Investicia do zlata.

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gotesák 3. 11. 2023 21:50

Trochu jsem před hodinou upustil, už jsem byl naložen do maxima a to není nikdy dobré, ostatně 15% zisk za 3 týdny mi přijde jako fajn. A bylo potřeba uvolnit trochu cashe. Uvidíme, kam se to hne příští týden.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod gotesák 28. 11. 2023 19:08

No konečně to prorazili, další realizace se ziskem 35% za 2 měsíce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod gotesák 19. 12. 2023 19:40

Zatím moc hezké, sklízím úrodu zasetou v listopadu, na CDE krásných 50% zisku za měsíc, ovšem trochu mi kalí radost, že za čtvrt roku taky může být o 100% výše............no nic, realizovat je potřeba, uvidíme, co přinese rok 2024.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod postcd 3. 1. 2024 11:30

Dobrý den, které obchody se zlatem přijímají platbu Bitcoinem nebo jinou kryptoměnou? Případně na co se připravit ohledně CLA a DPH při nákupu ze zahraničního e-shopu? Děkuji

7 let starý článek https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-z ... ganum.aspx říká, že:
Osoba dovážející zlato podá standardní celní prohlášení, a pokud zaplatí nebo zajistí příslušnou částku daně z přidané hodnoty (zlato v primární formě je bez cla), je jí zlato propuštěno do volného oběhu. Investiční zlato je pak osvobozeno i od daně z přidané hodnoty, přičemž je ovšem nutné splnit podmínky, definované pro investiční zlato v ustanovení § 92 odst. 1 písm. a) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.
FIO e-broker (převážně dividendové): Alphabet (GOOGL), National grid (NGG), Munich RE AG (MUV2), NextEra energy (NEE), AT&T (T), Bank of Nova Scotia (BNS), Archer-Daniels Midland Co (ADM), Allianz (ALV), BMW (BMW), Walgreens Boots (WBA)
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 13. 2. 2024 22:50

No, tak to jsem měl čuch v prosinci, že jsem realizoval, dneškem začínám dobírat zpět.
Úžasné vlnky, jako na moři.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 14. 2. 2024 08:51

Tak se raději nedívej, kolik bys vydělal, kdybys to měl místo toho v SPX. :mrgreen:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod postcd 14. 2. 2024 11:06

postcd píše:které obchody se zlatem přijímají platbu Bitcoinem nebo jinou kryptoměnou?

Z českých jsem zatím našel pouze https://obchody.heureka.cz/zlatosnadno-cz/recenze/ (do asi 150 tis. Kč) zatím nevyzkoušeno.

Zvýší se nebo se sníží cena zlata v dalších letech?
Investopedia říká "Supply, demand, interest rates, and investor behavior are key drivers of gold prices.", český překlad "Nabídka, poptávka, úrokové sazby a chování investorů jsou klíčovými faktory ovlivňujícími cenu zlata."
Obrázek
FIO e-broker (převážně dividendové): Alphabet (GOOGL), National grid (NGG), Munich RE AG (MUV2), NextEra energy (NEE), AT&T (T), Bank of Nova Scotia (BNS), Archer-Daniels Midland Co (ADM), Allianz (ALV), BMW (BMW), Walgreens Boots (WBA)
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 14. 2. 2024 12:39

saabik píše:Tak se raději nedívej, kolik bys vydělal, kdybys to měl místo toho v SPX. :mrgreen:

Ale já mám všechno, techy, divi nosnice, komodity...........ale ty drahé kovy mám nejraději a proto je mám nadvážené. Prostě to tam mám po předcích zakódované, co vždy bylo bráno jako hodnota. :love:
Ale včera jsem neměl ani jeden stock v zeleném, to byla super rudá záře na portfoliem, tak jsem začal dokupovat a pokud do konce týdne propady vydrží, tak já taky, ale asi nevydží (nejen)podle VIXu :nenapadne
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod gotesák 5. 3. 2024 20:53

Proč je zlato na historickém maximu, zatímco akcie těžařů zlata jsou na dně? Odpověď je jednoduchá – náklady rostou rychleji než výnosy. Podívejme se na Barrick Gold Corp.: 2016: All-in Susifying Costs ($/oz) – 674, Realizovaná cena ($/oz) – 1248. 2023: All-in Susifying Costs ($/oz) – 1335 (cca. x2), Realizovaná cena ($/oz) – 1948 (cca x1,5). V důsledku toho rostou ceny zlata, ale EPS těžařů nezaznamenávají stejný růst. Zatím. Je to šance se svézt. :idea: V příštím roce či dvou by se růst cen zlata mohl i zrychlit. Už se to děje, i když sazby ještě nebyly snižovány. Můžeme se dočkat opakování příběhu z let 2020-21 – zlato dosáhne nových úrovní s prudkým nárůstem volného cash flow a EPS pro těžaře. $NEM a $GOLD nemusí být $NVDA nebo $SMCI, ale ceny jejich akcií se mohou zdvojnásobit i zvícenásobit. o<:)
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod M2M 23. 3. 2024 16:38

Jak se díváte na nákup investičních mincí z ryzího zlata? Např. American Eagle, American Buffal, Philharmoniker atd. JE to dobrá investice nebo jsou lepší sběratelské mince, zlaté dukáty atd. Do čeho je lepší investovat?
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 23. 3. 2024 17:26

Nemá to spíše jen hodnotu podle ceny zlata ?
Na váhu ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mimous 23. 3. 2024 17:37

M2M píše:Jak se díváte na nákup investičních mincí z ryzího zlata? Např. American Eagle, American Buffal, Philharmoniker atd. JE to dobrá investice nebo jsou lepší sběratelské mince, zlaté dukáty atd. Do čeho je lepší investovat?

To záleží, co od toho čekáš.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod postcd 23. 3. 2024 19:27

M2M píše:Jak se díváte na nákup investičních mincí z ryzího zlata?

Já zlato kupuji kvůli udržení/posílení hodnoty úspor a snadné výměně za peníze kdykoli v budoucnosti a kvůli tomu mi přijde nejlepší kupovat nejběžněji vykupované zlaté slitky. Mince bych jako laik nekupoval kvůli tomu, že jsou netypické, ale třeba není rozdíl/spread od aktuální ceny zlata při pozdějším výkupu mincí horší, než u běžných slitků?
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 23. 3. 2024 19:46

Mám prosím dotaz.
Není problém ( u nás ) s výkupem zlata ?
Vykoupí obchodník cihlu bez problémů ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 24. 3. 2024 23:13

Nákup komodit, ETC, na burze, je likvidní záležitost s mnohem nižším rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou. Zůstává ale riziko spojené s tím, že člověk nedrží kov fyzicky.
Naopak fyzický nákup je spojený s vysokou marží obchodníka, tedy rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou. Dále s rizikem spojeným se zabezpečením. A problémem při výkupu. Obchodníci ve skutečnosti vykupovat nechtějí. To neznamená, že se to nedá prodat. On to nakonec koupí buď větší obchodník, u kterého jste to koupili a předložíte mu účtenku, protože nechce, aby si zákazníci řekli, že je neseriózní. A nebo to prodáte nějakému starožitníkovi, specializovanému bazaristovi apod. Pokud chceš něco sběratelského a nevyznáš se v tom, tak jen ražbu ČNB a počítej s lokálním určením pro český trh. Jinak nějaké univerzální American Eagle, Maple Leaf, Philharmoniker apod. mince, nebo Argor Heraeus, Münze Österreich, PAMP apod. slitky. U menších než 1Oz jde marže obchodníka ještě výrazně nahoru.
Pokud to chceš koupit a držet pro případ nějakého většího průšvihu, pro děti, nebo jako zabezpečení na dalších 20 let, tak můžeš kupovat fyzický kov. Pokud to budeš chtít za rok prodat, tak si kup raději něco na burze.
intfo
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka