Investicia do zlata.

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MirecBA 7. 5. 2025 17:55

nie a nie klesat
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 29. 5. 2025 21:01

Cena stříbra se v roce 2024 meziročně zvýšila o 21 procent a v průměru rostla nejvíc za 13 let. Čtvrtý rok po sobě globální nabídka nestačila uspokojit poptávku. Na trhu chybělo asi 149 milionu uncí, což odpovídá zhruba 15 procentům celosvětové nabídky (ČTK)
Pro koho je zlato drahé, má ještě (zatím) levnějšího kolegu.
Velmi významným indikátorem v oblasti drahých kovů je tzv. „Gold/Silver ratio“ (poměr Zlato/Stříbro), který určuje aktuální poměr mezi cenou zlata a stříbra. V současnosti má tento poměr hodnotu asi 100:1, což je výrazně nad dlouholetým průměrem.
graf gold-silver .png

https://www.grafycenyzlata.cz/pomer-zlato-stribro
Kdo se nechce zatěžovat šperky a slitky, může použít ETF fondy, na trhu jich je dost. :idea:
https://etfdb.com/etfs/commodity/silver/
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Blasmo 30. 5. 2025 13:46

No nevím no. Tahle pohádka o manipulaci cen a větší spotřebě je tu už hodně dlouho a stále se nic neděje. Gold/silver mi přijde nic nevypovídající poměr, který prostě posledních několik desetiletí nemá žádný význam, díky tomu jak se změnilo využití zlata, stříbra. Ano dlouhá staletí to byly peníze a poměr se +- držel, ale ta doba už je pryč. A fyzické stříbro je fajn, ale díky dph jste v době nákupu 35% v mínusu a pokud je dnes stříbro kolem 33 usd/oz, musela by cena vzrůst na 47usd/oz, abych se dostal na nulu.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 30. 5. 2025 14:49

Blasmo píše:Tahle pohádka o manipulaci cen a větší spotřebě je tu už hodně dlouho a stále se nic neděje.

Zcela souhlasím, ovšem myslím si, že jednou se na vyšší ceny podíváme, i kdyby to mělo být jen ne krátkou dobu. Minimálně na peak z 80. let, dnešní svět je hodně volatilní a to, co bratři Huntové dokázali tenkrát v horizontu dnů se dnes v elektronické době může odehrát v horizontu hodin. Maxima na zlatě překonána byla a na stříbře bylo 46,47USD 27.3.2011.
Ale je dobře, že jsi to sem napsal, aby si nadšenci uvědomili, že jisté to určitě není. :-P

-- 30. 5. 2025 14:52 --

Blasmo píše: fyzické stříbro je fajn, ale díky dph jste v době nákupu 35% v mínusu a pokud je dnes stříbro kolem 33 usd/oz, musela by cena vzrůst na 47usd/oz, abych se dostal na nulu.

Veškeré fyzické stříbro mám nakoupené v Berlíně a Mnichově bez DPH, a ani by mě nenapadlo ho kupovat s DPH.
Nejblíž od nás asi Drážďany a dá se tam snadno dojet i vlakem.
https://www.proaurum.de/unternehmen/standorte/
AKTUALIZACE: Tak to bylo kdysi, nyní už je i v SRN DPH na veškeré stříbro.
Naposledy upravil gotesák dne 30. 5. 2025 20:42, celkově upraveno 1
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Blasmo 30. 5. 2025 15:10

Zajímavé. Myslel jsem, že Německo má 19% daň na stříbře. Jak se tomu vyhnout netuším.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 30. 5. 2025 16:54

Německo má 19%. Dříve měli na mince 7%, ale to už několik let neplatí. Pak se používal zvláštní režim pro použité zboží, kdy se DPH uvalovalo jen na marži obchodníka. To se dělalo i v Česku, ale po změně německých zákonů a judikatuře v Česku už jich asi ubylo.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gotesák 30. 5. 2025 20:39

Nojo, když jsem tam nakupoval já, tak některé stříbrné mince byly se 7% DPH a některé zcela bez DPH. Kupoval jsem slitky, na kterých byla ražba mince a to stačilo, aby se DPH vyhlo. Tenkrát. Je pravda, že už tehdy se říkalo, že je to dočasně. Pak po krátodobém růstu cena AG spadla a roky se držela tak nízko, že mi to úplně znechutilo poračovat v akumulaci fyzického kovu a jel jsem jen elektronické instrumenty. A když to 2020 konečně trochu povyskočilo, tak jsem už měl úplně jinou strategii. Nějak ten čas letí............
gotesák
Nadšenec

Předchozí stránka