Partners- vhodná investice do AXA, PIONEER??

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peter86 13. 5. 2010 10:22

Dobrý den, rozhodl jsem se Vás požádat o konzultaci... :-) Pokusím se naznačit svou situaci a žádám Vás tímto o konstruktivní rady. Jsem ženatý a je mi 24 let, manželka má také 24 let a máme dítě 2 roky... Bydlení máme zajištěné a doplácím jen úvěr od MP (cca 300.000,-) za rekonstrukci bytu. Před 2,5 roky jsme si nechali od kamaráda, který pracuje ve společnosti Partners pořešit peníze :-) Výsledek je takový, že máme s manželkou IŽP od společnosti AXA a platíme 945,- měsíčně - každý / doba trvání 43 let... ( Pojištění na smrt úrazem v mém případě 800.000,- a trvalky cca 200.000,- / předpokládal jsem do budoucna zvýšení... Na dítě padl Rentier Investment - 500,-/měsíčně na 20 let (vedeno pro jistotu na mou osobu)... Cca rok po tomto uzavření dorazil přes známého jiný agent z jiné společnosti a měl zájem "pouze" a prověření a výsledek byl ten, že souhlasil se stávajícím stavem, ale zvýšil by ty trvalky... Tato zkušenost mi dodala na klidu :-) Minulý týden dorazila slečna z OVB opět přes známého a ta měla jiný nápad... Nezávazně jsme mluvili o pojištění pro malou a o našich IŽP. Navrhla... IŽP snížit na minimální hodnotu pro mě i manželku, dítě nechat na Rentier Investment, pojištění celé rodiny od Generali (Family Benefit) a k tomu pro mě a ženu C-Quadrat za cca 500,- /měsíčně pro každého... Teď momentálně čeká na naše stanovisko a já si to prověřoval již u jedné známé,která je konzervativní makléřka a spíše by doporučovala model... Dítě buď nechat u Rentiera nebo zrušit a dát na stavebko (zrušením bychom přišli cca o 2.500,-), pro nás stavebko a pojištění u Flexi od ČS. Teď nastává problém... Co s Axou?... :-( 1,snížit a nepřijít o peníze a platit cca 300,-/měsíčně za drahé pojištění 43 let... 2, platit dál, upravit trvalky a doufat, že tam za 41 let po odečtení 15% státu a jejich poplatků bude více než tam člověk dal ... 3, zrušit, dodanit, přijít o peníze s tím ,že jsme mladí a udělat si stavebko na 6 let a pak už si rozhodovat o financích svobodně dál a dát je třeba na termínované vklady apod. dle aktuální situace... Chceme se částečně zajistit na důchod, zajistit se proti případnému neštěstí (smrt, trvalé následky,...) a něco naspořit malé... Bohužel jsem slepě důvěřoval kamarádovi a moc to tenkrát nestudoval-ale myslím si,že je vzhledem k našemu věku ještě čas na případně jiné vhodné řešení... Nyní, když mám případně dělat nějaké změny, tak nechci udělat něco co mě bude za cca dva roky zase mrzet, ale chci to definitivně uzavřít a být si tím jistý. S případnou ztrátou peněz z IŽP by se člověk případně i vyrovnal. :-/ Děkuji Vám předem za Vaše příspěvky a rady. Přeji hezký zbytek dne, Petr.
peter86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DoubleSix 13. 5. 2010 11:06

peter86 : Jak to mám nastavené u sebe (určitě se tu objeví jedinci, co to zkritizují):

1. Já jako živitel rodiny mám IŽP na částku, která pokrývá 3 letý roční příjem.
2. Já, manželka a děti máme rizikovou pojistku, co kryje smrt úrazem a trvalé následky úrazem (každý na 1 milion s progresí) u Pojišťovny ČS (za 600 Kč měsíčně)
3. Já i manželka máme stavební spoření a penzijní připojištění (kvůli příspěvkům od zaměstnavatele)
Ještě můžeš uzavřít stavebko na dítě.

Pak ještě nezapomeň mít jeden dobrý spořicí účet, kde budeš mít finanční rezervu ve výši 3-6 měsíčních platů (pro strýčka Příhodu).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 5. 2010 11:52

DoubleSix: kromě 1) to je rozumná konstrukce. U té 1) záleží na poměru spořící a rizikové částky, IŽP jsou produkty s vysokou nákladovou složkou a tak se na spoření nehodí. Pokud jí ovšem nemáš sestavenou dle "chyba pojistného matematika" jak píši v článku.
http://www.mesec.cz/clanky/vyplati-se-z ... pojisteni/
Takže jestli to máš jen z toho důvodu a jinak se vlastně jedná jen o "převlečenou" rizikovou pojistku, tak je to velmi dobrý nápad. Pokud to máš hlavně na rezervu, tak by se našla výhodnější varianta - např. spořicí účet, termínované vklady popř. přímé investování.

-- 13. 5. 2010 13:36 --

peter86: s tímhle přístupem jsi ideální cíl k praxi kterou v článku (odkaz o příspěvek výše) nazývám "stříhání ovcí".
Cílem PRODEJCŮ je vždy PRODAT, protože za to jsou placeni (za rady jim nikdo nic nedá). Opravdu jen vyjímečně se stane, že řekne, že máte všechno v pořádku a nic by neměnil. Samozřejmě i prodejci jsou různí a někdy doporučí drobnou úpravu (typicky snížení stávajícího produktu a uzavření nějakého dalšího) a jindy jdou "přes mrtvoly" typem "vše zrušit a znovu sjednat".
Podle mého názoru bylo chybou si uzavírat rezervotvornou pojistku na 43 let, to je skutečně zbytečně dlouho, obzvlášť v době, kdy máte dluhy a tedy ty samé peníze si půjčujete výrazně dráže, než máte šanci získat zhodnocení z vytvářené rezervy.
Nyní co s tím:
jedno z řešení je zrušit rezervotvorné smlouvy a sjednat si pouze rizikové. Popř. výhodněji by mělo vyjít snížení rezervotvorné složky na minimum a pojistku využít pouze na riziko ("mód" "chyba pojistného matematika").
Pokud smlouvy zrušíte, přijdete o první dva roky, které šly na náklady smlouvy (provize). Pokud jen snížíte vytvářenou rezervu, tak přijdete jen o poměrnou část nákladů (vypočítávají se z výše pojistného, pokud ho snížíte, tak jste část nákladů platili zbytečně)
Ty částky na úrazové pojištění jsou naprosto směšné - 200 000 Kč za trvalé následky absolutně nic neřeší.

I v případě, že smlouvu změníte mám obavu z jedné věci - za další rok, dva, tři přijde jiný prodejce a zase vám poradí vše zrušit, předělat, zvýšit, snížit,... řekl bych, že k tomu inklinuješ (za 2,5 roku již třetí prodejce). Dnešní moderní smlouvy sice umožňují pružnější nastavení, než tomu bylo v minulosti, ale je třeba počítat s tím, že při každém zvýšení se vypočítává nová provize ze zvýšené částky na prodejce, kterou samozřejmě pojišťovna zahrnuje do nákladů smlouvy. Pokud tedy nyní smlouvu snížíš a později opět vrátíš na původní úroveň, budeš náklady platit dvakrát. Pokud víš, že bys v budoucnu opět neodolal novému prodejci, který přijde s novou, lepší, růžovější, modernější smlouvou, tak snad bude i lepší se v tom nerejpat a nechat věci tak jak jsou.

Kdyby to bylo a mě, řešil bych to takto:
1) v prvním případě bych se snažil zaplatit veškeré dluhy (úvěry, půjčky, hypotéky) a vytvořit si nějakou normální povozní rezervu (cca 3 měsíční výdaje (lépe příjmy)) na spořicím účtě bez výpovědní lhůty (aktuálně Metunion.eu s 4 %, Axa s 3 % nebo ING s 2,25 %)

2) sjednal bych si rizikové pojištění dle vlastních požadavků - ty musíš vědět nejlíp jakou částku bys potřeboval v případě vyřazení z pracovního procesu. Radím zaměřit se na základní pojisté částky a plnění při cca 20 % tělesného poškození - v případě nepříznivé souhry okolností to totiž již může být hranice, kdy jsi zbaven pracovní schopnosti (a od státu dostaneš minimálně, protože ti vlastně nic není). Progresivní plnění je sice super věc, ale málokdy na něj přijde skutečně řada.
Dle informací na Internetu má vyjít výhodně pojištění Forte od ČSOB (ale pouze v případě minimálně 5 letého trvání) nebo o něco méně Flexi od ČS. Ovšem chce to spočítat pro konkrétní případ a konkrétní požadované nastavení produktu.

3) no a až v momentě, kdy by začaly zbývat peníze bych uvažoval o nějaké formě spoření. Přiznám se, že jsem extrémně konzervativní "investor" a tak dávám přednost pojištěným bankovním produktům. Zhodnocení není nic extra, ale zase nemám žádné ztráty jako vidím u jiných lidí kolem sebe. Doporučil bych peníze rozumně rozložit mezi krátkodobé a dlouhodobě produkty (spořicí účty, termínované vklady,...). Jestli jsi typ na investování, klidně do toho, můj šálek kávy to není.

Co se týče pojištění dítěte, tak k těmto pojistkám jsem poměrně sketický. Málokdy jdou sjednat na skutečně podstatné pojistné částky (částečně proto, že se bohužel objevují/objevovaly případy, kdy rodiče úmyslně způsobili poškození zdraví dětí aby dostali plnění) a nějaké plnění pár set tisíc skutečně nic neřeší.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 13. 5. 2010 17:08

peter86, Generalli Alegro vychází lépe než Family Benefit.
AXA je jedno z poplatkově nejlevnějších IžP, nevidím žádný smysl v této změně. Pouze bych upravil pojistnou ochranu.
Rovněž pravidelné investice nemá obvykle cenu kamkoli převádět.

PatrikChrz :2) sjednal bych si rizikové pojištění dle vlastních požadavků - ty musíš vědět nejlíp jakou částku bys potřeboval v případě vyřazení z pracovního procesu.

Já osobně si myslím, že to ví málokdo.....
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DoubleSix 13. 5. 2010 18:48

Patrik : IŽP nemám kvůli spoření, ale kvůli zajištění rodiny (byla zřízena také i s výhledem na vykrytí hypotéky v případě, že...).
Na spoření není vhodná žádná pojistka, to by si lidi měli uvědomit. Pojistky jsou na rizika, ne na spoření. Od spoření / investování jsou jiné produkty.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 5. 2010 06:01

vladimir.svorba: a kdo by to jako měl vědět líp ?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 14. 5. 2010 22:05

PatrikChrz píše:vladimir.svorba: a kdo by to jako měl vědět líp ?

Bavil ses někdy s někým u jednoho stolu z očí do očí o nastavení pojistné smlouvy? Kdybys měl praxi, tak tu píšeš jinak....
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod peter86 19. 5. 2010 12:14

Dobrý den, děkuji Vám všem za přípomínky a rady... Vše jsem si důkladně promyslel a podle toho se zařídím. Přeji Vám úspěšný den, Petr.
peter86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bagrik 27. 10. 2010 19:20

Trochu bych oživil toto trošku zapadlé téma. Před nějakým časem se nám ozval trošku vzdálenější kamarád, který dělá pro Partners, s tím, že by nám pomohl. Protože sám do financí moc nedělám, tak jsem si říkal proč ne. Vše probíhalo nejspíše klasicky - schůzka ohledně stavu financí a pak návrhy smluv. Výcházelo se z těchto předpokladů:
Je nám s partnerkou 26 let a žijeme na hromádce. V současné chvíli já vydělávám asi 35k čistého, slečna asi 18k. Měsíčně jsme ukládali asi 30k do spořících účtů (já Axa, slečna mBank). Dále oba stavební spoření, do kterého dáváme ročně každý 20k a má nám asi za 2 roky končit. Zatím žijeme v podnájmu, ale plánujeme koupi něčeho vlastního v horizontu 1-4 let tak v rozmezí 3-4 mil.
Pracovník Partners nám navrhnul:
1, rizikové pojištění a úraz, oběma dohromady (oba jsme v tomhle v podstatě nic neměli), 660 měsíčně, allegro generali
2, každému penzijní pojištění, 200 měsíčně každý, allianz
3, slečna:
- IŽP Axa Comfort Exclusive, nastavené na investování, 1000 měsíčně, 40 let
- Pravidelné investování Rentier (Pioneer), 1000 měsíčně, 20 let
4, já:
- IŽP Aegon Invest, Live, nastavené na investování, 1000 měsíčně, 40 let
- původně taky ten Rentier, ale moc se mi na první pohled nelíbilo, že by to mělo být stejné jako u slečny, takže jsme se nakonec bavili o Axa Generace X, 1500 měsíčně, 20 let

Abych řekl pravdu, tak vím, že peněz máme relativně dost a 4500 měsíčně za ty různé investice a fondy není moc peněz. Na druhou stranu za tři roky, až si budeme brát třeba hypotéku, tak to dělá nějakých 150 tisíc, které nám pak třeba budou chybět v hypotéce. Ale nevím, nevidím do toho a třeba není nutně špatné něco takového mít. Proto bych vás chtěl poprosit o radu, co si o tomhle myslíte, případně co s pěnězi dělat. Díky moc.
bagrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 10. 2010 20:06

bagrik píše:Abych řekl pravdu, tak vím, že peněz máme relativně dost a 4500 měsíčně za ty různé investice a fondy není moc peněz. Na druhou stranu za tři roky, až si budeme brát třeba hypotéku, tak to dělá nějakých 150 tisíc, které nám pak třeba budou chybět v hypotéce. .

Přesně tak. Považuji za hloupost uvazovat se na 40 let k placení 4,5 tisíce měsíčně (teď je to pro vás pakatel, ale nikdy nevíš o jak podstatnou částku půjde za pár let), když víš, že za 3 roky si ty samé peníze budeš muset půjčovat a s největší pravděpodobností za vyšší úrok.
Takže - riziková pojistka - OK, dost možná je ta částka ještě dost nízká, chtělo by to uvést na jakou částku jste oba pojištěni, sám musíš vědět, zda plnění v tomto případě bude mít smysl a bude něco řešit, nebo jestli jde jen o pár set tisíc, které sice potěší, ale nic nevyřeší
Penzijko - 200 Kč nebo nic je to samé. Je pravda, že když už penzijko, tak rozhodně Allianz, ale ze dvou stovek měsíčně fakt nic rozumného nenaspoříš. Zbytečný výdaj, který budeš muset hlídat, podle mě to za to nestojí.
Vůči IŽP mám spíše negativní postoj, obzvlášť, pokud je prodáváno jako nástroj na vytváření rezerv (jen na okraj, zhodnocení Pioneer Rentier Invest kumulativně za 5 let zpět je mínus 11,36 %, za tři roky je to −25,89%.
Axa - Generace X taky nevychází nijak extra valně - http://www.axa.cz/getattachment/5c7a073 ... -2010.aspx, třeba dynamický profil je od založení fondu v 12,11 % ztrátě.
Prostě suma sumárum klasický finanční poradce - stáhnout klienta o poslední kalhoty, natlačit mu co se dá, aby byla slušná provize.

Moje rada - vzhledem k tomu, že za 3 roky plánujete vzít si úvěr (hypotéku), nezavazoval bych se k žádnému dlouhodobému finančnímu produktu, ale vytvářel bych rezervy (čím nižší hypotéku si totiž vezmete ve vztahu k hodnotě nemovitosti, tím nižší úrokovou sazbu dostanete a hlavně je vyšší šance, že ji vůbec dostanete), jakým způsobem je na vašem uvážení. Já se netajím tím, že inklinuji ke střednědobým termínovaným vkladům u záložen, aktuálně zůstaly dobré úroky u MSD (http://www.metunion.eu), ale pokud to není váš šálek kávy, tak zkus Axu, která u vkladů mezi 40 000 Kč a 1 milionem dává 2,5 %.
Jen můžeš zauvažovat o slušné rizikovce, ale tady opravdu na částky, které něco řeší, tedy hlavně trvalé následky by bez progrese měly začínat někde na 2 milionech, jinak to dle mého názoru nemá moc smysl.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod bagrik 28. 10. 2010 11:33

PatrikChrz píše:Moje rada - vzhledem k tomu, že za 3 roky plánujete vzít si úvěr (hypotéku), nezavazoval bych se k žádnému dlouhodobému finančnímu produktu, ale vytvářel bych rezervy (čím nižší hypotéku si totiž vezmete ve vztahu k hodnotě nemovitosti, tím nižší úrokovou sazbu dostanete a hlavně je vyšší šance, že ji vůbec dostanete), jakým způsobem je na vašem uvážení. Já se netajím tím, že inklinuji ke střednědobým termínovaným vkladům u záložen, aktuálně zůstaly dobré úroky u MSD (http://www.metunion.eu), ale pokud to není váš šálek kávy, tak zkus Axu, která u vkladů mezi 40 000 Kč a 1 milionem dává 2,5 %.
Jen můžeš zauvažovat o slušné rizikovce, ale tady opravdu na částky, které něco řeší, tedy hlavně trvalé následky by bez progrese měly začínat někde na 2 milionech, jinak to dle mého názoru nemá moc smysl.

to rizikové pojištění by mělo být na 1mil. v případě plného invalidního důchodu (IZD). 0 smrt (tu jsme ale řekli, že zatím řešit nechceme), pak tam je TNP0 3mil při 100% a 3mil TNP1. Abych řekl pravdu moc se v tom nevyznám a jenom tady něco opisuju :).
Spořák od Axy už mám a mám tam nějakou rezervu. O termínovaných vkladech jsem uvažoval (po tom co jsem si tady přečetl ;-) ). Otázka je, jestli třeba dva roky mít někde peníze bez možnosti hrábnout je pro nás ok - když by se objevilo třeba něco zajimavého ke koupi, tak je možné, že bychom do něčeho šli třeba už za rok a pak to může chybět.
Každopádně díky. IŽP ani nic takového zatím řešit nebudu a nechám to až při té hypotéce od někoho fundovaného, pač co jsem si četl, tak je to asi značně individuální. Fondy možná jednou, až budou rezervy a nebudu vědět co s pěnězma a budu schopnej investovat do víc věcí...
O penzijku ještě zapřemýšlím. Přeci jen, takhle bychom aspoň měli dobrej pocit, že něco schováváme :) To že to možná nemá žádný smysl je věc druhá ;-)
bagrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 10. 2010 13:36

bagrik píše:to rizikové pojištění by mělo být na 1mil. v případě plného invalidního důchodu (IZD).

To tedy není nic moc. A je ten milion alespoň základní částka, nebo je to na 125 000 Kč s 8 násobnou progresí? , to může být klidně pojistka na 125 000 Kč s 8 násobnou progresí.
Kouzla s progresí jsem vysvětloval třeba zde: http://forum.mesec.cz/index.php?topic=6 ... 58#msg2858
bagrik píše: 0 smrt (tu jsme ale řekli, že zatím řešit nechceme),

Souhlas, pokud nemáš žádné dluhy, je pojištění na smrt zbytečné.
bagrik píše: Abych řekl pravdu moc se v tom nevyznám a jenom tady něco opisuju :).

Bohužel velmi častý nešvar :(. Lidi podepíšou a neví co.
bagrik píše:Spořák od Axy už mám a mám tam nějakou rezervu. O termínovaných vkladech jsem uvažoval (po tom co jsem si tady přečetl ;-) ). Otázka je, jestli třeba dva roky mít někde peníze bez možnosti hrábnout je pro nás ok - když by se objevilo třeba něco zajimavého ke koupi, tak je možné, že bychom do něčeho šli třeba už za rok a pak to může chybět.

