kam investovať cca 5000 €?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod clone 22. 2. 2009 21:53

prajem pekný večer,

viete doporučiť kam investovať sumu približne 5000 €?

Najradšej by som vložil ako 1 vklad bez potreby mesačných vkladov a viac sa nestaral - približne na dobu 5 rokov, a potom peniaze vybral samozrejme zúročené.
Bolo by dobré ak by neboli žiadne sankčné poplatky pri predčasnom výbere, zatial osm pozeral Allianz - investičné sporenie Eurogarant - je to len do konca Februára na dobu 11 rokov,

Vie niekto poradiť?

alebo mám radšej investovať do akcii kde je vyššie riziko ale kedže teraz su akcie na dne je realny predpoklad že len porastú, ešte ma napadla investícia do zlata, len neviem či pri tejto sume je to reálne

ďakujem
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 22. 2. 2009 22:37

clone: no na nejake investicni sporeni bych rozhodne zapomnel. Na akcie taky a dal bych to nejlepe na sporici ucet - at jiz terminovany nebo ne.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 23. 2. 2009 06:31

No já bych za ně nakoupil CZK a až koruna posílí, koupil bych zpět zase EUR :-) Očekává se rozdíl z 30 na 26 Kč, což by za 1 rok dělalo 13% a to ti nikde spořící účet nedá.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 2. 2009 07:30

Pokud nechceš směňovat, zkus http://www.advanziakonto.com/. Úroková sazba je celkem slušných 4,10 % (do konce února je akčních 6 %, ale té už si moc neužiješ :D ).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 08:20

dakujem

patrik: a čo hovoríte na Euro garant - IŽP od Allianzu je to na 11 rokov s celkom slušným výnosom.

aleo mam radsej zvolit istotu a vlozit peniaze do banky sa dakym 3 % urokom na 3 roky?len neviem či tam neni su moc vysoke poplatky

dakujem

musim sa rozhodnut dnes max zajtra nakolko tento euro garant je len limitovana seria od znamej co robi poistky do konca februara
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 2. 2009 08:46

IŽP je produkt se všemi jeho klady a zápory. Mezi ten největší zápor patří vysoká nákladová složka, Allianz alespoň donedávna patřila mezi ústavy s o něco lepšími podmínkami (zatímco ostatní měli provize 180 až 200 %, Allianz jen asi 150 %), ale i tak je to dost. Navíc se to mohlo změnit (samozřejmě k horšímu).
Podle "papírových předpokladů" je na tom toto IŽP docela dobře, je tam zajištění proti poklesu a za uplynulých 12 let měli průměrný výnos 8 %. Ale pozor, to je výnos hrubý, bez započtení poplatků, které u tohoto pojištění jsou značné! A samozřejmě bez rizikové složky.
Na druhou stranu nemůžeš očekávat, že současné zhodnocení bude stejné, protože tamto bylo za doby růstu ekonomiky a nyní jde spíše o stagnaci až pokles.
Lehkým nahlédnutím na jejich stránky jsem nezaregistroval, že by šlo o nějakou časově omezenou nabídku, spíš se tě ta tvoje známá snaží do toho natlačit a nenechat ti moc času na rozmyšlenou - abys nakonec nezměnil názor.
V tomhle oboru rozhodně není zbrklost dobrý rádce. Já dávám spíš přednost bankovním produktům a zatím to vypadá, že jsem na tom líp, než kdybych investoval do fondů, prostě nemám na to tolik času a nálady abych se tomu opravdu věnoval. Peníze si vydělávám tím, co umím a tak nemám důvod hrát takovouhle loterii.
11 let je opravdu dlouhá doba, víš určitě, že po tu dobu peníze nebudeš potřebovat (úvěr, hypotéka,...), protože je opravdu hloupost si potom ty samé peníze půjčovat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 13:37

dakujem velmi pekne, no známa povedala že to jej dáva allianz ako dáky bonus čím viac pre nich spravi tym viac tychto produktov ma už neviem presne ten výraz, tlacit ma netlačila len mi povedala že do 28 to ona má a bola by škoda to nevyužiť - je to dobrý produkt od leta 2008 a teraz vraj končí, výnosy vravela že su dost vysoke a poplatky neni su vysoke vraj na rozdiel od bank kde dostanem ovela mensi urok a + za vedenie uctu poplatok
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 2. 2009 14:06

Známá kecá. Poplatky tak jsou. Minimálně provize pro agenta ("hrubě" to bude prvních 18 splátek (možná víc), o ty se ale musí podělit s firmou, která ho zaměstnává - OVB, AWD, ZPF,... obvykle dostává 2/3 z této částky) a dále náklady a zisk pojišťovny.
Celkový výnos může i přesto být vyšší než vklad v bance, záleží na vývoji trhu. Jestli jsem to správně pochopil, tak aktuální hodnota je zafixovaná na 31,3009 SKK, ovšem podkladová hodnota indexu je 28,6 SKK. Vydělávat bude tedy produkt až v momentě, kdy vzroste o více než 8,6 % (to bude na nule, teprve co bude nad tuto hodnotu bude výdělek).

Kolik jsou nyní úrokové sazby na Slovensku netuším, v Německu lze bez problémů dosáhnout 4,1 % (což by pro Slováky neměl být problém, když máte převody v rámci EU za místní poplatky), viz můj předešlý příspěvek. "Československé FIO" má u EURových účtů sazbu 2,5 %.
Poplatky za vedení účtu tam nejsou, jak je to na Slovensku nevím, ani v ČR není obvyklé účtovat poplatky u termínovaných vkladů a spořících účtů, některé banky mají i vedení běžných účtů zdarma, ze Slovenských bank mi byla doporučována Privatbanka (údajně všechny základní služby zdarma) nebo zmíněné FIO.

Nic na stránce také nenasvědčuje tomu, že by se měl produkt přestat nabízet, spíš o něj asi není momentálně zájem (kvůli tomu vysokému rozdílu mezi zafixovanou hodnotou fondu a hodnotou podkladového aktiva). Známá prostě potřebuje "splnit kvótu". To jak se snaží natlačit na to "uzavři rychle, než bude pozdě" nebudí moc důvěry.

Osobně uzavírání pojistek přes známé moc nedoporučuji, finance a kamáráčofty se nemají míchat.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 16:21

dakujem velmi pekne

Známa ani tak nenalieha než sa mi snaží poradit, ja skrátka haldám niečo kde vložím peniaze a po 3-5 rokoch by som si ich vybral so ziskom a kam ich dám mi je jedno, nechcem mesačne vkladať , potrebujem vložiť príklad tých 5000 ,- € a viac sa o ne nestarat, vyhoda by bola ak by sa dala časť z nioch v prípade potreby vybrať ale nie je podmienkou, nakoľko s tymito peniazmi počas tohto obdobia nerátam, čiže radsej nizky zisk a riziko ako ich nechat len tak na beznom ucte v banke kde ich nemam zhodnotene. viete mi dačo take poradiť, na uzemi slovenska?

alebo mam investovat do zlata atd?? co sa pre mna zda az moc zlozite a istota tam nie je ako aj teraz je vhodne obdobie do investovania roznych spolocnosti cez akcie.

nechcem platit mesacne a neratal som ze to bude ižp a podobne poistky ale chcem zhodnotit peniaze ktore mi len tak lezia na ucte a momentalne ich nepotrebujem a v horizonte 3 rokoch ani potrebovat nebude,

dakujem
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 16:23

už neviem presne ako sa to volá, ale známa vravela že to dostane raz za čas ako daky bonus za prácu pre nich a kedže robi velmi malo zmluv pre nich tak teraz dostala 2 jedno dala synovi a druhe mne, je to rodina, tak si myslim že by ma nezavadzala, sama mi povedala že že je to velmi dobry produkt, len sa mozno nehodi pre mna kedze je to na 11 rokov a musim tam vkladat kazdy rok urcite peniaze, este mi daco spominala aby som tam vlozil minimalnu sumu pre krytie cca 20000 ,- sk po prvom roku či take dačo aby ked si chcem vybrat peniaze poplatok - pokuta by sa vyratavala len z tohto nie z celej nasporenej sumy
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 2. 2009 16:41

IŽP na 3-5 let je opravdu vyloženě nevhodný produkt. Na takhle krátkou dobu si založ ten termínovaný vklad nebo spořící účet (klidně v tom Německu), pokud se tedy nechceš pustit do nějakého obchodování s fondy, akciemi. Což bych ti neradil, jestli tomu nerozumíš.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 17:05

dakujem rozumiet tomu nerozumiem a kvoli tomu ist do nemecka tiez sa mi zrovna nehcce ist, skorej daco tuto na slovensku, viete doporucit fond?

viem že na taku kratku dobu to nie je vhodne preto skorej hladam na com sa da zarobit aspon trosicku nech to len nelezi na beznom ucte

inak eurogarant je vhodny produkt na kratke zvyhodnenie? i ked by som tam vlozil priklad 2000 ,- sk mesacne? po dobu 11 rokov a k tomu este ten terminovany v banke?
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 2. 2009 17:16

A proč bys kvůli tomu měl jezdit do Německa? U většiny bank lze zařídit korespondenčně, ovládáš přes Internetbanking. A nebo FIO, to má pobočky i na Slovensku.

Podle mého názoru pojištění kvůli vysoké nákladové složce není vhodný spořící produkt. Když už, zkus se zajímat o pojištění za jednorázový vklad, ale ten ti agent asi nenabídne, nejsou tam tak zajímavé provize (i když jsou zase jisté). A hlavně přehledně uvidíš kolik zaplatíš a kolik dostaneš.

pomocí vzorečku (1 + i)^n si pak můžeš vypočíst efektivní úrokovou míru a srovnat s bankovními produkty.
Pokud bys dal těch 5000 EUR na 11 let na úrok 4,1 %, budeš mít
5000 * ((1 + 0,041)^11) = 7 779,07626 (v případě ročního úročení)
5000 * ((1 + (0,041 / 12))^(11 * 12)) = 7 843,37483 (v případě měsíčního úročení)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ondrasz 24. 2. 2009 18:01

Clone ono IŽP není žádné investování (a už vůbec ne spoření >:-( ).Pokud ti tvá známá doporučuje na investování IŽP, z kterého má z tebe solidní provizi, tak bych ji hnal svinským krokem. Ono je dobré si nejprve ujasnit pojmy jako investování, spoření a pak až vůbec vím, co vlastně chcu, tak se do něčeho pouštět. :-)
Ondrasz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 20:29

obom vam dakujem,

internetbanking nemám a fio nepoznám, potrebujem to vybavit v meste, snad som ochotný aj kvoli tomu cestovat do Bratislavy niekedy cez leto, nakolko teraz mi to práca nedovolí a časovo mi to nevyjde, radšej dam teda na istotu.

Tak vedeli by ste produkt, ktorý ponukaju slovenske banky doporučiť?

Príklad taká čsob,Vub,slovenska sporitelna, tatra banka, mbank, proste prídem spíšeme zmluvu vložím na 1 x peniaze a potom si po ne po 3 rokoch prídem aj s urokmi.
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Další stránka