Půjčka na bydlení - 1 300 000 Kč

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod radimxxxx 21. 3. 2006 15:52

Zdravím,

uvažuji o pořízení bydlení v hodnotě 1 300 000 Kč, z čehož 500 000 Kč mám naspořeno.

Ve financích se nijak zvlášť nevyznám. Poradí mi někdo, jak mám postupovat? Na stránkách fin. poradců většinou pro tyto případy doporučují jejich služby. Myslíte, že stačí vycházet jen z kalkulátorů jednotlivých bank? Anebo se opravdu vyplatí nechat to na odborníkovi?

Vyplatí se fixní sazba úroku na 1 rok anebo raději na 5 let? Anebo je to vcelku jedno?

Snad jen ještě, že v horizontu několika let zvažuji pořídit něco lepšího - zda-li toto má hrát nějakou roli při mé volbě?

Za každou zodpovězenou otázku, předem díky.
radimxxxx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jarmila 21. 3. 2006 20:49

A nechcete to "neco lepšího rovnou"? Když už budete vyřizovat úvěr na bydlení, tak ať to máte z jedné vody načisto. Ušetříte na daních (daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu, pokud nedodržíte časový test). Taky byste mohl ten první pronajímat a nájem by Vám zaplatil část úvěru na druhý, lepší.
Co se týká fixace, 1-letá je pro silnější nervy, ale ti, co ji mají, tvrdí, že není špatná, kdyby šlo do tuhého a banka jim přitvrdila, mohou odejít k jiné a přeúvěrovat. Dá se říci, že při prodloužení fixace získávají lepší podmínky než při delší fixaci. Chce to ale každý rok "drzé čelo, co je lepší než poplužní dvůr" a ptát se i u konkurence.
Kalkulátor je pro Vaši orientaci, můžou se změnit poplatky. Takže ke kalkulaci přidejte tak 2-3 stovky a víte, v jakých mantinelech se pohybujete.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jiří Fait 29. 3. 2006 20:00

to radimxxxx:

Vzhledem k situaci, kterou zde popisujete, je mnohem vhodnější řešení, zamyslet se, zda hypotéka je ten správný produkt k řešení této situace. Samozřejmě, že pro správné naplánování řešení jsou ještě důležité další aspekty. Např. zda v současné době máte stavební spoření, u jaké spořitelny, jak dlouho atd. Doporučuji si projit http://finzone.cz , zejmena clanek Vrchol stavebního spoření.

Pokud budete mít zájem, rádi Vám s výběrem správného řešení bezplatně poradíme.

Jiří Fait
Jiří Fait
Kolemjdoucí