od muf2muf 24. 8. 2021 14:35
Přátelé, dovolím si oprášit toto téma.
Stojím před problémem, jak zafinancovat koupi domu. Dům se bude dražit v exekučním řízení cca za měsíc. Bohužel v dražební vyhlášce se píše, že je nepřípustné financování hypotékou, která by byla ručená právě draženou nemovitostí (kvůli jistotě a rychlosti úhrady). Vydraženou nemovitost je zapotřebí plně zaplatit do pěti dnů od skončení dražby, čili stojím před otázkou, kde rychle sehnat cca 7mio (tuto sumu jsem si stanovil jako strop, přes který nejdu).
Moje situace je taková, že mám pravidelný doložitelný příjem z klasického pracovního poměru, který mi umožní platit splátku řekněme 25tis/m. Dále mám ve vlastnictví byt, který chci po koupi domu prodat a výtěžek využít ke splacení části dluhu. Pro banku jsem ale nevhodný klient, protože nemám čím ručit; bytem ručit nechci, protože ho pak chci hned prodat a hlavně nemá tak vysokou hodnotu. Spoluručitelství se chci raději vyhnout, nerad do svých záležitostí interesuju rodinu nebo známé (stát se může ledacos).
V ideálním světě bych si to představoval tak, že si půjčím 7mio, dům vydražím třeba za 6 nebo těch 7mio, přestěhuju se, obratem prodám byt řekněme za 4mio, prodám další drobné nemotosti typu garáž a pod., výnosem z prodejů umřit zásadní část dluhu a zbyde mi dluh cca 2mio., se kterým se už dá žít.
Pomiňme prosím naivitu snu v předchozím odstavci. Rád bych vás požádal o názor, jak tuto situaci řešit. Budu rád i za kritiku mého smýšlení, jsem v počátku celého procesu. Navíc mě tlačí čas, protože jak už jsem psal výše, dražba bude cca za měsíc a zrovna o tento dům dost stojím. Děkuju.