebko je nesmysl, po 6 letech budete mit diky poplatkum na uctu asi o 700 Kc mene, nez jste tam vlozil - i se vsem statnimi podporami. Jestli to je preklep a sporite 1000 Kc mesicne, tak to uz zni rozumne. Po 6 letech jste na prumernem vynosu 4,3% rocne. To odpovida slabsim dluhopisovym fondum. Mate to pritom jiste a pojistene jako bankovni ucet, coz u fondu neni.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slavek69 23. 5. 2006 11:50

Pokud máte uzavřeno stav. spoření na cílovou částku 300.000,- Kč a spoříte měsíčně méně, než 0.5% z cílové částky, což je ve vašem případě 1.500,- Kč, pak standartního úvěru ze stav. spoření se nedočkáte. Budete muset čerpet meziúvěr (také zvaný jako překlenovací úvěr). Ze stav. spoření lze čerpat úvěr i na dobu 25 let. Záleží na tom, u které stav. spořitelny jste si založil smlouvu. Financování bydlení pak lze kombinovat stavebním spořením a hypotékou. Rozhodně je možné i na tak vysokou částku, kterou popisujete, čerpat úvěr pouze ze SS, dokonce to má své výhody. Ta hlavní je, že po celou dobu splácení úvěru máte pevnou úrokovou míru.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod psla 3. 6. 2006 08:23

Henry99 píše:Dobrý den, měl bych dotaz, tedy několik dotazů.
Mám vizi přibližně takovou:
kb]Zakládám si stavební spoření na cílovou částku 300000 Kč a po naspoření částky bych si rád vzal úvěr na koupi (stavbu) rodinného domku. Měsíčně spořím 1500 Kč / avšak na životní pojištění / (jsem pracující student) a počítám s tím, že se má naspořená měsíční částka bude postupen času zvyšovat. Mám představu o úvěru do maximální výše 2 - 2,5 mil. Kč. d/b]

Má smysl vůbec o tomto kroku přemýšlet, nebo mi doporučíte jinou variantu? Kolik musím mít naspořeno, dá mi banka vůbec tolik a za jakou cenu?
Moc díky za jakýkoliv příspěvek, rozšíří mi obzory :DH/quote]

No, jestli můžu - tak za 300000 ze stavební spoření žádný domek nepořídíte a jako základ na hypotéku to také nedává moc smysl. To proto, že většina hypotečních bank poskytuje buď 100% hypotéku nebo 70% hypotéku - při ní musíte mít 30% z vlastních zdorjů (počítá se do toho i případný úvěr ze stavebního spoření), ale jak si sám spočítáte, tak byste se při 70% hypotéce dostal max. celkem na 1 milion. Tedy nevím, ale za to se domek pořídit moc nedá (nevím ale odkud jste).

Rozhodně je dobré použít stavební spoření jakožto spoření s celkem zajímavým zhodnocením (a přitom pojištěným vkladem), ale těžko pořídíte domek jen z něj.
psla
Kolemjdoucí

Další stránka