Souhlas. Když víš, že peníze budeš možná brzy potřebovat, tak je nerozumné je zatermínovávat. Ovšem o to horší by bylo dávat je do fondů!
bagrik píše:Každopádně díky. IŽP ani nic takového zatím řešit nebudu a nechám to až při té hypotéce od někoho fundovaného, pač co jsem si četl, tak je to asi značně individuální.

Hlavně nepodepiš nic, čemu nebudeš rozumět. Nejjednodušší je čistá rizikovka na výši hypotéky, možná i s klesající pojistnou částkou (je o něco levnější, ale třeba zase často nekryje riziko sebevraždy)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 2. 11. 2010 22:16

Pane Chrzi, proč hodnotíte vývoj akciových fondů za tak krátké období? Jaký to má smysl? Podle mě žádný, možná jedině ten, že zase chcete pošpinit poradce.
Ať sem kdokoli něco napíše, vaše rada je rizikovka a termínovaný vklad a spořící účet, tam vaše obzory končí. Je to škoda pro lidi, kteří tady hledají objektivní informace, nenajdou je tu.
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 2. 11. 2010 22:35

vladimir.svorba píše:Pane Chrzi, proč hodnotíte vývoj akciových fondů za tak krátké období? Jaký to má smysl? Podle mě žádný, možná jedině ten, že zase chcete pošpinit poradce.
Ať sem kdokoli něco napíše, vaše rada je rizikovka a termínovaný vklad a spořící účet, tam vaše obzory končí. Je to škoda pro lidi, kteří tady hledají objektivní informace, nenajdou je tu.

tak diskuter chrz ma nastudovano kde je nejlepsi sporak a v jakym kauflandu nebo lidlu maji zrovna jakou slevu. ale investicim, jak sam rekl, vubec nerozumi. tak od nej nelze ani cekat zadny rady
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 11. 2010 22:36

Hodnotím takové informace, které jsou k dispozici a kterými se fond sám prezentuje - viz. http://www.pioneerinvestments.cz/Rentie ... niInfo.asp

Ano, nijak neskrývám, že rizikovka + termínovaný vklad nebo spořicí účet je můj favorit, protože jsou to produkty velmi jednoduché a pochopitelné i pro člověka, který není odborníkem na finance, navíc s minimálním rizikem.
Klient může bez problémů porovnat produkty jednotlivých ústavů (ať pojišťoven nebo bank/záložen), což u rezervotvorných pojistek s investicí do fondů jde velmi omezeně (a neodborník v podstatě nemá šanci).

Tohle je diskuse a nikomu není bráněno dát sem např. 20 letou historii nějakého fondu a ukázat jak na hlavu poráží termínované vklady s 6 % p. a. (a to byly doby, kdy i Komerčka měla 5 letý termíňák s 14 % p. a.) a to přes dlouhodobé posilování CZK a samozřejmě se započtením všech poplatků.

Problém je v tom, že prodejci pojištění prodávají sen. A já jen chci lidem otevřít oči a přesvědčit (těch pár, co se sem podívají před tím, než produkt uzavřou a ne až když zjistí, jak to letí dolů) je, aby si před podpisem smlouvy vzali do ruky kalkulačku. Když se i přes to rozhodnou do toho jít, je to jejich věc, pokud budou vědět do čeho jdou proč ne. I na ruletě/pokeru,... se dá vydělat, ale v součtu vydělá vždy kasino :D

Vzpomněl jsem si na slova jedné prodejkyně, která přednesla před klientem, když jí na nabídku "úžasně výhodného spoření" odpověděl, že si to rozmyslí. "Jestli to nepodepíšete hned, tak už to nepodepíšete". Měla pravdu 8-D

Já mám tu výhodu, že mě finance neživí. Nemusím se hlídat, abych náhodou sobě nebo zaměstnavateli nekazil kšefty. Dokonce jsem se dozvěděl, že v jedné společnosti zabývající se prodejem finančních produktů se konala porada na téma "co dělat s Patrikem Chrzem" :D. Každý máme nějakého koníčka. Komu se nelíbí, co zde píši, tak to nemusí číst a může zabrousit na jiné servery (aktuálně mě napadly nejméně dva), kde mu bude doporučeno jak úžasné je investování do fondů a IŽP.
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka