No jo, Pioneer
http://www.vorisek.cz/_text.php?clanek=83 tam už zahučelo prachů a původního majitele už taky nemá. Kolikátý je ten současný? Tuším třetí?

Problém u Pioneer nebyl ani tak pokles fondu, těch pokleslo víc, ale to, že si český fond těsně před poklesem vyměnil cenné papíry s americkým. Takže zatímco český klesl, ten americký (důležitější) rostl. Takže ztráty Amíků zaplatili hloupí Češi. A jsem přesvědčen, že by to klidně udělali znovu.
Ohledně té Axy, těžko říct, co jsi podepsal. Mohla to být jen smlouva o spořícím účtu (nic proti, k ničemu tě to nezavazuje a aktuálně je nabídka celkem dobrá), životní pojištění, nebo něco jak už tvrdil kolega. Podle toho se pak zachovej, rozhodně nenechávej smlouvu tzv. "vyhnít", obzvláště, když si chceš brát hypotéku, mohl by ses totiž také lehce dostat do registru dlužníků a pak pá pá hypotéko! Jestli jí chceš, tak jí plať, jestli nikoliv, tak jí zruš.
Osobně bych se k tomu stavěl rezervovaně. Píšeš, že si chceš brát hypotéku. Pak proč se zavazovat nyní k placení na 38 let?
1) budou ti ty peníze chybět při splácení hypotéky
2) je hloupost si půjčovat peníze (zpravidla za vyšší úrok) a zároveň je spořit
Raději splácej vyšší částku na hypotéku a splať jí dříve. Zaplatíš míň na úrocích a zkrátíš "rizikovou dobu", kdy by tě mohl poškodit výpadek příjmu. Na něco se lze pojistit, ale proti všem rizikům nikoliv, popř. ne dostatečně.
Co se Partners musí nechat, mají ze všech prodejců finančních produktů naprosto nejlépe zpracovaný marketing. Umí své lidi dostat do médií (např. v E15 nebo iDnes hodně často vycházejí komentáře od lidí od Partners) a dokonce i do NERV (národní ekonomická rada vlády). V médiích si umí ledaccos vydupat (sledují články a příspěvky v diskusích a poměrně rychle na ně reagují). Ovšem konstrukce uvnitř je naprosto shodná s ostatními prodejci. Být to reklamní agentura, určitě si je najmu, kam se na ně hrabou klasické PR a podobné agentury.
K tvým smlouvám. Celkem nechápu to stavební spoření a zároveň úvěr u ČS. Vzhledem k malé spořené částce ti značnou část ze zhodnocení požerou poplatky, navíc splácíš ten úvěr. K tomu ještě to penzijko. Ohledně toho životního pojištění nemůžu hodnotit, záleží na tom jako ho máš nastaveno. Pokud hlavně na rezervotvornou část, tak bych ho nedoporučoval, jestli na rizikovou - tak záleží na tvé situaci, ale za 440 Kč to nic moc pojistka nebude, to bude plnění v řádech statisíců a to je jak nic.
Jestli bych mohl já doporučit:
1) je-li to možné, snažit se co nejrychleji doplatit úvěr u ČS (je-li možné ho předčasně splatit bez sankcí
2) zrevidovat to životko, buď zrušit, nebo uzavřít na takové částky, které něco řeší. Spíš bych ho ale zrušil a případně uzavřel čistě rizikové až s hypotékou, někdy lze získat u banky i slevu při současném uzavření více produktů
3) penzijko - asi nechat být, ta stovka, to jsou jedny cigára. Pokud by ti měla chybět tak spíš pozastavit (po dohodě s fondem přerušit placení), než zrušit
4) to stavební spoření bych platil maximální částku, tedy 18 nebo 20 tisíc ročně (podle toho co máš za variantu), abys maximálně "umořil" poplatky za vedení smlouvy.
Ohledně koupě bytu/domu, může být výhodná kombinace úvěru ze stavebního spoření a hypotéky. Ale pouze klasického, žádný překlenovák, to pak je hypotéka výhodnější.
Ohledně té lepší hypotéky - no těžko říct. Problém většiny bank je v tom, že mají hypotéku "od", takže těžko odhadovat jakou dostaneš reálnou sazbu. Navíc téměř u všech dostaneš při konci fixace horší úrok, než noví klienti, takže co ušetříš na začátku, to si vezme banka při změně fixace. Pokud nejsi typ na přebíhání mezi bankami, abys po konci fixace řešil přeúvěrování, tak na tom nejspíš dost proděláš.
V tomhle se mi líbí mBank, že nemá žádné sazby od, ale pěkně jasné a veřejné sazby stejné pro všechny klienty. Nyní hodlá vtrhnout na trh s úrokově vysoce konkurenční hypotékou (na druhou stranu bude mít oproti stávajícím podmínkám větší omezení - ovšem můžeš si vybrat kterou variantu chceš), u prodejců si jí ale sjednáš vyjímečně; neplatí zrovna velké provize

. V tomto ber ale můj názor s rezervou:
1) jsem v mRadě (jak tu určitě někdo brzy poznamená), tak mohou být ovlivněn
2) netrpím nedostatkem peněz, nikdy jsem si žádný úvěr (kromě kreditní karty a i tu používám vyjímečně) nebral, vždy kupuji jen to, na co mám.
Pokud ti po splácení úvěru u ČS a stavebního spoření zbudou ještě peníze, doporučil bych spořící účet. Z bank vychází dobře právě ta Axa (2,5 %, při splnění podmínek bonus 0,5 %), ING (2,5 %). Pokud se nebojíš záložen, tak MSD (4 %) nebo Unibon (3,1 %) a MPÚ (dle zůstatku 2,5 až 3,1 %). Vše bez poplatků výpovědní lhůty, někdy s omezením na 2 výběry v měsíci. Na delší dobu se vyplatí termínované vklady, zde bych vybíral opět ze stejných ústavů.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.