DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 18. 10. 2024 10:26

Uvidíme, jak to ve skutečnosti bude. Myslel jsem, že u Fio mám základní, DIP a maržový obchodní účet. Že by se z DIPu stal pak druhý základní?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 10. 2024 11:08

10+ let je dlouhá doba :), ale ano DIP je vlastně základní účet+daňová DIP obálka. Když obálka bude ukončena, čekám, že z něj bude běžný základní bez nutnosti nějakých přesunů (tedy Master, evidence obchodníka v CDCP). Ostatně obchodních účtů (=portfolií) si můžeš u Fio už dnes založit kolik chceš, v menu Smlouvy a služby, na to nemá DIP vliv, to šlo i dřív (jde to tedy online jen s novějším typem smlouvy eBrokera, který to umí, aktualizace smlouvy lze udělat i přes IB - ale kdo má DIP, tak už aktuální smlouvu, která existuje minimálně rok, stejně už má).
Naposledy upravil minarjo dne 18. 10. 2024 11:11, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 18. 10. 2024 11:10

Ten stávající OÚ není master, takže by se lišil.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 10. 2024 11:14

Myslím, že řešíme něco, v čem ještě ani Fio nemá jasno. Stejně jako další obchodníci nabízející DIP, když to poprvé regulérním ukončením režimu DIP nastane až za 10 let :) (ti co ukončí předčasně na tom mohou být hůř, tam bude skutečně přesun/výběr možná třeba). Ale jiné číslo OÚ nemusí být ve Fio důvod to úplatně pak přesouvat, ale toto fakt uvidíme až v roce 2034 :). Jistě nejen Fio nečeká, že každý v roce svých 60. narozenin (či 10 let od uzavření DIP smlouvy) hned vše naráz půjde vybírat - toto oni vyřeší, nebál bych se.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 10. 2024 14:55

Teď jsem ještě koukal do Globálního nastavení eBrokera a nevím tedy jak u tebe, ale u mě má jak DIP, tak Základní účet, jak shodný typ (Zákaznický účet obchodníka), tak rovněž stejné číslo účtu v CDCP (808000733366, což je číslo toho hromadného Fio Master CDCP účtu). Takže jak jsi přišel na to, že DIP je jiný, pod jiným Fio účtem obchodníka než 808000733366 (Fio Master)? U mě tedy rozhodně ne. Nikdy jsem nicméně neměl ten Standardní účet (tedy vlastní v CDCP), jen tyto dva, tak nevím zda to má vliv. Spíše ale ne, protože Fio DIP musí být typu Zákaznický účet obchodníka, jiný při založení Fio DIPu ani nešel vybrat - a je to logické, kvůli daňové legislativě to musí mít obchodník pod kontrolou a evidencí, co tam investor s těmi nástroji dělá.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 18. 10. 2024 15:04

Ano, pro cenné papíry u DIPu a margin účtu to mám stejně (Master účet), u základního OÚ mám jiné údaje (tam to mám v CDCP přímo na sebe). Ten DIP je prostě spíš od administrativním oddělení z daňových důvodů.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 18. 10. 2024 16:29

DIP účet je (u Fia) vždy master, nelze to mít jinak.
Nikdo neví jak bude vypadat zákon za 10 let. Ale obecně minimálně obchodníci s průběžnými poplatky budou mít zájem si klienta udržet, takže bych očekával, že nabídnou přechod portfolia do normálního (neDIP). No a obchodníci bez průběžných poplatků to nakonec udělají také. Jedině legislativa by do toho nějak mohla hodit vidle.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin Olima 28. 10. 2024 12:40

Předně děkuji za všechny informace které tu jsou a pokud jsem minul odpovědi na mé otázky, tak se omlouvám. Zájímalo by mne:

1. Lze u FIO automatizovat nákup do DIP? (posílát trvalý příkaz a ve FIO nastavit ke dni XX nakup YY?

2. Lze u Raifaisenbank automatizovat nákup do DIP? (posílát trvalý příkaz a ve FIO nastavit ke dni XX nakup YY?

3. Rozumím tomu dobře, že u FIO a Raifaisenbank nelze nakupovat frakce?

4. U Patria, jak přesně fungují pravidelné investice? Respektive investival bych pravidelně ale občas dělal jednorázový vklad (na konci roku), lze to? Za jaký poplatek by byl ten jednorázový vklad?

Rozmýšlím nabídky i z pohledu automatizace, nechci na to myslet, více mne vyhovuje automatický nákup. Pochopil jsem, že u Portu a Patria to lze automatizovat.
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 10. 2024 17:58

1.+2. Pokud vím tak u akcií a ETF to nejde (hlavně z důvodu viz bod 3). U Fio lze automatizovat jen u jejich podílových fondů (z těch akciových mají globální akciový, nebo akciový do českých firem) - tam lze v eBrokeru zadat pravidelný pokyn k nákupu fondu ze zůstatku v hotovosti dip portfolia (do ní lze zasílat trvalým příkazem), a to už od 500 Kč měsíčně. RB tam také o ničem takovém nevím, ta appka RBroker je hodně jednoduchá a moc toho neumí.
3. Ne, frakce u akcií a ETF tito dva brokeři nyní neumí. I proto nejde automatizovat třeba nákupem za 1000 Kč či třeba 50 euro měsíčně do určité akcie/ETF, tam se kupují vždy celé kusy manuálně. Pokud chceš frakce a pravidelné snadné nákupy, pořiď si Portu, právě k automatizovaným investicím jsou tyto Robo-advisory platformy jako dělané. Tam stačí zadat trvalý příkaz s variabilním symbolem vytvořeného portfolia či strategie a bude to plně automaticky do nich investovat, podobně jako do podílových fondů bank (ale oproti podílovým fondům cca 3-5x levněji, protože Portu DIP je jen za půl procenta ročně, zatímco akciové podílové fondy kolem 2%). Ano, může ti přijít i půl procenta ročně hodně, ale je to daň za toto pohodlí úplné automatizace, nejen co se týče nákupů, ale i rebalancování, směny měn za středový kurz, či volitelné možnosti měnového zajištění. Prostě nastavíš portfolio/strategie v Portu, pak trvalý příkaz z banky do nich a nic víc neřešíš. Pokud chceš plnou automatizaci jak naznačuješ, zdarma to prostě nebude...
4. Patria neznám a nemám, odpoví jiní
Naposledy upravil minarjo dne 28. 10. 2024 19:57, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 28. 10. 2024 19:01

Patria… automatizovat jde jednoduše. Založíš si pravidelnou investici na produkt (ETF), který mají v nabídce a pak už se jenom staráš o to, aby nejdéle do 14. (myslím) byly peníze připsané na DIP účtu a 15. nebo první pracovní den po se nakoupí. Jednorázový nákup si samozřejmě můžeš udělat kdykoliv. Poplatky se aplikují podle klasického ceníku, ale v DIP je 50% sleva. Tj., pravidelné investice 0.4% a jednorázové podle burzy, např. 7.45$ USA nebo 8.45€ EU. Roční poplatek za správu je 0.12%. Poplatek za směnu měny je 1.5% z FX kurzu, resp. 0.5% pro klienty ČSOB premium (je nutné si o to zažádat!). Snad jsem zodpověděl vše.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Martin Olima 28. 10. 2024 19:58

Ano, děkuji vám oběma, už mám jasněji :)
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bac8 31. 10. 2024 12:18

Ahoj,

mohu se poptat zda se už někdo podíval na nové podmínky k investování České spořitelny?

Na můj dotaz z centrály mě informovali, že Investování PLUS (tj. každý rok poplatek 0,99 % z objemu) se nevztahuje na produkt DIP ani na investování přes majetkový účet do ETF.

Co se týče poplatků k ETF, tak tam má figurovat vstupní poplatek při nákupu (min. 12 dolarů, bod 1.6 ceníku) a dále každoroční poplatek za evidenci (0.06% z objemu, bod 1.9 ceníku).

Co si o tom myslíte ?
Bac8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 31. 10. 2024 12:25

https://www.csas.cz/cs/o-nas/pro-media/ ... o-v-mobilu

Já to chápu tak, že „tarif“ PLUS je možnost, kterou si můžeš vybrat, ne povinnost.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod berta21 1. 11. 2024 10:48

Ahoj, nemáte někdo aktuální stav nabídky poskytovatelů DIP a jejich poplatkovou strukturu? Našel jsem pouze na první stránce vlákna, ale to se zdá, že není aktuální....

Dík :)
berta21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 1. 11. 2024 11:12

V podpisu (i pod prvním příspěvkem) mám link na poslední aktualizaci.
Je sice stále jen z ledna, ale od té doby se nic zásadního nezměnilo; rozhodně nic, co by zamíchalo s pořadím. Fio DIP spustilo v polovině roku, a to přesně s těmi podmínkami, se kterými jsme počítali už v tom lednu.

P.S.: na mobilu podpisy nemusí být vidět, tak tady je ten link: viewtopic.php?p=13657517#p13657517
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka