Knížka o investování...

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod alexpraha 8. 1. 2013 23:40

Knihy jsou jedna věc a realita druhá. Někdo radí to, jiný ono. Nyní letí rychlé obchodování, průměrná délka držení akcie je nyní pod rok. Dnes však vyšla zpráva, že index SP500 podrtila v r. 2012 jen nepatrná část investorů, většina investorů jak ve fondech, tak privátních, tak v hedge fondech, nepřekonala tento index (myslím že kolem 80% nepřekonalo).
Takže loni bylo nejlepší koupit index a nic nečíst ;-)
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 9. 1. 2013 16:36

Hedgefondy vydělají jen zločinnou manipulací kurzů, podvody a insider obchody. Proto patří slavní manažeři hedgefondů všichni do vězení. Předevšim David Israel John Paulson patří do vězení za jeho podvod s pojištěním bezcenného hnoje u AIG, čimž vydělal miliardy a přivedl AIG k bankrotu. Však nezletilé hloupé blondýny nazývají v hloupých novinách Johna Paulsona star manager. Hedgefondy byly založeny k okradení klientů o vysoké poplatky a později k přihlášení bankrotu, sem patří i všechny tři české hedgefondy. Když roku 2012 hedgefondy nepodváděly, dosáhly růst během roku jen v průměru +3,5%, když index DAX rostl +25% až +29%. Také letošní rok se vyplatí certifikát na index DAX. Ale je to nuda bez dividend každý měsíc. Je lepší koupit 10 až 20 jednotlivých akcií z indexu DAX, Eurostoxx50, Stoxx50 a Dow Jones, pak má člověk každý měsíc dividendy a také růst kapitálu v akciích. "Akcie na rok 2013" - ty najde gugel. Hodně štěstí z gugele!
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Viktorius 6. 2. 2013 12:40

Zmiňovanou knihu Akcie a burza jsem si ze zvědavosti půjčil v knihovně. Po přečtení prvních cca 4 stránek jsem ji zavřel a zase vrátil, protože to se fakt nedalo číst.
Na těch 4 stránkách bylo na můj vkus příliš mnoho polopravd až nesmyslů. Navíc jazyk, jakým je psána, je poněkud zastaralý. Některé věty byly tak zvláštně napsané, dlouhé, že jsem je vůbec nepochopil, nebo tam byla nějaká chyba, nevím... Rovněž tykání mi taky úplně nesedlo. Už samotný název knihy "Jediná kniha, kterou potřebuješ", zní dost namyšleně a v tomto duchu se nesli i tyto 4 mnou přečtené stránky. Kniha byla pro mne rozhodně zklamáním.
O investování do akcií existují rozhodně lepší a užitečnější knihy, jako např. tyto: Daniel Gladiš-Naučte se investovat, Nová Buffettologie, J. Siegel-Investice do akcií, Jak vybírat podhodnocené akcie. Tyto knihy patří v češtině rozhodně k těm top, narozdíl od knihy p. Konečného. Takže za mne palec dolů.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 12. 2. 2013 16:50

Nuže dítě moje Viktorius,
kniha Akcie a burza - jediná kniha kterou potřebuješ ve 2. vydání z roku 2012 je správně česky. Jen v prvním vydání knihy z roku 2011 bylo několikrát psáno: míti, býti, růsti, klesati. Ale to bylo opraveno už.
A název knihy "jediná kniha, kterou potřebuješ" je ideální, protože jiné knihy jsou omezeny na jednoho investora Graham nebo Buffett a nic víc. Zatimco moje kniha obsahuje detailně vysvětleny strategie všech slavných investorů, Buffett, Graham, Lynch, Templeton, Fisher, Kostolany atd. A je to jediná kniha světa, která obsahuje, jaké byly PE, PB, PS, PC poměry, když Buffett kupoval jeho nejznámější akcie. A ta kniha obsahuje i kapitoly Technická analýza a Fundamentální analýza, kde se neomezuje na poměr PE, ale vysvětluje i ideální výšky PS a PC a ROE, tak jako žádná jiná kniha na světě. A moje kniha dává dohromady všechny rozumné informace z jiných knih, tedy je nahrazuje, tedy je jediná kniha, kterou potřebuješ, moje dítě Viktorius. Tedy už neni nutno mít knihu o Buffettovi, Grahamovi, Lynchovi, Templetonovi, Kostolanym, nebot ty důležité informace o nich nebo z jejich knih jsou všechny v mé knize a žádný bezcenný blábol k tomu.
Málo kdo bude číst celý 660 stran dlouhý nudný nezajímavý blábol od Grahama s přídavky od Zweiga, když se to dá zkrátit na 10 stran, jen nutné informace a žádný bezcenný blábol k tomu. A tak jsem to udělal já. Detailní a nutné informace o investiční strategii plus životopis toho investora a ani jedna zbytečná věta navíc.
A na konci knihy je lexikon z 200 důležitých pojmů a sbírka sympatických moudrostí o burze a penězích. Zatim žádná česká kniha neobsahuje tak velkou sbírku moudrostí o burze.
Děkuji ti, dítě moje Viktorius, že si moji knihu pochválil.
"Mnoho polopravd až nesmyslů" zde se jedná jen o slova naštvaného člověka, o kterém se nemluví dobře na mojí webstránce. Tedy to beru za pomstu od nějakého poradce s pojištěním nebo podvodníka z privatizace, o kterém se na mé webstránce taky nemluví hezky a je jim ublíženo tak, že půjdou záhy do vězení, až bude zvolen nějaký spravedlivý prezident za 5 let.
O investování do akcií neexistují lepší a užitečnější knihy.
A vykat ti, dítě moje Viktorius, v knize nebudu. Jak by to vypadalo, kdybych měl v knize psáno: "Dítě moje Viktore, Vy mluvíte ale z cesty, abyste mi ublížil."
Protože na mé webstránce se popisují nekalé praktiky dvou Viktorů: Viktor Kožený a Viktor Koláček a také se popisuje, jak si dělá srandu z lidí Jan Hýsek a Jan Traxler a Pavel Kohout.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Viktorius 13. 2. 2013 12:33

Ladislave,
jen krátce:
1) nejsem tvoje dítě, tak mě tak neoslovuj a rozhodně mi to vadilo i ve tvé knize.
2) tou češtinou jsem neměl na mysli výrazy jako míti, růsti apod., ale především slovosled ve větách. Měl jsem půjčené vydání z roku 2012.
3) neříkáš pravdu, když tvrdíš, že "jiné knihy jsou omezeny na jednoho investora, buď Buffett nebo Graham. Důkaz je v knize Jak vybírat podhodnocené akcie, tak si ji prosím přečti, dřív než začneš něco tvrdit o jiných knihách.
4) tvoje tvrzení, že "O investování do akcií neexistují lepší a užitečnější knihy" jenom dokládá, že slovo pokora a respekt ti rozhodně nejsou blízké, takže v tom jsem měl pravdu ve svém předchozím příspěvku.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mariner 13. 2. 2013 14:48

Obávám se, že diskuse se pomalu mění v krmení trolla...

Jinak bych doporučoval Burtona G. Malkiela a jeho čtivou Náhodnou procházku po Wall Street - http://www.kosmas.cz/knihy/169975/nahodna-prochazka-po-wall-street/
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Viktorius 14. 2. 2013 10:07

mariner:
To byla má poslední reakce na tu knihu, neboj:-)
Jinak tu knihu od Malkiela jsem četl a koupil jsem si ji. Taky ji doporučuji.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 15. 2. 2013 17:43

Všechno je naruby v české zemi. Lidi by chtěli demokracii a volí většinou bolševíky. Malá část lidí by chtěla investovat do akcií, ale koupí si bezcenný blábol o černých labutích nebo o zrušení eura nebo o daytradingu. Převážná většina lidí se nechala obelhat jednim ze 140.000 členů armády prodavačů pojištěních o velikém profitu s životním pojištěním. A teď jsou zklamáni výnosem 1% za rok a se ztrátou 33% žádají od pojišťovny peníze z ŽP zpátky. Zločinec patřící do vězení za podvod na AIG - Paulson je nazýván star manager fondu, když v Číně by byl už dávno za ten podvod zastřelen. Daytraders lžou, že investoři utrpěli ztráty s akciemi, když jsou jen několik let v mínus, ale nic se ztrátou neprodali, protože akcie s nadprůměrnou dividendou jsou to nejlepší životní pojištění a děti nebo vnuci budou mít tolik dividend po otci, že nikdy nemusí pracovat. Nikoho to z nich nebude zajímat, že byla od roku 2008 několik let v mínus akcie Bank of America a neplatila několik let dividendy. Vždyť je ta akcie jen 1/20 z portfolia a dividendy budou brzy zas uspokojivě vysoké. Bohužel toto forum je pro lidi milující pojištění a bojící se akcií. A pro daytraders. Rozumní lidé plánující akcie dvaceti podniků a bank na stálo jen pro dividendy jako důchod, ty maji diskusní fórum jinde. Zde by nebyli pochopeni od milovníků pojištění a milovníků daytradingu.

Jestli si Josef Vokůrka dá cíl napsat všestrannou, nejzajímavější a nejlepší knihu o rozumném investování na burze a několik let na tom pracuje, tak to daleko dotáhne a bude pochválen. A jestli nedokáže napsat tu nejlepší knihu o investování na burze, tak aspoň druhou nejlepší knihu. Vždyť je to dost jednoduchá věc. Stačí dát všechny zajímavé a chytré informace ze stovky knih dohromady a vynechat hlouposti a bezcenné řeči a lži z jiných knih zkritizovat a obrátit v pravdy a dílo je hotovo. Schválně si to vyzkoušejte - během pěti let dát dohromady ze stovky knih o investování na burze jen ty rozumné informace a vynechat hlouposti a pak si zaslouží ta vaše kniha pochvalu. Proto ji po české verzi udělejte taky německy, anglicky a španělsky. Tato vaše drahocenná a geniální kniha by měla obsahovat kapitoly: Fundamentální analýza akcií, technická analýza, fondy, strategie slavných investorů, lexikon pojmů, moudrosti, crash 1929, 2000, krize 2008, investice do surovin, deriváty atd. A až to budete mít za 5 let sbírání a zapisování informací z cizích knih a z vlastní praxe na burze, pak jste to daleko dotáhli. A každá knihovna bude hrdá na vaši knihu. Jen městská knihovna Plzeň ne. Ta sbírá jen bolševické knihy a nic o burze.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod dropino 15. 2. 2013 18:47

během pěti let dát dohromady ze stovky knih o investování na burze jen ty rozumné informace a vynechat hlouposti a pak si zaslouží ta vaše kniha pochvalu.
Dobré se chválí samo, ale ty jen o té své výborné knížce zasíráš iks stránek na diskuzích, archaický nečitelný sloh, miliony slov (nevynechané hlouposti?) o tom samém... Prodeje v češtině a německy, anglicky a španělsky nejdou?
Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci
dropino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 17. 2. 2013 01:16

"mnoho polopravd až nesmyslů"

Nuže, moje milé děti,

Mnoho polopravd až nesmyslů jste zvyklí nacházet v každé knize o tradingu ale i o pojištění. Však v mé knize polopravdy a nesmysly nejsou. Ani jeden. Naopak moje kniha vytahuje lži z jiných knih, z novin a z televize a odsuzuje tyto lži a obrací je v pravdu.
Předevšim jsou lži v knihách o tradingu. Jeden známý americký lhář lže, že on s klesající akcií ztratí maximálně 7% a pak prodá. Zatimco value investor jako Buffett prý ztratí s klesající akcií 100%. Tento nesmysl si zaslouží výprask. Warren Buffett a jiný value investor neztratí samozřejmě nic s klesající akcií, protože neprodává se ztrátou. A když je akcie léta v mínus, počítají se dividendy.

