Prosím o "nestranou" radu....

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dkena 27. 4. 2006 23:30

Dobrý den,potřebuji poradit.Rád bych pořídil byt v hodnotě 550-650000Kč.Vlastním na 2 stavebních spořeních cca.250000Kč(stavebka již skončily,dále však ukládám měsíčně na každé 1500Kč - cílové částky daleko:-)
Jaký finanční produkt na zbývají obnos na koupi bytu použít?Měsíční čistý příjem mám cca.19000Kč.
Děkuji za případnou odpověd.
Naposledy upravil dkena dne 28. 4. 2006 10:18, celkově upraveno 1
dkena
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 4. 2006 06:39

Vždycky je nejlepší hypotéka. A kde? Kdekoliv kde ti jí dají - při "spoluúčasti" jenom 25000 Kč a lehce nadprůměrném platu si stejně nemůžeš moc vybírat. Takže oběhnout banky, jiná rada není.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jarmila 28. 4. 2006 07:58

Mně vychází, že máte cca 250.000,- Kč, jejich vázací doba skončila, takže je můžete nít relativně brzo k dispozici. Měsíčně ukládáte 3.000,- Kč. Byt by stál asi 650.000,- Kč, takže potřebujete asi 400.000,- Kč. Myslím, že hypotéka je pro Vás nevýhodná. Potřebovala bych od Vás ještě další údaje, pokud se mi ozvete na jmh.tabor@seznam.cz, vypočítala bych Vám to přesněji. Já bych na Vašem místě nešla do hypotéky, ale do stavebního spoření s nulovou akontací. Splatnost cca 20 let jako hypotéka, ale nižší poplatky, můžete splatit kdykoliv. V první fázi (cca 7 let) platby ve výši cca 3.500,- Kč, pak jsou nižší. Za zbylé ušetřené peníze máte na vybavení bytu nebo na auto. Pro přesnější výpočet bych ale potřebovala další údaje.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jarmila 28. 4. 2006 08:01

Jarmila píše:Mně vychází, že máte cca 250.000,- Kč, jejich vázací doba skončila...
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 4. 2006 09:36

Jarmila píše:
Jarmila píše:Mně vychází, že máte cca 250.000,- Kč, jejich vázací doba skončila...
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dkena 28. 4. 2006 10:27

Dobrý den,moc se omlouvám ,ale opravil jsem chybu-na 2 staveb.smlouvách mám již naspořeno cca.280000Kč.Takže postrádám částku kolem 380000Kč na realizaci koupi bytu.Měsíční plat čistý kolem 19000Kč.Rád bych částku splatil do 10 let (více né).Zatím pokračuji v ukládání 1500Kč měsíčně na obě smlouvy.(První smlouva má cílovou částku 250000Kč a mám naspořeno asi 150000Kč ,druhá má cíl.částku 160000Kč a mám na ní 130000Kč).Na obouch smlouvách již vypršel 5 letý čekací limit.Jsem svobodný ,bezdětný.
Prosím o přehodnocení situace.
Moc děkuji za rady.Pěkný den.
dkena
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 4. 2006 11:27

To už je něco jiného.
Tady bych si vzal úvěr 100.000 Kč z toho prvního a pokud to bude administrativně schůdné, tak i 30.000 Kč z toho druhého.
To máme: 250 000 + 130 000 = 380 000 Kč
Zbývá hypotéka na 170 nebo 270 tisíc a to by neměl být problém získat.
Začal bych u banky, kde máš vedený účet (nejvyšší šance).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jarmila 28. 4. 2006 12:34

Zkusila jsem to zadat orientačně do výpočtového modulu.
Pro úvěr ve výši 400.000,- Kš ze SS s nulovou akontací mi vychází:
platba cca 4.150,- Kč měsíčně. Při této výši splátek byste měl úvěr plně splacený cca v 05/2018, tedy po 12 letech. Myslím, že Vaše měsíční zatížení bylo přiměřené.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 28. 4. 2006 16:10

Máte na to již dost,zbytek hypotéka.
Pavel Mareš
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal P 3. 5. 2006 12:54

Když jsem na hypotéku kupoval byt za 760 000 měl jsem 200 000 a 560 000 byla hypotéka. V té době jsem s manželkou a jedním dítětem měli celkový příjem 22 000 měsíčně a šlo to.
...
Michal P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jarmila 4. 5. 2006 07:37

Já si nemůžu pomoct, ale já osobně pro částky do 1 mil. Kč preferuju stavební spoření s nulovou akontací:
- úrok kolem 4,5 % p.a. i pro překlenovací úvěr (pokud se ručí nemovitostí)
- velmi nízké poplatky za vedení účtu (až 10x oproti hypotéce)
- můžu zaplatit kdy chci bez ohledu na nějakou fixaci
- doklady a papírování stejné jako pro hypotéku
- pro stavební spořitelnu jsem PAN klient, pro hypoteční banku jeden z mnoha
Úvěr na 480.000,- Kč mi u klienta vyšel na 3.700,- měsíčně a dostal ho při platu 11.500,- Kč.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dkena 9. 5. 2006 18:58

Dobrý den,děkuji za názorné odpovědi.Navštívil mě agent "Lišky" a navrhl k mím 2 spořením založit ještě jedno,na to potom převést částky z obou spoření a při dosažení 40% z cílové částky (cca 600000Kč)zažádat o uvěr TOPKREDIT s 3,9% uročením . Co Vy na to ?
Děkuji za případnou odpověd.
dkena
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 16. 5. 2006 20:28

Asi takto, pro mladého člověka se jednoznačně vyplatí si vzít úvěr ze SS. Za prvé proto, že úvěr můžete čerpet až na dobu 25 let. Za druhé, máte konstantní úrokovou sazbu po celou dobu splácení, to znamená že se za celou dobu úrok nezmění a bude na konci stejně vysoký, jako na začátku ůvěru. To co Vám nabídl agent "Lišky" se mi moc nezdá, protože nechápu, proč by jste měl převést částky z těch dvou SS na jedno nové. Úvěr ze SS se totiž neposuzuje jen dle naspořené částky, ale také dle tzv. hodnoticího čísla, které vychází z toho, jak dlouho má klient smlouvu, jestli platil pravidelně měsíčně nebo jednou ročně atd. Čím vyšší hodnotící číslo je, tím pro klienta lépe. Navíc smlouvy se dají převádět na další osoby a slučovat atd., proto postrádám smysl toho, co vám nabízí agent "Lišky". Možná je to proto, že za uzavření nové smlouvy dostane provizi a takto nedostane za vyřízení úvěru ze stávajících smluv téměř nic nebo taky vůbec nic. Vás to, ale bude stát 6.000,- Kč, jako poplatek za uzavření smlouvy, který činí 1% z cílové částky. Přitom dle mne je nejjednodušší vzít si úvěr ze stávajících smluv, jelikož jejich sloučením docílíte toho, co chcete. Jestli máte na smlouvách cílovou částku 40% na 60%, pak to máte v hrsti a jestli máte 50% na 50%, tak to překlenete meziůvěrem a máte to v hrsti taky. Dobře si rozmyslete, než ybytečně vytáhnete peníze z kapsy. A mimochodem, vaše bonita vzhledem k příjmu a věku je skvělá. Pokud mi tady zanecháte e-mail, zašlu vám na něj přesný propočet úvěru, včetně tabulky, jaký příjem potřebjete prokázat.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dkena 16. 5. 2006 21:34

Děkuji za odpověd,nabídku pomoci moje e-adresa je dkena@seznam.cz
Přeji pěkný den.
dkena
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 16. 5. 2006 21:48

Jarmila píše:- pro stavební spořitelnu jsem PAN klient, pro hypoteční banku jeden z mnohan/quote]

No, dvakrat jsem uvazoval o uveru ze stavebka a rozhodne jsem si ve stavebni sporitelne nepripadal jako PAN klient...
lemming
Diskutér

Další stránka