ETF versus investiční certifikáty

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod venca8 27. 9. 2011 13:23

Dobrý den,
mám nějaké volné prostředky (cca 30000) a chtěl bych je zainvestovat na delší dobu, cca 10 let. Uvažuji, kam je zainvestovat a také přes jaký instrument, zda přes ETF nebo investiční certifikát? Děkuji za komentáře
venca8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 28. 9. 2011 09:45

ahoj, podle me je dulezitejsi kam nez pres co:). etf se certifikatum vyrovnaji, zalezi na subjektivnim nazoru a potom ma kazdej instrument trochu odlisny rizika. v poslednich dnech odkazoval honza dvorak na clanek pojednavajici o riziku ETF v dnesni dobe. nejdriv bude lepsi, kdyz reknes kam bys chtel investovat, pak se muzes ptat pres co:)
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod venca8 28. 9. 2011 12:03

Uvažoval jsem o investici do instrumentů zabývajících se Afrikou nebo Indií, zaujaly mně např. tyhle:
Market Vectors Africa Index ETF
ETF MSCI EFM AFRICA TOP 50 CAPPED TRN
MSCI India TRN Index ETF
venca8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 28. 9. 2011 19:06

co se tyka indie, velmi dobrou performance ma fond FT INDIA. je v euru i dolaru, a VAR ma o trochu nizsi nez index. velmi dobre psal o moznosti investovat do indie honza traxler na serveru investujeme.cz. zkus si to najit. bohuzel mi stranky nefungujou.

co se tyka afriky, je to od tebe vemi zajimave rozhodnuti, dnes je to velmi opomijenej region, ale v budoucnu to bude jinak. v tom pripade ETF MSCI EFM AFRICA TOP 50 CAPPED TRN
je dobra volba...
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod venca8 1. 10. 2011 11:44

Díky moc za rady, uvažuji, že zainvestuji jak do Indie přes fond Franklin India, tak do ETF MSCI EFM AFRICA TOP 50 CAPPED TRN, obě investiční příležitosti mně hodně lákají
venca8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Dvořák 1. 10. 2011 20:59

Onen zmiňovaný článek najdte zde:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comm ... andal.html

Co se týče na zaměření, to je na každém.

Já bych jen zdůraznil, abyste si uvědomil rozdíl mezi ETF, ETN apod. Dluhopisům bank bych se v dnešní době raději vyhnul.
Jan Dvořák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 1. 10. 2011 21:04

tak dluhopis je vlastne treba jakejkoliv investicni certifikat :D . tomu se vyhybat nechci.
pokud zkrachuje treba takova Citigroup, budeme zrejme resit uz jiny problemy, nez kolik penez dostanu zpet... :roll:
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 3. 10. 2011 13:45

30 tisic ceho? Kc nebo EUR? Pokud Kc, tak jed radeji nekam na dovolenou nebo si zaplat nejakej kurz ci jinak utrat. Tot muj nazor.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod venca8 5. 10. 2011 12:54

Podařilo se mi navýšit peníze k investici na 60000 Kč, takže bych dal 30000 do Franklin India a 30000 do ETF MSCI EFM AFRICA TOP 50 CAPPED TRN.
Uvažuji, jestli zainvestovat hned, nebo počkat pár týdnů, jestli se trhy ještě propadnou?

-- 5. 10. 2011 13:31 --

Našel jsem jednu alternativu k mému vybranému ETF, jedná se o MSCI EFM Africa ex South Africa-Index. Vypadá velmi zajímavě. Co si o něm myslíte?
venca8
Návštěvník