Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 8. 11. 2024 11:33

vpe píše:"Jana Brodani: Konzervativní investor by měl dluhopisy držet dál"

přeloženo: konzervativní = finančně neschopný

Tedy pokud se bavíme o drobných střadatelích pod 50Mega (jiná situace je u organizací a bohatších). To co přesně Tyl nedělá.

Takže to tvoje AI zapomnělo rozlišit cílovku. Neboli: jinak je to u majetku 100Mega a výš, tam totiž už nejde o to, jak a jestli pracuje, roste!

Celá její odpověď je "Je víc než jasné, že nadstandardní výnos státních dluhopisů za poslední dva roky se již nebude opakovat. Proto vyhodnocení, zda inflační dluhopis prodat, nebo nikoliv, záleží na očekávání investora. Konzervativní investor s cílem ochránit své úspory před inflací s co nejmenším rizikem a úsilím i nadále bude mít zájem státní protiinflační dluhopisy držet. Investor poptávající vyšší výnos se bude muset poohlédnout po rizikovějších investicích."

Sumarizace je zjednodušená, AI dělá to co se jí v promptu řekne, cílovku jsem nerozlišoval já už v promptu, jen jsem chtěl shrnout doporučení do jedné věty. V článku je mj. zmíněno "Odpovědi šesti odborníků na investice ohledně dalšího postupu nejsou jednoznačné. Záleží mimo jiné na profilu konkrétního investora."
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 8. 11. 2024 11:43

Faktem je, že poslední výnos je pod úrovní spořících produktů s okamžitou likviditou, tedy kdo tam má peníze zazděné, tak víc jak rok těžce prodělává, což tedy u drobných částek typu pár nižších jednotek mega se moc nevyplatilo. Pro dolarové multimilionáře to je jedno, pro ty pracuje pan Tyľ

Výnos níže uvedeného státního dluhopisu (1. 10. 2024) činí 2,15054 % p. a., a je osvobozen od daně z příjmu:
Proti-inflační státní dluhopis České republiky, 2021–2027 III, CPI %, ISIN CZ0001006290.

Výnos níže uvedených státních dluhopisů činí 2,65054 % p. a., a podléhá zdanění:
Proti-inflační státní dluhopis České republiky, 2019–2025 II, CPI %, ISIN CZ0001005722,
Proti-inflační státní dluhopis České republiky, 2020–2026 IV, CPI %, ISIN CZ0001006001.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod saabik 8. 11. 2024 12:26

:oboze
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod boat68 8. 11. 2024 17:02

Nevidím důvod srovnávat protiinflační dluhopisy s rizikovějším aktivem, jako je S&P 500. Státní dluhopisy jsou spíše alternativou k termínovaným vkladům a slouží k jiným investičním cílům než investice do ETF.

Pro konzervativní část portfolia (kterou má většina investorů) s omezenou likviditou (jednou ročně) mi dává smysl nechat tyto investice i v roce 2025. Očekávám, že překonají spořicí účty nebo termínované vklady, nebo budou alespoň velmi blízko. Prognóza inflace na rok 2025 je kolem 2,3–2,5 % (ČNB včera uvedla 2,5 %). Úrokové sazby budou pravděpodobně mezi 3 a 3,5 %, takže sazby u SÚ/TV budou spíše pod 3 %. Vzhledem k výhodám státních dluhopisů by měl být výnos velmi podobný, takže tyto dluhopisy budou i nadále fungovat jako bezplatný hedge proti inflaci.

Loni jsem prodal polovinu toho, co jsem měl, ale zbytek si nechám ještě letos.
boat68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 11. 11. 2024 09:12

pulmann píše:Tak doufám, že ono číslo tady napíšete. Martin.

2,8 % kupon. Pro emisi leden 2022. Tu největší.
https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... MEZIR-EM_1
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 11. 2024 00:06

Já podal příkaz k přečasnému (komplet) odprodeji poslední den. Už nyní toho lituju, protože prakticky hned poté se objevily predikce o zvýšené inflaci. :-D
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tatoch 21. 11. 2024 07:21

a je to tady :-) emise 3. 1. 2022...
3. 1. 2024 - 3. 1. 2025 = 2,83592 % p. a.
tatoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod misem 21. 11. 2024 10:19

To odpovídá tomu, jako by byla částka úročena v bance úrokem 3,34%. Peníze jsem z dluhopisu stáhnul před rokem, dal na spořící účet v bance a ještě i teď získám na úrocích víc.
misem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outlier 22. 11. 2024 12:48

Jenže už je tam nemůžete vrátit, to je ten trik. Inflace se může vrátit, stačí trochu eskalovat situaci na Ukrajině a kolem Izraele a zase může být přes 10 procent.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 2. 12. 2024 00:23

Web začal sbírat souhlasy se zasíláním obchodních sdělení (aniž by v momentu souhlasu jakkoli specifikoval rozsah souhlasu, tj. podle GDPR naprosto neplatné…). Že by konečně začali uvažovat o nějaké nové emisi?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vpe 4. 12. 2024 02:55

outlier píše:Jenže už je tam nemůžete vrátit, to je ten trik. Inflace se může vrátit, stačí trochu eskalovat situaci na Ukrajině a kolem Izraele a zase může být přes 10 procent.

Anebo může spadnout meteorit. Pravděpodobnost je cca podobná
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránka