Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
Slavek69 píše:Já bych to řekl jinak. Pokud klientovi nastavím bonitu, pokud není bezdomovec nebo není nezaměstnaný a budu za něho v bance jednat b]jáKdyž nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Slavek69 píše:Dobrý večer,
toto je porovnání klienta a jeho manželky ve věku: 30 let, 1 riziková skupina, průměrný čistý měs. příjem on 24.000,- Kč, ona 12.000,- Kč. Hypotéka
2.000.000,- Kč na 30 let.
V podstatě jde o ideální variantu.
V případě, že je klient starší 45 let, tak je pro něj hypotéka s odložkou sice výhodná, ale drahá, protože má drahou kapitálovou životní pojistku a kratší dobu splatnosti hyp. Po 48 roku věku klienta musí být dostatečně bonitní, aby si hyp. s odložkou mohl dovolit.
Nejdůležitější je klienta zajistit pro některé případy, kdy není schopen hypotéku splácet. Nemůžu dovolit, aby se klientovi něco stalo a stal se invalidním nebo zahynul a jeho rodina zůstala na dlažbě. Pojistit pouze riziko smrti je nezodpovědné. Musí se pojistit i invalidita, zproštění od placení pojistného a popř. denní odškodné, tak aby se klientovi srovnaly příjmy v pracovní neschopnosti. Jít do dlouhodobé hypotéky bez dostatečného zajištění je absolutně nezodpovědné.
No a já to musím nastavit podle finanční analýzy tak, aby byl pro banku bonitní, aby ho splatky nezatěžovaly tak, že nebude mít na ostatní životní potřeby a že nepřijde o byt. Tím to ovšem nekončí, protože ho musím servisovat stále a pomáhat mu řešit jakýkoliv problém. Když má klient příjem pouze na hypotéku s anuitní splátkou bez zajištění a i přes mé upozornění, co vše se může přihodit a jaké to pro něj a jeho rodinu může mít následky, na hypotéce trvá, vyřídím mu ji taky a vnutím mu aspoň rizikovou pojistku na smrt a pak mužů spát s čistým svědomím, že jsem pro něj udělat maximum, co jsem mohl.
Chci jen upozornit na to, že to porovnání je pouze informativní. Při výpočtu záleží na mnoha aspektech. Na pojistných produktech, kterými to osadíte, na věku klientů, rizikové skupině, na příjmech, délce a výšce hypotéky, na úrocích a poplatcích, kapitálové hodnotě z KŽP atd. Rozhodně to není směrodatné vzhledem k variabilním úrokům a dalším aspektům. Pro přesnější výpočty slouží elektronické finanční analýzy, ale to je na tři A4.
Dobrou noc.
Slavek69
z/quote]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků