od PatrikChrz 24. 2. 2009 14:06
Známá kecá. Poplatky tak jsou. Minimálně provize pro agenta ("hrubě" to bude prvních 18 splátek (možná víc), o ty se ale musí podělit s firmou, která ho zaměstnává - OVB, AWD, ZPF,... obvykle dostává 2/3 z této částky) a dále náklady a zisk pojišťovny.
Celkový výnos může i přesto být vyšší než vklad v bance, záleží na vývoji trhu. Jestli jsem to správně pochopil, tak aktuální hodnota je zafixovaná na 31,3009 SKK, ovšem podkladová hodnota indexu je 28,6 SKK. Vydělávat bude tedy produkt až v momentě, kdy vzroste o více než 8,6 % (to bude na nule, teprve co bude nad tuto hodnotu bude výdělek).
Kolik jsou nyní úrokové sazby na Slovensku netuším, v Německu lze bez problémů dosáhnout 4,1 % (což by pro Slováky neměl být problém, když máte převody v rámci EU za místní poplatky), viz můj předešlý příspěvek. "Československé FIO" má u EURových účtů sazbu 2,5 %.
Poplatky za vedení účtu tam nejsou, jak je to na Slovensku nevím, ani v ČR není obvyklé účtovat poplatky u termínovaných vkladů a spořících účtů, některé banky mají i vedení běžných účtů zdarma, ze Slovenských bank mi byla doporučována Privatbanka (údajně všechny základní služby zdarma) nebo zmíněné FIO.
Nic na stránce také nenasvědčuje tomu, že by se měl produkt přestat nabízet, spíš o něj asi není momentálně zájem (kvůli tomu vysokému rozdílu mezi zafixovanou hodnotou fondu a hodnotou podkladového aktiva). Známá prostě potřebuje "splnit kvótu". To jak se snaží natlačit na to "uzavři rychle, než bude pozdě" nebudí moc důvěry.
Osobně uzavírání pojistek přes známé moc nedoporučuji, finance a kamáráčofty se nemají míchat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.