Jak probíhá krach firmy nebo banky

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xmms 17. 9. 2009 00:11

Po krachu banky nebo třeba aerolinek je koupí/převezme jiná větší ryba. Zajímalo by mě, jak to probíhá, proč má někdo zájem kupovat zkrachovalou společnost atd. Nejsem zrovna v oboru, moc tomu nerozumím, tak bych potřeboval nějaký zdroj studijního materiálu. Někde jsem četl, že od začátku roku zkrachovalo cca 90 bank v USA. Ty krachy jsou jak na běžícím pásu. To je asi dvě banky týdně. Takže k mým intradenním obchodům bych ještě mohl přidat akcie krachujících bank. Obchodních příležitostí na stranu short je tu jistě mnoho. Najdu problémovou banku a namísto akcií koupím put opce (to kvůli nízkému přesně omezenému riziku) a počkám, až to krachne. A inkasuju zisky a samozřejmě drobné ztráty, pokud nekrachne. Nevím, jak a kde takové banky včas vyhledat, pokud ještě nějaký potenciál zisku na stranu short ještě zbývá (tzn. jejich akcie ještě nejsou na nule). Mám zájem problematiku studovat, ale nevím kde.
Samozřejmě nepochybuju o tom, že takový nápad je zcela šílený a kritiků se najde jistě dost. Ale pokud může dlouhodobě fungovat technická analýza, tak podobný styl obchodování může fungovat taky.
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 17. 9. 2009 05:21

Nebylo by na začátek lepší vyjasnit si pojmy jako krach, likvidace, násilné převzetí apod.?
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 9. 2009 20:44

Koupit akcie krachující firmy se vyplatí jen v případě, že trh má nedokonalé informace - např. jmění krachující firmy vysoce převyšuje její závazky (o hodně víc, než je cena akcií), popř. firma vlastní něco, kvůli čemu jí má zájem jiná firma koupit (patenty, zaměstnance, zákazníky, distribuční síť, výrobní prostředky) a získat to tak levněji, než samostatným nákupe - a trh o této věci neví.

Jinak standardně to probíhá tak, že se rozprodá majetek firmy, uspokojí se věřitelé a pouze pokud něco zbude, tak se to rozdělí mezi akcionáře.

Jsou ale i jiné případy, kdy může cena akcií vzrůst. Pamatuji si na případ, kdy po krachu firmy vzrostla cena jejích akcií protože měly krásnou grafickou podobu a skupovali je sběratelé :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor