Spoření -> úvěr -> bydlení ???

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Slavek69 3. 6. 2006 13:20

Takže to uvedeme na pravou míru. Stavební spoření nemusí mít nutně cílovou částku do 300.000,- Kč, ale lze uzavřít smlouvu i na částku vyšší, např. na ty 2.500.000,- Kč. Za uzavření smlouvy se platí 1% z cílové částky. To je stejně jako zaplatíte za vyřízení hyp. úvěru v bance. SS má proti hypotéce několik výhod, z nichž ta nejdůležitější je pevný úrok po celou dobu splácení úvěru. Dnes lze získat na úvěr ze stav. spoření úrok od 2,75% p.a. Co se týká hypoték, tak nevím kde jste vzal, že dnes většina bank poskytuje pouze 70% z odhadu nemovitosti. Dnes hyp. banky poskytují vesměs 100% z odhadní ceny nemovitosti, dokonce jedna poskytuje až 150% odh. ceny nem. On je totiž problém v tom, že chcete např. koupit rod. domek za 2.500.000,- Kč, ale odhadce hyp. ústavu vám nemovitost ohodnotí jen na 2.000.000.,- Kč, více tudíž od banky ani nedostanete a 500.000,- Kč musíte pokrýt z vlastních prostředků. Pak je právě výhoda, když vám banka poskytne těch 150% z odhadní ceny nemovitosti. A stavební spoření není až tak výhodné ohledně výnosů (pokud nemáte souběžné smlouvy a nevíte jak na tom vydělat), jak to popisujete, ale výhodné je právě pro možnost získání levného úvěru za dobrých podmínek.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod psla 4. 6. 2006 06:01

Neřekl jsem, že je možné dost pouze 70% hypotéku - říkal jsem, že při této hypotéce je nutné mít našetřeno 30% z vlastních zdrojů (vč. úvěru ze stavebního spoření).
Samozřejmě, že lze získat 100% hypo nebo i tu 150% (kterou dělá KB a na kterou jsem zapoměl).
Trochu nevýhodou stavebního spoření je to, že si úvěr lze vzít až po té, co máte splněn koeficient ohodnocení - jinými slovy. Máte na účtě u stavební spořitelny určitý obnos naspořených peněz - takže asi nedostanete 100% (nebo více) z požadované kupní ceny nemovitosti...
psla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 5. 6. 2006 00:01

Jenže na stav. spoření se dá vzít i překlenovací úvěr (meziúvěr) a i ten je někdy výhodnější, než hypotéka. Nezlobte se, ale nerozumím tomu jak to myslíte "říkal jsem, že při této hypotéce je nutné mít našetřeno 30% z vlastních zdrojů (vč. úvěru ze stavebního spoření)", protože když mi banka půjčí až 150% odhadní ceny nemovitosti, nemusím mít žádných 30% z vlastních proztředků.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 6. 2006 06:37

Můžu se zeptat která banka a jaký úvěr mi půjčí 150 % ceny nemovitostí? A já si furt myslel ze na hypotéku dostanu tak maximálně 90 % když budu dítě štěstěny :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod psla 16. 6. 2006 20:08

Ano, pokud chcete použít 150% hypotéku, tak samozřejmě nemusíte mít naspořeno nějakých 30%. Ale ono je to o tom slůvku "pokud". Ona je otázka, zda člověk vždy chce 150% hypotéku a zda jitaké vždy dostane ;)
psla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 18. 6. 2006 23:13

Já bych to řekl jinak. Pokud klientovi nastavím bonitu, pokud není bezdomovec nebo není nezaměstnaný a budu za něho v bance jednat já, hypotéku dostane, ať už v té nebo jiné bance. Rozhodně ho vezmu tam, kde vím, že mi projde a neexperimentuji. Snažím se mu vždy nabídnout tu nejlepší a nejlevnější variantu.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2006 08:12

Slavek69 píše:Já bych to řekl jinak. Pokud klientovi nastavím bonitu, pokud není bezdomovec nebo není nezaměstnaný a budu za něho v bance jednat b]já
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Slavek69 20. 6. 2006 14:15

Omlouvám se všem, ale vůbec nestíhám. Rozjíždím ojedinělý projekt a denně objíždím republiku a školím nové lidi, abych je mohl do projektu pustit a predat jim klienty. Slibuji, že dnes v noci sednu k PC a dám to dohromady a pošlu Vám to na e-mail.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 20. 6. 2006 22:38

Nové letadlo na obzoru ;-)?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Slavek69 21. 6. 2006 02:01

S letadlem to nemá nic společného, ani s MLM. Ačkoliv proti kvalitnímu a stabilnímu MLM nic nemám, přesto ho nepoužívám. Umím pracovat s lidmi i jinak, než řízením týmů ve strukturách MLM. A pracují jen s těmi nejlepšími z nejlepších, protože potrebuji nejvyšší kvalitu a za tu tito mí lidé mají nadprůměrné příjmy. Vůbec nemusí klienty hledat, ale klienti na ně doslova čekají. Máme jich díky našemu projektu tolik, že to už sami nezvládáme.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2006 10:32

