vpe píše:"Jana Brodani: Konzervativní investor by měl dluhopisy držet dál"
přeloženo: konzervativní = finančně neschopný
Tedy pokud se bavíme o drobných střadatelích pod 50Mega (jiná situace je u organizací a bohatších). To co přesně Tyl nedělá.
Takže to tvoje AI zapomnělo rozlišit cílovku. Neboli: jinak je to u majetku 100Mega a výš, tam totiž už nejde o to, jak a jestli pracuje, roste!
Celá její odpověď je "Je víc než jasné, že nadstandardní výnos státních dluhopisů za poslední dva roky se již nebude opakovat. Proto vyhodnocení, zda inflační dluhopis prodat, nebo nikoliv, záleží na očekávání investora. Konzervativní investor s cílem ochránit své úspory před inflací s co nejmenším rizikem a úsilím i nadále bude mít zájem státní protiinflační dluhopisy držet. Investor poptávající vyšší výnos se bude muset poohlédnout po rizikovějších investicích."
Sumarizace je zjednodušená, AI dělá to co se jí v promptu řekne, cílovku jsem nerozlišoval já už v promptu, jen jsem chtěl shrnout doporučení do jedné věty. V článku je mj. zmíněno "Odpovědi šesti odborníků na investice ohledně dalšího postupu nejsou jednoznačné. Záleží mimo jiné na profilu konkrétního investora."