Stavební spoření - ukončit/pokračovat?

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod KamilK 7. 3. 2006 19:09

Dobrý den,
letos mi bude končit stavební spoření u Modré Pyramidy.
Spoření bylo založeno 16.11. 2001
Už nyní mě "obtěžuje" zástupce spořitelny, s tím, že se blížím k cílové částce a co chci dělat dál.
Když jsem řekl, že pokračovat, tak mě zavalil čísly, procenty atd. a moc moudrý z toho nejsem.

Peníze ze spoření v dohledné době potřebovat nebudu.
Jak tedy pokračovat? Stará smlouva (jak konkrétně), nebo nová smlouva?

Předem děkuji za radu.
KamilK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WonDrak 7. 3. 2006 19:44

Mám stejný problém (dilema) u "Lišky".
WonDrak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 7. 3. 2006 19:58

Doporučoval bych podívat se do Všeobecných podmínek, které se vážou k Vaší smlouvě. Podmínky Modré pyramidy neznám, ale Liška měla již ve starých podmínkách ustanovení, že přespoření cílové částky je nepřípustné a cílovou částku lze zvýšit dohodou.

Tu dohodu však bude podmiňovat přistoupením na nové VOP, což znamená změnu úročení, a POZOR, zpětně!!! Tj. jestliže jste měl úročení 3% a přistoupíte na nové podmínky, spořitelna Vám ukradne 1/3 již připsaných úroků... V případě nečerpání úvěru pak samozřejmě ztrácíte nárok na 50% úrokové zvýhodnění.
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod KamilK 7. 3. 2006 20:31

Hmm, tak to je přesně ten problém, který mi byl nastíněn, takže asi půjdu do nové.
KamilK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WonDrak 7. 3. 2006 21:13

a nebo můžeš se pokusit přejít do kvadrantu M nebo I, jesli v nich už nejsi a jí finanční sbovobě vstříc, já se teď pilně vzdělávám a pak taky vyrazím :wink:
WonDrak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 7. 3. 2006 23:56

Tak tenhle problem nastesti vyresil za me mej bezny ucet na ktery pomalu zacina klepat pan kontokorent ... a muj polorozpadlý notebook který potřebuje rekonstrukci jako sůl
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 8. 3. 2006 01:12

Patrně jste zhýčkaný moderní technikou ;-). Na nejmenovaném ministerstvu používají dosud superstroje z r. 1995 s 16 MB RAM a 1 GB HDD i ředitelé odborů... Šokiální demokradi holt přejí výpočetní technice...
Naposledy upravil Tomáš Marný dne 8. 3. 2006 20:36, celkově upraveno 1
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 8. 3. 2006 10:50

No jo .... jenomže když se mi u noutase ulomí display tak jsem víc v pr... než ti soudruzi na ministerstvu :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod WonDrak 8. 3. 2006 16:55

Rop píše:No jo .... jenomže když se mi u noutase ulomí display tak jsem víc v pr... než ti soudruzi na ministerstvu :lol::/quote]

to zamrzí :wink:

ale je taky pravda, že si člověk tak čas od času má potěšit srdce nějakou to věcí :P
WonDrak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 4. 2006 06:12

KamilK píše:Dobrý den,
letos mi bude končit stavební spoření u Modré Pyramidy.
Spoření bylo založeno 16.11. 2001
Už nyní mě "obtěžuje" zástupce spořitelny, s tím, že se blížím k cílové částce a co chci dělat dál.
Když jsem řekl, že pokračovat, tak mě zavalil čísly, procenty atd. a moc moudrý z toho nejsem.

Peníze ze spoření v dohledné době potřebovat nebudu.
Jak tedy pokračovat? Stará smlouva (jak konkrétně), nebo nová smlouva?

Předem děkuji za radu.)/quote]

Zakon zakazuje presporit cilovou castku, jsou za to tvrde postihy. Musite bud navysit - coz znamena prejit na nove podminky a ztratu casti uroku, ale take snizeni vynosu, protoze statni prispevek dostanete jen na nove ulozky, stare se zhodnocuji pouze 2%. Stejneho nebo vyssiho vynosu lze dosahnouti jinde, takze je skoda nechat lezet penize na stavebku, kde na ne take hure dosahnu v pripade potreby (nizka likvidita). Jednoznacne doporucuji penize vybrat a investovat a zalozit si nove sporeni.

BTW jestli neplanujete vzit uver, nezakladejte sporeni na vyssi castku nez na cilovou castku 160 tisic pri ulozce 1670 Kc mesicne nebo 20 isic rocne. Je skoda platit vyssi poplatek za smlouvu, kdyz stejne nasporite jen neco pres 140 tisic (je dobre nechat rezervu, abyste nepretekli pres CC). Vyssi castku nesporte, negeneruje statni prispevek, sporte ji jinym, vynosnejsim zpusobem.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slavek69 16. 5. 2006 23:55

Vždy je lepší starou smlouvu nechat v klidu doběhnout a poté se nechat vyplatit a peníze přesunout na lepší investici. Následně uzavřít novou smlouvu a postupně rok od roku na ni přesouvat peníze z ukončeného SS. Stavební spoření se vyplatí max. na 7 let. Poté jeho výnosnost rapidně klesá. Spolupracuji se třemi SS a všude je to více méně stejné. Buřinka má např. do konce června pro klienty akci, kdy vrací polovinu poplatku za uzavření smlouvy zpět klientovi. A tak bych mohl pokračovat. Úplně nejlepší varianta je mít takzv. souběžné smlouvy stav. spoření, ale to vám musí ošetřit někdo, kdo ví přesně proč a jak na to. Nejlepší je tuto souběžnou smlouvu uzavřít ve třetím roce trvání prvotní smlouvy Pak jedna smlouva platí prakticky tu druhou.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 17. 5. 2006 00:53

Premysl Tiser píše:Zakon zakazuje presporit cilovou castku, jsou za to tvrde postihy. Musite bud navysit - coz znamena prejit na nove podminky a ztratu casti uroku, ale take snizeni vynosu, protoze statni prispevek dostanete jen na nove ulozky, stare se zhodnocuji pouze 2%. Stejneho nebo vyssiho vynosu lze dosahnouti jinde, takze je skoda nechat lezet penize na stavebku, kde na ne take hure dosahnu v pripade potreby (nizka likvidita). Jednoznacne doporucuji penize vybrat a investovat a zalozit si nove sporeni.

No, tak od Vás si možná nechám poradit, až budu chtít odejít ze života... Který zákon zakazuje přespořit cílovou částku a jaké tvrdé postihy za to jsou? Patrně račte být agent některé stavební spořitelny, který podobnými idiotskými tvrzeními přinutil spoustu lidí, aby si zvýšili cílovou částku a přišli zpětně o nemalé úroky, že?
Tak doufám, že dostanete do palice tvrdou násadou od krumpáče...
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Slavek69 17. 5. 2006 01:08

Premysl Tiser, má pravdu a každá SS řeší přespoření cílové částky jinak. Rozhodně to pro klienta vždy znamená určitou ztrátu. Dokonce jsou i tací, kteří to penalizují a pokutují. Tomáši Marnému doporučuji, aby si důkladně pročetl smluvní podmínky jednotlivých stav. spořitelen a snad změní názor. Pokud klient přespoří, nemá v žádném případě nárok na státní podporu z přespořené částky. Podotýkám, že se do tohoto započítává i státní podpora. Toto je součástí zákona a ne že ne.
Slavek69
Mírně pokročilý