Tak mi došlo to porovnání hypoték tak vám ho sem předkládám:
Slavek69 píše:Dobrý večer,

toto je porovnání klienta a jeho manželky ve věku: 30 let, 1 riziková skupina, průměrný čistý měs. příjem on 24.000,- Kč, ona 12.000,- Kč. Hypotéka
2.000.000,- Kč na 30 let.
V podstatě jde o ideální variantu.
V případě, že je klient starší 45 let, tak je pro něj hypotéka s odložkou sice výhodná, ale drahá, protože má drahou kapitálovou životní pojistku a kratší dobu splatnosti hyp. Po 48 roku věku klienta musí být dostatečně bonitní, aby si hyp. s odložkou mohl dovolit.
Nejdůležitější je klienta zajistit pro některé případy, kdy není schopen hypotéku splácet. Nemůžu dovolit, aby se klientovi něco stalo a stal se invalidním nebo zahynul a jeho rodina zůstala na dlažbě. Pojistit pouze riziko smrti je nezodpovědné. Musí se pojistit i invalidita, zproštění od placení pojistného a popř. denní odškodné, tak aby se klientovi srovnaly příjmy v pracovní neschopnosti. Jít do dlouhodobé hypotéky bez dostatečného zajištění je absolutně nezodpovědné.
No a já to musím nastavit podle finanční analýzy tak, aby byl pro banku bonitní, aby ho splatky nezatěžovaly tak, že nebude mít na ostatní životní potřeby a že nepřijde o byt. Tím to ovšem nekončí, protože ho musím servisovat stále a pomáhat mu řešit jakýkoliv problém. Když má klient příjem pouze na hypotéku s anuitní splátkou bez zajištění a i přes mé upozornění, co vše se může přihodit a jaké to pro něj a jeho rodinu může mít následky, na hypotéce trvá, vyřídím mu ji taky a vnutím mu aspoň rizikovou pojistku na smrt a pak mužů spát s čistým svědomím, že jsem pro něj udělat maximum, co jsem mohl.

Chci jen upozornit na to, že to porovnání je pouze informativní. Při výpočtu záleží na mnoha aspektech. Na pojistných produktech, kterými to osadíte, na věku klientů, rizikové skupině, na příjmech, délce a výšce hypotéky, na úrocích a poplatcích, kapitálové hodnotě z KŽP atd. Rozhodně to není směrodatné vzhledem k variabilním úrokům a dalším aspektům. Pro přesnější výpočty slouží elektronické finanční analýzy, ale to je na tři A4.
Dobrou noc.
Slavek69
z/quote]

A k tomu přiložený soubor: http://mobilforum.mobilmania.cz/moderat ... poteky.xls
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod psla 24. 6. 2006 08:47

Prosím, co je to hypotéka s odložkou? Že půjčku zaplatíte bance zpět ve formě pojistky?

Mimochodem, úrok 4,5% je celkem dost... Rozhodně mi při dnešních přijde výhodnější roční fixace, kde můžu dostat i úrok 3%...

A při klasické hypotéce a sazbě 4,5% při při dvoumilionovém úvěru na 30 let vychází splátka 10133,71 Kč a ne 13056,- jak je uvedeno v přiloženém excelu.

Celkově na mě působí ten rozpis jako tahání peněz z lidí i když vím, že ty pojistky jsou při hypotéce důležité. Možná by pomohlo změnit slovník z "já vím" na "vy potřebujete" ;)
psla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 25. 6. 2006 09:23

Ano v podstatě je to tak, že při odložené splátce jistiny jde o to, že bance platíte pouze úrok z úvěru a k tomu si platíte kapitálové životní pojištění, popř. investiční životní pojištění (což ovšem moc nedoporučuji). Má to několik výhod. Tou první je, že nemusíte bance platit jistinu a platíte ji do pojišťovny, čímž si neumrtvujete peníze, protože na KŽP se vám zhodnocují min. 2,4 % ročně. Např. u UNIQA to je za loňský rok 4,2 %.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 25. 6. 2006 17:38

Jojo, pujcit si penize treba za 4% a vlozit je nekam kde mi delaji 3% se vyplati. Ale bance (a financnimu "poradci").
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod lemming 25. 6. 2006 18:03

Tedy - abych to upresnil - je to o riziku. V lonskem roce, kdy byly penize levne a kapitalove trhy rostly se to vyplatilo. Ale nikdo vam nezaruci, ze se to vyplati i letos.

Jit do takovehle odlozene splatky je loterie. Nejlepe je to videt na nabizenych urokovych mirach, kde na jeden rok se nabizi 3% a na 5 let 4.5%, t.j. o polovinu vice!

Letos jsou na tom kapitalove trhy dost spatne (ceske akcie -13%, americke +2%). Navic je na obzoru zvysovani mezibankovni sazby (Amerika je aktualne na 5%, do konce cervna to bude 5.25% nebo mozna dokonce 5.5%, evropa taky zvysuje, u nas tomu zatim brani rostouci ceska mena). Toto zvyseni samozrejme zapricini zvyseni sazeb pro hypoteky.
lemming
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka