kam investovať cca 5000 €?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod clone 24. 2. 2009 20:35

to patrik chrz: nehnevaj sa ale tomuto som nepochopil dakujem:

5000 * ((1 + 0,041)^11) = 7 779,07626 (v případě ročního úročení)
5000 * ((1 + (0,041 / 12))^(11 * 12)) = 7 843,37483 (v případě měsíčního úročení)
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod clone 25. 2. 2009 13:27

dostal som na premyslenie aj leták k tomu a píše sa v nej že výnos produktu je závislý od vývoja indexu dow jones eurostoxx 50 sm - čo mi bolo povedané že je záruka kvality.

dalej sa tam péše že garantuje zhodnotenie mojho vkladu a vrátenie minimálne 100 percent mojich vložených penazí na konci poistnej doby čiže prerobit by som nemal
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 2. 2009 14:01

clone píše:to patrik chrz: nehnevaj sa ale tomuto som nepochopil dakujem:

5000 * ((1 + 0,041)^11) = 7 779,07626 (v případě ročního úročení)
5000 * ((1 + (0,041 / 12))^(11 * 12)) = 7 843,37483 (v případě měsíčního úročení)

Uložíš li 5000 EUR na úrok 4,1 % dostaneš za 11 let 7 779 EUR, pokud bude úrok připisován ročně, nebo 7 843 EUR pokud bude připisován měsíčně.

Vzoreček: (1 + i)^n
i = úroková míra v desetinném vyjádření, tedy 4,1 % je 0,041
n = počet období

U ročního úročení je počet období shodný s počtem let, tedy (1 + 0,041)^11
U měsíčního úročení je počet období 12 krát větší, ale úrok 12 krát menší, tedy (1 + 0,041 / 12)^(11*12). Tím, že úroky jsou připisovány každý měsíc a hned se úročí se tak dostáhne vyššího zhodnocení.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 2. 2009 14:16

clone píše:dostal som na premyslenie aj leták k tomu a píše sa v nej že výnos produktu je závislý od vývoja indexu dow jones eurostoxx 50 sm - čo mi bolo povedané že je záruka kvality.

Jenže ten kurz je aktuálně 8,6 % pod hodnotou fondu, takže abys vůbec mohl začít něco vydělávat, musí nejdříve vzrůst o 8,6 % (pak budeš na nule) a teprve to, o co vzroste víc, tak bude tvůj zisk.
clone píše:dalej sa tam péše že garantuje zhodnotenie mojho vkladu a vrátenie minimálne 100 percent mojich vložených penazí na konci poistnej doby čiže prerobit by som nemal

Vrací se pouze rezervotvorná část, nikoliv poplatky (náklady a zisk pojišťovny, provize agentovi) a pojistné na riziko (minimálně smrt).

Kolik to bude činit těžko říct, mělo by to být uvedené ve smlouvě. Navíc zaručeno máš pouze "nulové zhodnocení", tedy:
Budu hádat, že veškeré náklady smlouvy budou 20 %, tedy rezervotvorná část bude 4000 EUR. Jediné, co ti pojišťovna zaručí, je, že ti po 11 letech vrátí 4000 EUR. Pokud bys ale stejnou částku dal na termínovaný vklad, dostaneš téměř dvojnásobek (tedy 7779 až 7843 EUR) :D - už rozumíš? A zaručené to máš úplně stejně. Pro snazší porovnání uvádím zhodnocení hrubé, nevím jaké jsou na Slovensku daně, u nás jsou 15 % jak z úroku v bance, tak ze zhodnocení na pojištění. Trochu rozdíl je právě u investic, tam záleží jakým způsobem je zhodnocení připisováno zda jako zvýšení hodnoty jednotek (to momentálně zdaňováno není, ale uvažuje se o tom) nebo jako připisování dalších jednotek - to zdaňováno je a to 15 %.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 25. 2. 2009 16:05

cize v konecnom dosledku mi radite nebrat to?

mam uz aj sek vypisany na 800 € ako rocny poplatok - prva splatka

podla toho co ste mi napisali mam pocit ze sa to vobec neoplati na zurocenie penazi a lepsie je to dat do banky? - kde sa vsetci zhrozuju ak sa spomenie uloz si peniaze v banke a nechaj ich pracovat, chcem proste vlozit peniaze a za 3 - 5 rokov ich vybrat so ziskom aj s odratanim vsetkych poplatkov atd, alebo mam tie paniaze radsej nechat na beznom ucte ?
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 2. 2009 16:26

Dát peníze do banky je řešení pro pohodlné - žádné starosti, žádné riziko, žádná aktivita - ovšem za minimální výnos, někdy lehce nad, někdy i pod úrovní inflace.

Ideální je použít peníze na vlastní podnikání. To ovšem vyžaduje nápad, schopnosti a práci, a ne všichni to umějí, chtějí a mají na to. Já jsem zaměstnanec a neměnil bych.

No a pak je taková střední cesta - zúčastnit se podnikání druhých, čím "blíže" jim budeš, tím větší bude tvůj zisk (ale i riziko), a tím vyšší je požadavek na zapojení se formou nějaké činnosti. Můžeš být podílníkem ve firmě, popř. vlastnit akcie. To vyžaduje minimálně nějakou analýzu firmy před vstoupením do ní, u toho podílu třeba i podíl na řízení (i když to je spíš ve vlastním zájmu - "ohlídání si " financí). Nebo si zaplatíš někoho, kdo tuto analýzu provede za tebe - tedy koupíš si podíl v nějakém fondu. Oni vydělají vždy, ty někdy.

O stupeň dál je IŽP. Pojišťovna za tebe vybere fond, který za tebe vybere akcie firmy, která za tebe provádí nějakou činnost. A samozřejmě si každý chce přijít na své.

No a nejdál je banka. Ta postupuje různým způsobem, buď rovněž nakoupí podíly ve fondech / společnostech a nebo jim půjčí peníze na úrok. Na rozdíl od fondu ale za tebe nese riziko neúspěšnosti investice a za to si samozřejmě nechá zaplatit. V dobách deprese bude výnos z vkladu v bance vyšší (i nula bude víc než ztráta ve fondu / společnosti) v dobách konjunktury nižší (firma si hravě vydělá na splátku úvěru a ještě jí zbyde).

Ty se musíš rozhodnout co chceš. Rozhodni se za sebe, pokud se ti zdá, že je to dobrá nabídka, jdi do toho, pokud ne / nevíš si rady / nerozumíš tomu,.. jdi od toho. Ale určitě to neber proto, že ti nějaká známá říká, že je to výhodná nabídka.

Jo a nezapomeň, jestli už jsi to sjednal, musíš to vypovědět / zrušit, nestačí jen nezaplatit. To by ti po dobu 6 měsíců nabíhal akorát dluh, který bys musel zaplatit!
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod clone 25. 2. 2009 20:27

diky za perfektnu odpoved, o podnikaní a inom som samozrejme uvažoval, tie peniaze nepotrebujem práve preto 3 roky bo potom už by som chcel zacat, cize najlepsie riesenie pre laika je ta banka hej?

nizky ale isty vynos a doba sa da na 3 roky to je to čo ja potrebujem ked tam vložím 5000 € ak budem mat po 3 rokoch z toho aspon 500 € je to to pravé pre mna a dufam ze taky vynos aj bude
Everyday is a fun day
clone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivok24 25. 2. 2009 20:47

Ja bych investoval do vina ... kdyz uz na tom nezbohatnu, tak se aspon poradne ozeru ...

Sice se to tady na finexpertu nesetkalo s nejakymi priznivymi reakcemi, ale ... porad trvam na tom, ze je to dobrej napad :-P
ivok24
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrasz 25. 2. 2009 22:29

Ivok už jsi někdy chlastal přezrálé víno? ;-) :D
Ondrasz
Nadšenec

Předchozí stránka