KamilK píše:Dobrý den,
letos mi bude končit stavební spoření u Modré Pyramidy.
Spoření bylo založeno 16.11. 2001
Už nyní mě "obtěžuje" zástupce spořitelny, s tím, že se blížím k cílové částce a co chci dělat dál.
Když jsem řekl, že pokračovat, tak mě zavalil čísly, procenty atd. a moc moudrý z toho nejsem.
Peníze ze spoření v dohledné době potřebovat nebudu.
Jak tedy pokračovat? Stará smlouva (jak konkrétně), nebo nová smlouva?
Předem děkuji za radu.)/quote]
Zakon zakazuje presporit cilovou castku, jsou za to tvrde postihy. Musite bud navysit - coz znamena prejit na nove podminky a ztratu casti uroku, ale take snizeni vynosu, protoze statni prispevek dostanete jen na nove ulozky, stare se zhodnocuji pouze 2%. Stejneho nebo vyssiho vynosu lze dosahnouti jinde, takze je skoda nechat lezet penize na stavebku, kde na ne take hure dosahnu v pripade potreby (nizka likvidita). Jednoznacne doporucuji penize vybrat a investovat a zalozit si nove sporeni.
BTW jestli neplanujete vzit uver, nezakladejte sporeni na vyssi castku nez na cilovou castku 160 tisic pri ulozce 1670 Kc mesicne nebo 20 isic rocne. Je skoda platit vyssi poplatek za smlouvu, kdyz stejne nasporite jen neco pres 140 tisic (je dobre nechat rezervu, abyste nepretekli pres CC). Vyssi castku nesporte, negeneruje statni prispevek, sporte ji jinym, vynosnejsim zpusobem.