Další lži používají samozřejmě všichni prodavači pojištění, aby vylákali od neinformované veřejnosti celou čistou mzdu na nejrůznější zbytečná pojištění. Neboť ze všeho maji provizi. A z té provize jim velký díl vezme jejich pasák. Ten si hraje vedle pasáka stáda prodavačů pojištění také na slavného ekonoma a analytika. A myslí si, že by mohl být ministr vlády, jen kdyby to šlo bez politické strany.

Však moje kniha prokazuje také, že často rostou akcie za vysokých úroků dluhopisů. Často roste cena zlata a akcií současně. Často rostou akcie v USA více za demokratů než republikánů. Vysvětluje se v knize, proč strategie "Dogs of Dow" nefunguje. Ba dokonce je tam, kdy vznikly v USA všechny centrální banky a jak byly záhy zavřeny pro podvody a proč ta dnešní centrální banka FED funguje dál i přes její podvody. Moje kniha dokonce popisuje ocenění akcií "nifty fifty", jaké měly ty akcie P/E.
Prostě moje kniha obsahuje více pravdivých informací o investici na burze a příbuzných tématech než jakákoliv jiná kniha světa. A pokud rozumný člověk moji knihu někdy získá, už ji nedá nikdy z domova pryč. A kdo sem napíše něco jiného, buďto neni rozumný, nebo se snaží mojí knize ublížit s pomluvami. A dává přednost pojištění nebo daytradingu před rozumnou investicí na burze.

Vždycky je a bude lepší kniha psaná zastaralým českým stylem než novodobou češtinou:
"Farmačka, fjůčr, blůmboš, katování, lídr, ombudsman, keš, zobchodovat index, default, region, retail, selektovat" a podobný hnus z moderní češtiny.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod mariner 17. 2. 2013 07:53

Nu, pojďme zpátky k tématu tohoto vlákna. Moc knih se tady vlastně neobjevilo. A protože čtu hodně, zapátral jsem v knihovně a v Kindlu a podělím se s vámi o knížky, které bych neváhal kdykoliv doporučit. Rozdělil jsem je do několika kategorií.

1, Pro začátečníky - jak si srovnat v hlavě, co očekávám od života a jakou roli v tom budou hrát peníze. Co je finanční matematika, základní pojmy finančního světa.
    Syrový Petr, Tyl Tomáš: Osobní finance
    Tyl Tomáš: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze
    Syrový Petr: Investování pro začátečníky

2, Než začneme investovat - jak funguje mozek lidoopa, když rozhoduje o penězích. Jak fungují finanční trhy. Podpora kritického myšlení. Prevence před pověrami a nesmysly.
    Belsky Gary, Gilovich Thomas: Proč chytří lidé dělají hloupé chyby, když jde o peníze
    Zweig Jason: Your Money and Your Brain
    Malkiel Burton G.: Náhodná procházka po Wall Street

3, Základ investování - alokace portfolia, zejména v čase
    Ferri Richard: All About Asset Allocation
    Bernstein William J.: The Four Pillars of Investing
    Bernstein William J.: The Ages of the Investor

4, Něco k akciím
    Graham Benjamin: Inteligentní investor
    Siegel Jeremy J.: Stocks for the Long Run
    Gladiš Daniel: Naučte se investovat
    Glen Arnold: Jak vybírat podhodnocené akcie

5, Jak vydělávat spíš pro sebe než pro Wall Street
    Wild Russell: Exchange-Traded Funds For Dummies

České knihy jsou běžně v dostání v knihkupectvích. Anglické na Amazonu. Případně se obvykle dají někde stáhnout. Nicméně jsem vybral autory, kteří si honorář IMHO zaslouží.
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 17. 2. 2013 08:27

mariner: kde se daji ty ceske nakoupit (ci "nakoupit") v el.podobe?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod drozden 17. 2. 2013 10:53

Myslim, ze marineruv vyber je velmi rozumny, ja bych tam pridal/odstranil nasledujici:

3/ Ferriho bych vyhodil, beztak jen opakuje to, co uz davno napsal Bogle a sel bych do:
Bogle - Common Sense on Mutual Funds (dukladnejsi) nebo
Bogle - The Little Book of Common Sense Investing
Bogle je zakladatel Vanguard group, druheho/tretiho nejvetsiho US spravce aktiv, spravuji ted neco kolem $2 bilionu s minimalnimi poplatky.
Pro vice teoreticky zamerene by mohlo byt zajimave cteni na profilech Famy a Frenche na SSRN.

Swensen - Unconventional Success: A Fundamental Approach to Personal Investment
Swensen je spravce penez Yale, velmi zasadnim zpusobem ovlivnil to, jakym zpusobem alokuji univerzity a velke nadace aktiva. Vyrocni zprava za rok 2012 uz je online, je to pomerne zajimave cteni, nejzajimavejsi by ale pro "obycejneho" investora mela byt strana 10 (resp. 12 PDFka), ktera ukazuje, ze aktivni management je pro vetsinu dostupnych trid aktiv zbytecny, nebot disperze vysledku je velmi nizka.

Faber & Richardson - The Ivy Portfolio: How to Invest Like the Top Endowments and Avoid Bear Markets
Rozumna alokace aktiv, diskuze pasivni X aktivni investovani, okoreneno aplikaci Faberovo clanku o strategie vyuzivajici momentum. Osobne TA nevyuzivam, protoze nejsem stale presvedcen duvody, proc by vubec mela fungovat- ale kazdy aktivni investor by si to mel rozhodne promyslet sam.

4/ Gladis se mi nelibil, Arnolda neznam. Doporucoval bych ale:
Montier - Behavioural Investing: A Practitioners Guide to Applying Behavioural Finance
Montier je pomerne znamy ekonom, v soucasnosti pusobici v GMO, se zamerenim na behavioral finance, tj. aplikace psychologie na finance (nebo mozna obracene). Zdarma, i kdyz ne uplne pohodlne, se da dostat k rade jeho clanku na scribd. V jeho knichach moc nic jineho neni.

Dimson, Marsh & Staunton - Triumph of the Optimists: 101 Years of Global Investment Returns
Z nejakeho duvodu pomerne opomijena kniha, coz ale nevadi, neco jako jeji kazdorocni update se totiz jmenuje Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook a pro tento rok je jiz k sehnani. Kdyby ten link nefungoval, tak googlete "Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2013".

6/ Aktivni value investovani
Naprosto nevhodne pro 99 % investoru, ti by se meli dle meho nazoru drzet indexovani, nicmene pro to 1 %, ktere ale neni obeznameno s relativne pokrocilou matematikou, ktera je potreba pro cteni originalnich clanku, bych doporucoval nasledujici knihy:
Greenblatt - The Little Book That Still Beats the Market
Gray - Quantitative Value
O'Shaughnessy - What Works on Wall Street
Tortoriello - Quantitative Strategies for Achieving Alpha

7/ Knihy souvisejici s investovanim, ktere na me posledni dobou udelaly skvely dojem, ale nejde je zaradit do jedne z predchazejicich kategorii:
Acemoglu & Robinson - Why nations fail : the origins of power, prosperity, and poverty
Ahuja - The Alpha Masters
Cassidy - How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities
Chernow - The house of Morgan: an American Banking dynasty and the rise of modern finance
Damodaran - Cokoliv
Freeland - Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else
Kaufman - Poor Charlie's Almanack
Lewis - Liar's Poker / The Big Short / Moneyball .. pise hezky o zajimavych vecech.
Mauboussin - More than you know: finding financial wisdom in unconventional places
Schroeder - The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mariner 17. 2. 2013 19:46

S474N: v češtině je to s tou elektronickou podobou problém, tam mám všechno v papíru a českojazyčný trh je evidentně příliš malý jak pro oficiální tak pro tu méně oficiální distribuci.

drozden: díky za inspiraci. Myslím, že na to máme podobný názor.
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 21. 3. 2013 23:48

Mnoho velmi zajimavych titulu jen co je pravda, jen mi tady chybi nějaké ekonomické základy, když už jedná o dlouhodobější investování.

Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky, pro studované i laiky
Recenze např. zde
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka