Vasek06 píše:Za mě jedině zlaté slitky v rozumné váze (mince ne, pokud není člověk odborník na numismatiku). A to pouze jako pojistku na úplně nejhorší časy , jinak jednoznačně akcie.
Lol... to je blbost ne...? Souhlasím že kupovat alespon 1 oz nebo větší gramáže, ty menší tam je strašně nevýhodný rozdíl v prodejní a odkupní ceně (osobně absolutně nechápu ty 1g "slitky")
A slitky jedině ty větší, v nezatavených obalech (a to je 250g a více)... Ty menší slitky (méně než 250g) bych nikdy už nechtěl. Pokud vím všechny jsou v těch zatavených obalech a ty obaly se NESMI porušit (!). Jinak to od vás neodkoupí prodejce nebo za výrazně nižší cenu... Nehledě na to že slitky taky zabírají více místa při skladování a případném převozu, protože prostě velký obal. Mince jsou superiorní podle mě na plné čáře (1 oz mince vs 1 oz slitek) (!). A vůbec nemusíte být žádný odborník numismatik (!). Prostě kupuju ty standardní mezinárodní 1 oz mince bez numismatické hodnoty (protože se dělají v obrovských "sériích").. Eagla, Buffla, Mapple Leaf, Kangaroo atd...
Kde proboha kdo vzal ten dojem že ty slitky v zatavených obalech jsou lepší než normal zlaté mince (bez numistamatické hodnoty)...????
-- 11. 4. 2024 00:07 --intfo píše:Nákup komodit, ETC, na burze, je likvidní záležitost s mnohem nižším rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou. Zůstává ale riziko spojené s tím, že člověk nedrží kov fyzicky.
Naopak fyzický nákup je spojený s vysokou marží obchodníka, tedy rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou. Dále s rizikem spojeným se zabezpečením. A problémem při výkupu. Obchodníci ve skutečnosti vykupovat nechtějí. To neznamená, že se to nedá prodat. On to nakonec koupí buď větší obchodník, u kterého jste to koupili a předložíte mu účtenku, protože nechce, aby si zákazníci řekli, že je neseriózní. A nebo to prodáte nějakému starožitníkovi, specializovanému bazaristovi apod. Pokud chceš něco sběratelského a nevyznáš se v tom, tak jen ražbu ČNB a počítej s lokálním určením pro český trh. Jinak nějaké univerzální American Eagle, Maple Leaf, Philharmoniker apod. mince, nebo Argor Heraeus, Münze Österreich, PAMP apod. slitky. U menších než 1Oz jde marže obchodníka ještě výrazně nahoru.
Pokud to chceš koupit a držet pro případ nějakého většího průšvihu, pro děti, nebo jako zabezpečení na dalších 20 let, tak můžeš kupovat fyzický kov. Pokud to budeš chtít za rok prodat, tak si kup raději něco na burze.
Kde jste vzal proboha to že obchodníci neradi vykupují...? Má s tím někdo zkušenost...? To mi přijde jako naprosto mytologický nesmysl... Jednou jsem prodával 2 slitky 1 oz (a kupoval hned za to ale 2 mince 1 oz)... a nebyl sebemenší problém...
+ jsem myslel, že obchody se zlatem fungují tak že obchod vždy vydělá, ať už od něj kupujete nebo i když mu prodáváte... Výkup zlata jsem vždy myslel že funguje tak, že fyzické zlato od vás VŽDY vykoupí za o něco menší cenu než je tržní cena zlata a víceméně ihned toto zlato "virtuálně" prodají na burze za vyšší cenu... Takto to snad funguje ne? Takže prodejce zlata VZDY vydelá at už si zlato kupujete od něj, nebo mu ho prodáváte...? Proč by tedy prodejci neměli chtít vykupovat...? Kde se vzal tento nesmyslný názor...? A jak potom jako funguje takový prodejce zlata...? To jako od vás jeden den vykoupí zlato za 2000 USD a zlato o den později klesne na 1000 USD... a on tedy může rovnou krachnout...? LOL... to snad ne ne... Podle mě to zlato co od vás FYZICKY vykoupí ihned "virtuálně prodají" (za vyšší cenu) a ten rozdíl je jejich zisk... Jak to tedy funguje pokud ne takto? Proč pořád lidé píší nesmysli o tom že zlato nikdo nevykupuje...?
-- 11. 4. 2024 00:17 --Ted jsem si to počítal, viz datum příspěvku pokud to někoho zajímá
cena zlata USD podle
https://goldprice.org/ :
2335 USD per 1 OZ
Cena odkupu zlata (mince) 1 OZ treba zde:
https://zlataky.cz/zlata-investicni-min ... -leaf-1-oz:
54 543 Kč
Podle deviz kurzu FIO banky (
https://www.fio.cz/akcie-investice/dals ... e-konverze ) kolonka "prodáváme" je 1 USD za 24,25672 Kč
Prodejce zlata tedy od vás koupil vaši fyzickou zlatou minci za 54 543 Kč, to jest za 2 248,5 USD. Tedy "výdaj" 2248 USD, jenže cena zlata je na trhu 2335 USD, na trhu "virtuálně" prodá tu minci (nevím jak se to dělá, futures? nebo jak se to nazývá), prostě "vrituálně" to na trhu obratem prodá za 2335 USD... Rozdíl je 87 USD. To je jeho zisk... Takže tím že jste mu prodali minci, on vydělal 87 USD (a pravděpodobně více protože používá výhodnější směnné kurzy předpokládám...?). Takže s každou mincí co mu vy prodáte on vydělá více...
Takže proč by se proboha měl prodejce bránit výkupu mincí od vás...?
Co mi jako uniká prosím?