Investice do IŽP

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod petr.strakos 2. 2. 2010 19:32

Dobrý den, je mi 20 let a studuji, nedávno jsem našel docela slušnou brigádu a začal si vydělávat peníze, aby "nezahálely" na BÚ oslovil jsem svého kamaráda - začínajícího finančního poradce, aby mi tedy "poradil". Mé podmínky zněly, že bych rád použil část svých financí k nějakému zhodnocení. Byl jsem ochotný dávat měsíčně asi 1500 Kč, s tím, že občas budu mít navíc jednorázově větší částku k uložení. Vzhledem k tomu, že studuji a chci se zajistit trochu do doby po škole nerad bych o tyto peníze přišel nějakým riskatním obchodováním. Rodiče mi navíc v roce 2003 uzavřeli stavební spoření. A co mi tedy kamarád navrhl? 1. Je to IŽP Generali Future, které mi doporučil uzavřít do věku 65 let, s tím, že když budu chtít vybrat peníze dřív, není to oproti zaplacení odkupného žádný problém, případně můžu většinu obnosu jednou za čas vybrat a nechat pouze menší částku a dále zde ukládat. Odkupné se prý bude pohybovat kolem 2000 - 4000 Kč. Navhrl abych posílal 1000 Kč měsíčně, s tím že takto "spořit" bych měl minimálně 10 let. Navíc si prý mohu ročně 12 000 odečíst z daní.
2. Navrhl uzavření penzijního připojištění buď u Generali nebo Allianz, s tím že mám ukládat alespoň 100 Kč měsíčně, abych si zavázal stát k plnění současných podmínek - tedy získání státního příspěvku, který se prý stejně jednou v budoucnu zruší.
3. Pro jednorázové větší částky doporučil, abych je uložil na konto ČP Invest, kde mohou krátkodobě být, než se rozhodnu, co s nimi dál.
Bohužel se v této problematice moc neorientuju a na internetu jsem moc, normálnímu člověku "srozumitelných" informací nenašel. Ovšem nejsem si moc jistý, zda je to pro mě úplně nejvýhodnější varianta...? Našel jsem, že pokud IŽP zruším předčasně, budu muset daň stejně dodanit, dále jsem viděl názor, že je lepší investovat přímo do podílových fondů, poněvadž pokud to jde přes pojišťovnu, je zde větší marže a produkt je tak pro klienta dražší.
Díky všem za jakýkoliv názor. ;)
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 2. 2. 2010 23:00

Omlouvám se, ale chybí mi tady na co se chcete pojistit. Chcete uzavřít pojistku! Penzijko - dlouhodobě to právě pro Vás nejrozumější řešení není, ale neznám Vás a hlavně asi ani Vy netušíte, jestli se z Vás s věkem stane dynamický nebo konzervativní investor. - a to také nesplňuje Váš požadavek - to je na důchod, v zadání jsem jej neviděl. Snad jedině ČP Invest - i když i tam jsou na trhu jiné srovnatelné, či srovnatelnější produkty a ten máte v doporučení pouze na krátkodobé úložky. Možná by to chtělo najít třeba nekamaráda, ale hlavně ne začínajícího zprostředkovatele. Váš kamarád totiž na 100% není poradce. Ani z pohledu toho co Vám poradil, ale ani z titulu svého postavení v oboru.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod papshop 2. 2. 2010 23:01

P.S. nerad bych aby to vyznělo kriticky, ale je to můj názor a hlavně ta řešení se mi opravdu nelíbí.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 2. 2. 2010 23:06

Kde ten tvůj kamarád pracuje?
neznám Tě a neznám podrobně tvoji situaci, ale ideální pro Tebe bude nějaký spořící účet a úrazová pojistka za 200 až 300 měsíčně.( odpovídající pojistná částka na trvalé následky)
U IŽP se zavazuješ k tomu, že budeš každý měsíc posílat tu samou částku a po dvou letech budeš na nule.
Tvůj příjem je zatím z brigády, takže všechny peníze posílej na spořící účet.

PS: Pokud by sis to IŽP ve dvaceti letech uzavřel s tím, že v něm chceš krátkodobě zhodnotit peníze, brzy by bylo po kamarádství s kamarádem.
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petr.strakos 2. 2. 2010 23:38

No já se nechci nechat pojistit vůbec. Ono se to prý jmenuje pojištění, ale dá se to prý nějak uzavřít, že tam z toho pojištění je minimum a mám to mít jako hlavně investici. (Osobně mi to bylo taky divné - nejsem zas úplný blb, ale takto mi to bylo vylíčeno ;) ). Jako investor chci být teď určitě spíš konzervativnější, hlavně z důvodů, že jako student nemám tolik peněz, abych mohl moc riskovat. Což se samozřejmě postupem času může změnit. ;) Ohledně toho ČP Investu, co byste mi doporučil jiného?
to vladimir.svorba: kamarád pracuje v ÖVB a právě na tu jsem na internetu narazil na dost nelichotivých názorů, proto jsem pro jistotu využil tohle forum. Který spořící účet byste doporučoval?
Každopádně děkuju za všechny názory. ;)
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 2. 2. 2010 23:44

Např. ING Konto, nebo spořící účet LBBW. Ty jsou bez omezení a poplatků. Až budete mít něco naspořeno, popř. větší částku jednorázově, pak podle doby, na jakou si budete jistý, že můžete odložit - přesunout do WPB Capital, nebo Unibon.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 2. 2. 2010 23:51

petr.strakos: kamarada nakopej doslova do (_x_), protoze je to typicky *****. Chce te utahnout do produktu, ktere jsou pro tebe nejhorsi a naopak pro nej provizne nejvyhodnejsi. Nechces si nic pojistovat, ale chces sporit a to vsechno v produktu pojisteni. Tobe to uz alespon takhle nezni divne?

OVB a dalsi "tripismenkovi" jsou jednim slovem *****, kterym se vyhni. Staci to takhle? Pokud ne, tak urcite vyhledavac ti napovi vice.

Jinak co bych ti radil? Sporit si na nekterem ze sporicich uctu a pripadne penize investovat do sebe - predevsim do vzdelani, pripadne cestuj nebo to jinak utrat. Netusim v jakych radech se pohybujes, ale s castkami v radech desetitisicu stejne moc nevymyslis a zbytecne se o ne nenechej ojebat.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 2. 2. 2010 23:59

Na spořáku ho o peníze nikdo neojebe. A já chválím, že se snaží být zodpovědný. Většina v jeho věku utratí všechno do poslední koruny. Tenhle kluk bude jednou dobrej i jako podnikatel, zaměstnanec, ale i táta. S tím kamarádem má S474N pravdu, ale ten tvůj kamarád za to nemůže, věřím, že to myslel on osobně taky dobře, jen si vybral špatnou společnost, pro kterou pracuje - hlavně špatné lidi nad sebou, kteří ho ničemu kloudnému nenaučí. Raději mu doporuč, ať vezme nohy na ramena, dokud to jde a najde si jinou firmu. (Pozor na smlouvu kterou má se společností!)
A S474N - já jsem taky třípísmenková firma, to nevylučuje, že musí být všechny přes jeden mustr. :-))
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petr.strakos 3. 2. 2010 00:03

S474N: nj, tak tohle přesně jsem čekal. už jsem jednou vzdoroval dost urputnému kamarádovi ze ZFP, a dneska vidím, že tohle je to samý akorát v modrým... ;) a to mě přesvědčoval, že ani neví, kolik tý provize má... :)
jasný no, jak to tak vidím, tak si v nejbližší době zakliknu ING Konto a časem se uvidí ;)
akorát mi není jasné kde má člověk co tomuhle nerozumí vzít nezávislého člověka, pač podle mě jsou stejně všichni navedení provizema...
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petr.strakos 3. 2. 2010 00:07

papshop: díky ;) no taky se mi to ke kamarádovi nehodí, ale je pravdou, že ucítil šanci a snaží se dokázat, že je dobrej, asi si fakt jenom vybral špatně...
obecně asi vždycky záleží na lidech :)
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 3. 2. 2010 00:17

Ale jasně, i ty děláš svůj byznys za peníze a ne na charitu. Ale on je nezávislý a nezávislý. A dá se to udělat i za provize a tak, aby i klient - ty byl v konečném výsledku spokojen.
Kde hledat? Ptát se okolo sebe, ale ptát se tak, aby se dal ověřit nějaký déletrvající výsledek. Ne že ti někdo doporučí člověka, s kterým sepsal před týdnem - před rokem smlouvu. Na vše co budeš potřebovat si nech klidně udělat nabídky od 10 lidí a klidně jim řekni chci to a to, chci od vás nabídku, a stejné zadání dávám i dalším. O ten produkt stojím, ale chci vybírat z více nabídek. Uvidíš, že ti někdo i řekne, že o takovou práci nemá zájem - a to je zrovna první, který by svou nabídku s ohledem na tvoje potřeby nevypracoval.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 3. 2. 2010 00:24

petr.strakos: idealni je podle me tohle forum. Zde ti muze vice lidi doporucit "ruzne cesty". Navic tu vetsina lidi zde pisicich nema zajem na tve provizi a navic vzhledem k tomu, ze nazory jsou publikovany verejne, tak se dostavaji "do stretu" i s nazory dalsich prispevatelu. Z toho logicky vyplyva, ze konkretni navrhovane reseni zcela jiste budou kvalitnejsi, nez od kamaradicku z OVB/ZFP.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod petr.strakos 3. 2. 2010 00:26

papshop: ;) jj, na tom je hodně pravdy... :) no musím se ještě hoooodně učit :D každopádně díky za cenné rady, třeba budu moct jindy a jinak oplatit ;)
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petr.strakos 3. 2. 2010 00:30

S474N: to asi jo, jak sem se mohl sám dneska přesvědčit ;) každopádně pro příště budu zas chytřejší... :)
petr.strakos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 3. 2. 2010 00:37

S474N píše:petr.strakos: idealni je podle me tohle forum. Zde ti muze vice lidi doporucit "ruzne cesty". Navic tu vetsina lidi zde pisicich nema zajem na tve provizi a navic vzhledem k tomu, ze nazory jsou publikovany verejne, tak se dostavaji "do stretu" i s nazory dalsich prispevatelu. Z toho logicky vyplyva, ze konkretni navrhovane reseni zcela jiste budou kvalitnejsi, nez od kamaradicku z OVB/ZFP.

:D Ale já bych měl zájem na jeho provizi :D Ale na druhou stranu, jet kvůli spořáku bůhvíkam? To by asi nebyl pro mě rentabilní byznys.
papshop
Nadšenec

Další stránka