Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wit.cz 3. 9. 2024 08:54

Můžeš zkusit začít na portu a pak klidně totéž kopírovat sám u jiného brokera. Na portu to nechat alespoň pro časový test nebo využít DIP.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 12. 9. 2024 22:13

Na stránkách Portu k daním mne zaujala věta: "Časový a hodnotový test platí také pro frakční podíly cenných papírů držených u Portu." To by mne zajímalo, jak na to v Portu přišli.

Nevíte, zda alespoň při naplnění celého kusu se frakce změní na akcii?
intfo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vojta80 12. 9. 2024 23:20

Pokud píší, že se na jejich frakční části vztahuje časový a hodnotový test, tak se mi nezdá příliš pravděpodobné, že by akcie spojovali.

Pokud by ke spojení do (nové) akcie došlo, muselo by to přece znamenat prodej starých frakcí (typicky s daňovou povinností kvůli platnosti časového a hodnotového testu). Naopak pro nově získanou akcii by se znovu nastartoval časový test, což je (kromě té úplně posledního frakce) také nevýhodné, ne?
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 12. 9. 2024 23:42

Pokud píší, že se na jejich frakční části vztahuje časový a hodnotový test, tak to hlavně není pravda. viewtopic.php?f=312&t=1324777
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vojta80 13. 9. 2024 00:00

Je mnoho způsobů, jak může broker realizovat frakční akcie a odkázaný dokument popisuje jen jeden z nich.

Pokud broker explicitně uvádí, že jsem skutečným majitelem podílu na cenném papíru a frakce tedy podléhá časovému I hodnotovemu testu, nemám důvod mu nevěřit.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 9. 2024 00:36

Ano, Portu na to má právní analýzu, že jejich způsob realizace frakcí je jiný než třeba u XTB (kde jde o finanční derivát - pohledávku za brokerem). U Portu je dle jejich právní analýzy vlastníkem i frakčních částí (z hlediska evidence atd.) přímo cílový investor, nejde tedy o deriváty (pohledávky), ale o cenné papíry (akcie/ETF). Takže v tomto je Portu lepší než mnohá brokerská konkurence, kde mnohdy vznikají jen pohledávky klientů za brokerem formou derivátů.
Diskutovali to i s Finanční správou a ta jim to také nerozporovala (jak to vykazují a klientům uvádějí v ročním daňovém reportu s možností uplatnění časového testu), jak vím z jejich videí.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 13. 9. 2024 06:59

Domnívám se, že stejný přístup pro frakční akcie používá i IBKR. Jejich dokumetace klade důraz na označení uživatele jako skutečného vlastníka (https://gdcdyn.interactivebrokers.com/U ... ormdb=4289).

Jediná nevýhoda tohoto přístupu se mi zdá skutečnost, že nelze (alespoň aktuálně) frakční části převést do jiného brokera. Pokud akcie posledním nákupem zaokrouhlím na celé kusy, interně to pořád bude obsahovat nepřevoditelné frakční části. Domnívám se, že při převodu broker všechny tyto frakční části prodá (díky zaokrouhlení jedním regulérním pokynem) a převede jen původní whole-share části. IBKR dokumentace je v tomto ale nejednoznačná. Mluví se tam o "any holdings of less than one Share" a není zřejmé zda "holding" označuje celou pozici nebo jednotlivé "tax lots". Domnívám se, že to druhé.

Nevím ale, zdá to je relevantní i pro Portu, které není klasický broker a převod pozic možná není podporován vůbec.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 9. 2024 07:28

A drží se u Portu opravdu akcie, nebo jen nějaké podílové listy vydané pro tu vaši danou strategii, kde ty akcie jakoby máte?
Protože u podílových fondů je zcela normální, že člověk nakupuje frakci, jinak to ani nejde. Na kolik desetinných míst ty "frakce" existují se přímo uvádí ve statutu fondu.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 9. 2024 11:18

Portu není ani náhodou investiční společnost zakládající podílový fond, tam držíš přímo ETF+akcie, které si tam buď ty sám naskládáš (u vlastních Strategií), nebo kde složení je už dávno jimi (Portfolio 1-10) a přesně vidíš, kolik kusů čeho z burzy držíš (ne jako u podílových fondů, kde toto nevíš, znáš jen počet podílů fondu, který kupuješ). Portu je robo-advisory platforma, tedy obdoba brokera s tím, že příkazy na burzu jdou automaticky dle tvých vkladů/výběrů/změn strategií/rebalancování. Kdepak že by zakládali podílový fond, kde to nemáš pod kontrolou, to ani náhodou.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 13. 9. 2024 15:39

Jen pro úplnost dodávám, že na support IBKR mi odpověděli, že pokud ručně zarovnám pozici na celé číslo, tak je následně možné celou tuto pozici převést do jiného brokera. Nejsem to ale schopen rozumně ověřit.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 13. 9. 2024 18:56

Pokud jsem opravdu vlastníkem akcie i v případě necelého kusu, a ne pohledávky za brokerem, tak by dávalo smysl, že když držím 10x0,1, tak mám celou akcii. A po složení celého kusu bych měl být schopen tak s ním i nakládat. Teoreticky není důvod proč bych nemohl vlastnit desetinu něčeho. Jiná věc je jak se s tím vypořádá zákon a smlouva. Tak snad to tak opravdu u Portu i IBKR je.
intfo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod libol 14. 9. 2024 06:57

No já myslím, že ano - jinak by v tom byl nebetyčný zmatek a žádná jistota.
Pokud zadám nákup na jednu akcii XYZ tak broker to “klidně vyřídí” jako nákup 0,732 a nákup 0,268 frakcí XYZ - ok při nákupu to následně mohu zjistit (a počítat s tím), ale jdyž to udělá při prodeji , tak mám smůlu totálně.
libol
Diskutér

Předchozí stránka